זה לא מלון, זה ארמון
רק 9 בתי מלון בפריז קיבלו אישור להתהדר בתואר המחייב "פאלאס". במחיר לילה בצימר בצפון, תוכלו גם אתם בחודשים הקרובים להתחכך בסלבס כמו נסיכים, ראשי ממשלות וקים קרדישיאן בהיכלי התיירות הכי אלגנטיים בעיר האורות. רועי ירושלמי עם קווים לדמותו של התואר המחייב והמלצות
במדינה שמקדשת את המסורת והקלאסיקה, הדירוג החדש והמחמיר שיצר ב-2010 משרד התיירות הצרפתי ועיגן לראשונה כחוק את התואר "פאלאס" למלונות שהם הקרם דה-לה-קרם בנישת "5 כוכבים" - הביא לרעידת אדמה,
כשהשאיר בחוץ כמה מהמלונות ההיסטוריים של פריז, שהתגאו עד אז באופן לא רשמי בתואר הזה.
עדכונים שוטפים גם בטוויטר של ynet
וכך, בבוקר אחד, נאלצו מלון ריץ המפורסם שבכיכר ונדום, מלון קריון מול הקונקורד ומלון ארבעת העונות - ג'ורג' החמישי בשאנז אליזה להסיר את התואר הכה מחייב משמם. כותרות העיתונים התענגו על הסקנדל במשך שבועות, השייח'ים במפרץ התפלצו והמלונאים בעיקר נעלבו.
אבל אחרי הכעס והתדהמה, רוב מלונות היוקרה המודחים עשו את הדבר המתבקש והראוי וסגרו תוך פחות משנתיים את הדלתות לתקופת שיפוץ ושימור ממושכת ומקיפה. מעל שנתיים וחצי שופצו מלונות הפאלאס בעלויות שהגיעו למאות מיליוני אירו, עוד לפני שמעריכים את ההפסדים שנגרמו להם מעצם היותם סגורים.
למהלך הצטרפו עד מהרה מלונות נוספים, כדי להגיע רעננים מתמיד לרגע שבו יוסר הלוט מחדש מעל משכני הפאר. במילים אחרות: במשך כמעט שלוש שנים, לזוועתה של האוליגרכיה העולמית, לא היו חדרי מלונות פאר פנויים בעיר האורות. איך אומרים בצרפתית? או מון-דיה.
בחודשים האחרונים ובאלה הבאים, נפתחים סוף-סוף היכלי הלוקסוס המשתפצים. התקופה שאחרי חג המולד והסילבסטר היא אולי הזמן הטוב ביותר בשנה לבקר בהם. בחוץ אמנם מושלג, אבל המחירים יורדים לכמחצית ממחירי עונות השיא ויכולים להגיע למחיר של צימר זוגי בצפון - כ-1,000 שקלים לאדם ללילה וכ-400 אירו ללילה לזוג. האם זה מעיד יותר עליהם או על הצימרים? את זה כבר אתם תחליטו.
ותודה לאנגלים
את כל הטררם סביב התואר פאלאס ("Palace") יצרו במאה ה-19 האנגלים, שהייתה להם תמיד חיבה לכל מה שמדיף ניחוח מלכותי. למבנים המפוארים של תחילת אותה מאה - קריסטל פאלאס בראשם - קראו בכינוי המחייב "ארמון" על מנת להדגיש את הדרם.
במחצית השנייה של המאה ה-19, אמידי האי הבריטי החלו לתייר לשם התיור וההנאה גרידא והיו ליפנים ולסינים של תקופתם - מטיילים עשירים שדורשים את הטוב ביותר שיש לעיר האורות להציע, ומוכנים לשלם על כך כמה שצריך. הכינוי פאלאס בתעתיק האנגלי הפך להיות שם מחייב למלונות בביאריץ, סן-טרופה וכמובן פריז ששכנו במבנים שהם יותר ממפוארים - הם ארמונות של ממש.
ב-1898 נפתח בשדרת שאנז אליזה המלון הפריזאי הראשון שנקרא כך - פאלאס הוטל. גורלו נחרץ במהלך מלחמת העולם הראשונה, והוא נסגר. אך בלכתו ציווה את התואר למועדון המלונות האחרים בעיר, שמארחים את השמנה והסלתה העולמית - מלכים, נסיכים, ראשי מדינות, וכמובן משפחת קרדשיאן. כולם נמצאים בגדה הימנית של העיר, במרכז רובעי היוקרה של פריז ובמרחק הליכה ממיטב בתי הקפה ובתי האופנה ההיסטוריים של העיר.
אחרי יותר ממאה שנה שבה לכולם היה ברור מי הם מלונות הפאלאס של פריז ומה הסטנדרט ("גדולה היסטורית, מבחר גורף של סוויטות בתמהיל החדרים, מסעדות מעולות ויחס של לא פחות משלושה עובדים על כל אורח", פסק מנהל מלון לה-מוריס לפני כמה שנים), החליטו, כאמור, לפני כחמש שנים לעגן את התואר בחוק. הוחלט שאת התואר פאלאס יתנו בשני שלבים.
ראשית, על מלון 5 כוכבים לעמוד בסטנדרט המחמיר שכולל חדרים בגודל מסוים מינימלי, ספא וחדר כושר (שלא היו קיימים ברוב מלונות היוקרה של העיר), וכמובן לובי וחללים ציבוריים בגודל מסוים. אחר כך מגיע שלב ההערכה הקריטי: ועדה בת עשרה חברים מתייחסת להיסטוריה של המבנה, למיקום, למראה ולעיצוב, למסעדות ולאוכל שמוגש במלון, לתודעת השירות ולתרומת המלון לשימור והפצת המורשת והתרבות של צרפת - ומעניקה את התואר אם כל הקריטריונים נענים.
כיום יש 16 מלונות שעונים לתואר הנכסף, תשעה מתוכם בפריז ועוד שלושה בעיירת הסקי האלפינית קורשבל. לפניכם שבעה מבין הארמונות הפריזאיים (שני מלונות נוספים צפויים להיכנס לרשימת הפאלאס בשנה הבאה: מלון ריץ האגדתי בכיכר ונדום, וכן לה קריון (Le Crillion) המפואר המשקיף לכיכר קונקורד).
הדנדש: פלאזה אתנה
בעיר של מלונות מיתולוגיים, פלאזה אתנה (Plaza Athenee) שבשדרות מונטיין נחשב לאחד המפורסמים שבהם. זהו מלון היוקרה הראשון שנפתח לאחר סבב השיפוצים הנוכחי, שהגדיל אותו ב-20 סוויטות וחדרים חדשים לאחר שהבניין הסמוך נרכש והוסב גם הוא למלון.
פלאזה אתנה הדור מתמיד אחרי השיפוץ, בחן שכולו שנות ה-30 של המאה הקודמת ואר דקו. לספא המפורסם של בית האופנה דיור - שגם הוא שופץ וקרוי כעת "מכון דיור" - נוספה כעת מסעדה של אלאן דוקאס , שמצטרפת לפועלו של שף הקינוחים המפורסם של המלון, כריסטוף מישלאק.
על כל זה מעיבה רק העובדה שהמלון נמצא בבעלות הסולטן מברוניי (כמו גם לה-מוריס), שהחוקים הדרקוניים במדינתו נגד נשים וגייז הביאו לחרם של חברות אופנה וארגוני זכויות אדם בינלאומיים.
האוריינטלי: שנגרי-לה
מיד אחרי כשנפתח ב2014, הפך מלון הדגל של רשת היוקרה הסינית שנגרי-לה, לאחד המדוברים בפריז. הוא נמצא ברובע ה16 הבורגני, בין שער הניצחון לטרוקדרו, ומרוב החדרים משקיף נוף מרהיב של מגדל אייפל. המלון שוכן במבנה שהיה ביתו ההיסטורי של רולאן בונפארט, בן אחיינו של הקיסר, שחי שם עד 1924.
הבניין עצמו ניחן בעיצוב תקופתי מסוף המאה ה-19, ומספק במובהק את הפנטזיה הפריזאית של הקהל הסיני הבורגני והמבוסס שמגיע יותר ויותר לעיר. הפאר במלון מסמא עיניים, שלא לומר מוגזם להפליא; נדמה שבכל חדר יש שנדליר גדול מרעהו, ועל כל ידית מתנוסס B שאי אפשר לפספס - ירושה מבונפארט האחיין.
קולינרית, ניתן למצוא כאן את מסעדת שנג פלאסה, הסינית הראשונה בפריז שזכתה בכוכב מישלן, שמגישה אוכל קנטונזי עם דגש על מנות צמחוניות. יש גם מסעדה צרפתית, לאביי שמה, שעליה אמון השף פילפ לאבה.
השם מחייב: בריסטול
ברוב העולם "בריסטול" - אין קשר לעיר באנגליה - הוא שם מחייב למלון יוקרה. לה בריסטול, המלון העצמאי שממוקם זה תשעים שנה ברחוב פובור סנט אונורה הוא מוסד פריזאי.
הבעלים השקיעו מאז 2009 יותר מ-100 מיליון יורו בשיפוץ של המקום, הצמוד לארמון האליזה - מה שהופך אותו למקום מפגש אהוב על פוליטיקאים מקומיים וגם על וודי אלן, שצילם כאן חלקים מסרטו "חצות בפריז" והתארח בו בכל שהותו במהלך הצילומים בעיר.
אחרי השיפוץ נפתח כאן אגף חדש, ששומר על עיצוב ברוח תקופת לואי ה-16 מהמאה ה-18, וספא מפואר של מותג הקוסמטיקה לה פררי, שכולל - כמה נוח - שירות שמרטפות לילדי העשירות שעוברות כאן טיפולי יופי במאות ואלפים. עוד במלון: מסעדת 3 כוכבי מישלן מדוברת של השף אריק פרשון, שמגישה מנות צרפתיות קלאסיות בפרשנות אישית.
האמנותי: רויאל מנסו
רויאל מנסו (Le Royal Monceau) ממוקם בשדרת הוש שברובע השמיני, ליד שער הניצחון וסמוך לשאנז אליזה. הוא נפתח מחדש לפני כשנה אחרי ששופץ באופן יסודי, וזכה מיד לדירוג פאלאס. על עיצוב הפנים אמון מעצב העל הצרפתי פיליפ סטארק (שאגב, גם עיצב את מגדלי yoo התל אביביים), שהותיר בו את חותמו הייחודי.רויאל מנסו נחשב למלון המעניין והבלתי שגרתי מבין מלונות היוקרה של פריז, בעיצובו הוא שומר על רוח שנות ה-20 של המאה הקודמת, באווירת הצ'רלסטון והבוהמה הפריזאית של אותה תקופה: ז'וזפין בייקר, ארנסט המינגווי, הצלם מאן ריי ופיקאסו. הוא אמנותי ומיוחד יותר מחבריו ההדורים, וכולל גם גלריית אמנות. באוכל אמון על קינוחי המלון הסנדק של הפטיסריה הצרפתית, פייר הרמה.
ההיסטורי: לה מוריס
המלון המפורסם, שהוקם על ידי שארל אוגוסטן מוריס בתחילת המאה ה-19, היה אחד ממלונות היוקרה הראשונים בעולם. הוא סיפק לתיירים כל מה שהם נזדקקים לו, והיה אחד המלונות הראשונים שמחזיקים באופן שיטתי צוות דובר שפה זרה ושירותי כביסה.לה מוריס (Le Meurice) שופץ רק שלוש פעמים במאה הקודמת, כשהשיפוץ המרכזי האחרון הותיר אותו מודרני להפליא, בעיצובו של מי אם לא פיליפ סטארק. הוא קיבל דירוג של פאלאס לפני שנתיים, ומאכסן דרך קבע מדינאים זרים ששוהים בעיר (גם מישראל) וכן סלבריטאים אמריקאים כמשפחת קרדשיאן, קניה ווסט וג'ייזי וביונסה. במסעדות מבשלים שניים מהשמות הגדולים של הקולינריה הצרפתית - השף הוותיק אלאן דוקאס והכוכב העולה יאניק אלנו. מי שרוצה לרוץ בגני הטילרי הסמוכים, יכול לעשות זאת עם האייפוד של המלון שכולל פליילסיט מיוחד. שיק.
המודרני: פארק הייאט ונדום
פארק היאט ונדום (Park Hyatt Paris-Vendome) ממוקם במרחק 150 מטרים מהכיכר שהפכה בעשורים האחרונים למרכז התכשיטים והיוקרה הפריזאית. העיצוב סולידי, אמריקאי ומינימליסטי, ומתאפיין בצבעים רגועים בסקאלה שנעה בין לבן לאפור.
המלון אהוב על טניסאים שמגיעים לשחק בעיר במסגרת טורניר רולאן גארוס - רוג'ר פדרר ומריה שראפובה הם שניים מהם. בספא מקבלת המעסה של קתרין דנב וקרלה ברוני לטיפולים, ויש גם בריכה. בראנץ' אחר הצהריים ביום ראשון נחשב לאחד הטובים בעיר ויש להזמין עבורו מקום תקופה מראש, אבל התמורה מצדיקה.
האופנתי: מנדרין אוריינטל
מנדרין אוריינטל (Mandarin Oriental), גם הוא בבעלות רשת אסיאתית, הוקם לפני כמה שנים בלב רחוב הקניות סנט אונורה ליד כיכר מדלן, שהפך ללב הפועם של תעשיית הפרט-א-פורטה הפריזאית, לא רחוק מבוטיק "קולט" המפורסם. הוא פונה לקהל נשי יותר שמגיע לעיר - בעיקר מיפן וסין - לטיולי בנות שכוללים שופינג, מאקרונים ומה שביניהם. העיצוב ורוד ניאוני, מרשים ועתידני.
במלון מסעדה של השף טיירי מרקס, שבישל בשנה שעברה גם ב"מול ים" אצלנו, ונחשב לאחד השפים החדשניים בעיר. את הבר עיצבה ענקית הקריסטל לאליק.