שתף קטע נבחר
 

הנפט צולל. הערכות: יירד מתחת ל-30 דולר

הזהב השחור צולל ב-2.2% ונסחר מתחת ל-49 דולר לחבית. הסוחרים בשוק מאמינים כי גדל משמעותית הסיכוי שמחיר הנפט יירד אל מתחת ל-30 דולר

הנפט ממשיך לרדת גם היום (ג') ומתבסס מתחת לרמה של 50 דולר לחבית. החוזה העתידי על הנפט מסוג קרוד למסירה בפברואר יורד ב-2.2% ונסחר מתחת ל-49 דולר לחבית. החוזה המקביל על הברנט מאבד 2.7% לרמה של 51.7 דולר לחבית.

 

 

לפי הרשות רשות המסחר בחוזים עתידיים בארה"ב (CFTC), כמות החוזים הפתוחים למרץ (Open interest) ברמה של 30 דולר לחבית זינקה ל-2,127, לעומת 34 בלבד לפני כחודש. למעשה, המשמעות היא שהסוחרים בשוק מאמינים כי הסיכוי שמחיר הנפט יירד אל מתחת ל-30 דולר גדל בצורה משמעותית.

 

הירידות במחיר הנפט בחודשיים האחרונים היו החריפות ביותר מאז המשבר הגלובלי ב־2008 – משיא של קצת יותר מ־100 דולר לחבית ביוני האחרון הוא נחתך לשפל של 50 דולר.

 

הצניחה במחירי הנפט פוגעת בתעשיית הנפט והגז של נורבגיה, המייצגת 22% מהתמ"ג של המדינה. לאורך אותה תקופה מטבע הכתר המקומי נחלש ב-20% מול הדולר, וב-8% מול האירו. כמו כן, מדד המניות המרכזי של נורבגיה ירד ב-12%.

 

בחודש שעבר הפתיע הבנק המרכזי כשהכריז על הורדת ריבית בעקבות הירידה במחירי הנפט, זו הייתה הירידה הראשונה מזה קרוב לשלוש שנים. אולם מאז, המחירים רק המשיכו להידרדר בשיעור גבוה מכפי שהעריכו בבנק המרכזי. בראיון שהעניק ביום שני נגיד הבנק אויסטין אולסן, הוא הודה כי רמה של 55 דולר לחבית "היא בהחלט נמוכה" מכפי שציפו בדצמבר.

 

האם הירידות יימשכו?

התרסקות המחיר נובעת מאי־איזון מתמשך בין רמת ההיצע לרמת הביקוש. בשנים האחרונות, הודות לפיתוח של שדות פצלי השמן בארה"ב, חלה עלייה ממושכת בתפוקת הנפט בצפון אמריקה. בעבר נהגו מדינות אופ"ק להקטין את תפוקת הנפט כדי לאזן את השוק, אולם מדיניות זו אינה ננקטת עוד.

 

במפגש האחרון של שרי הנפט של מדינות אופ"ק ביקשה סעודיה לשמור על נתח השוק שלה מול ארה"ב, המתחרה החדשה שלה, לאחר שהבינה שעלויות הייצור שלה נמוכות בהרבה מאלה של יצרני פצלי השמן. להערכת סעודיה, מלחמת מחירים תוביל לסגירת כמה מהחברות האמריקאיות. מלבד זאת, היא רצתה להעניש שותפות בקרטל החורגות ממכסות הייצור שלהן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים