אח ואחות בכנסת אחת? האבא דוד לוי: אני מתרגש
ז'קי לוי ניצח במחוז מגוריו וישובץ במקום ה-18 ברשימת הליכוד לכנסת. הוא עשוי לכהן במשכן לצד אחותו, אורלי לוי-אבקסיס מישראל ביתנו. האבא דוד לוי, שכיהן לצד אחיו מקסים לוי ז"ל: "מחמם את הלב". הבן ז'קי: "המשפחה עוד לא עיכלה"
שתי מפלגות לשני אחים: עם פרסום תוצאות הפריימריס בליכוד מסתמן שמי שיכהן בכנסת הבאה הוא ז'קי לוי, שניצח בהתמודדות על מחוז גליל ועמקים וימוקם במקום ה-18. לוי הוא בנו של השר לשעבר דוד לוי ואחיה של חברת הכנסת המכהנת אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו).
לוי (54), אב לשבעה וסב לשמונה, כיהן בעבר כראש העיר בית שאן. בשנת 2002 נפצע בפיגוע טרור בסניף הליכוד בבית שאן בזמן שנערכו במקום הצבעות לפריימריז של המפלגה. בפיגוע נהרגו שישה בני אדם ושניים מאחיו של לוי נפצעו גם הם. בן דודם של האחים לוי הוא ראש מטה נתניהו חיים ביבס, שעזר לו להיבחר.
נציג הציבור המיועד מגיע משושלת משפחתית מכובדת של חברי כנסת. דודו, מקסים לוי ז"ל, כיהן לצד אביו בכנסת לפני כ-20 שנה. עתה ישחזר לוי את כהונתם של שני האחים זה לצד זה כאשר יישב בעצמו לצד אחותו אורלי. "זו גאווה בשבילי שאחותי עושה עבודה אדירה בכנסת, ואני מקווה גם לייצג בכבוד", אמר. "גדלנו בבית שבו יודעים שהצד האמיתי הוא הצד החברתי. לא צריך לדבר איתנו על זה ולא צריכים ללמד אותנו את זה – גדלנו על זה ואנחנו נעשה את זה על הצד הטוב ביותר."
הוא הביע הערכה רבה כלפי אביו והוסיף: "אני חושב שאחותי ואני זכינו למורה הטוב ביותר. הוא מקור לגאווה, ואני יכול להגיד שלמדתי ממנו הרבה דברים. בשבילי זה הישג גדול ואבא הוא מורה דרך".
לוי הביע את תמיכתו בדגש שניתן למחוזות ברשימת הליכוד: "אני חושב שהליכוד עשה דבר גדול כשקירב את המחוזות. עכשיו סוף-כל-סוף הליכוד חוזר לשורשים, לשטח. אנחנו נציגים אותנטיים של השטח ופעילים חברתיים מזה הרבה שנים. הייתי גם ראש עיר בעבר, והיום אני הרבה יותר בשל לבוא ולייצג את מה שאני מאמין בו ולהיות הפה של המון אנשים. גם מצביעי הליכוד רוצים להחזיר את הליכוד האמיתי שאליו מתגעגעים".
"אני חושב שהמפלגה עומדת מסביבו של ראש הממשלה נתניהו", הוסיף. "אני חושב שבקדנציה הבאה לא רק שנתניהו ינצח בגדול, אלא גם יחזור בחזרה אל העם ואל השורשים הטבעיים שלו – של 48 מנדטים של בגין".
לוי אמר שמשפחתו עדיין לא הספיקה לעכל את החיים הציבוריים החדשים שעומדים בפניו. "למען האמת, אשתי והילדים היו בטוחים שאני אצא לחיים החופשיים והפתעתי אותם בריצה", סיפר. "אני מקווה שהם יעכלו את מה שעתיד לבוא . יש לי 'בעיה' – העבודה הציבורית היא בשורשיי ובדמי ולשם אני חוזר".
חמישה זוגות אחים היו בכנסת
קשרים משפחתיים במשכן הכנסת היו כבר מימיה הראשונים. הכנסת ידעה פרלמנטרים שהיו זוגות נשואים, והיו גם שני זוגות גרושים, חתנים, מחותנים ובני דודים. ח"כים רבים היו ילדיהם של דמויות פוליטיות בכירות. בני בגין הוא בנו של ראש הממשלה מנחם בגין, משה דיין בנו של שמואל דיין ממפלגת פועלי ארץ ישראל, גאולה כהן מהתחייה היא אמו של סגן השר צחי הנגבי מהליכוד, יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג הוא בנו של חיים הרצוג שהיה במפלגת העבודה. גם ציפי לבני, יאיר לפיד ואהוד אולמרט, דן מרידור ורבים אחרים הם ילדיהם של חברי כנסת ושרים לשעבר, חלק מהם הלכו בדרך של הוריהם, אחדים חצו את הקווים והאידיאולוגיה שעליה גדלו בבית והצטרפו למפלגות עם אג'נדה מדינית שונה.
אחים פרלמנטרים, עם זאת, היו בסך הכול חמישה זוגות, חלקם משתי קצוות הקשת הפוליטית. יגאל הורוביץ כיהן כחבר כנסת מהליכוד בזמן שאחיו, עמוס הדר, כיהן במפלגת העבודה. יהודה לייב מימון מסיעת חזית דתית מאוחדת כיהן בכנסת בזמן שאחותו, עדה מימון פישמן, כיהנה במפא"י (מפלגת פועלי ארץ ישראל). אליעזר קפלן ואחותו שרה כפרית כיהנו יחד במפא"י. דוד לוי, ששני ילדיו ז'קי ואורלי יכהנו ככל הנראה בכנסת הבאה, חלק בעצמו את ספסלי המליאה יחד עם אחיו מקסים ז"ל.
האחים דני יתום ואהוד יתום נבחרו יחד לכהונה ראשונה לכנסת ה-16 ב-2003, אחרי קריירה ביטחונית ממושכת בשירותי הביטחון. דני יתום הבכור היה חבר כנסת של מפלגת העבודה, ואהוד בליכוד. המחלוקת האידיאולוגית בין האחים, בשיאה של האינתיפאדה השנייה, הייתה אטרקציה עבור התקשורת,
אבל הם התעקשו שלא להתווכח בפומבי זה מול זה.
"קבענו לעצמנו כלל שאנחנו לא מתווכחים בפומבי", מספר דני יתום. "לא רצינו שזה יהיה גימיק, כי יותר משרצו להקשיב לתוכן הוויכוח, רצו לשמוע את האחים מתווכחים. סירבנו להציג את הבדלי הגישות בינינו בפומבי למרות המחלוקת שהגיעה לשיאה סביב תוכנית ההתנתקות".
לדברי דני יתום, "לא היה חיידק פוליטי בבית. לא היינו בנוער המפלגה, לא היינו פעילים פוליטית כסטודנטים ולא גדלנו במערכת הפוליטית. שנינו הגענו לכנסת בגילאים מבוגרים, אחרי פרק חיים מלא ועשיר. חשבתי שזה יהיה מצוין שאחי ירוץ לכנסת ולא משנה באיזו מפלגה, העיקר שהיא תרוויח אנשים טובים כמוהו. שיתפנו פעולה בכמה נושאים במהלך הקדנציה ומנגד, היו גם חילוקי דעות אידיאולוגיים".
ומה קרה בבית? לדברי יתום, המחלוקות הפוליטיות נדונו רק בארבע עיניים. "הוא האמין בדרך הליכוד, אני בדרך העבודה, אבל בשום פנים ואופן לא הבאנו את הוויכוח הביתה. גם כשישבנו בנוכחות בני המשפחה הנוספים והילדים התחילו לשאול שאלות, עצרנו את זה כדי למנוע ויכוח ולשמור על אחוות האחים".