גרמניה הנאצית על אופנוע. תיעוד נדיר
80 שנה לאחר שצולמו, נחשפות בארכיון הספרייה הלאומית תמונות של אופנוען הולנדי שנשלח לגרמניה הנאצית כדי לתעד את האנטישמיות במדינה. בעולם לא הזדעזעו, וגם לא בישראל: "רק בדיעבד מבינים את חשיבותן"
22 שלטים צילם האופנוען ההולנדי - בדיוק לפני 80 שנה - לאורך הכביש המחבר בין עיירת הגבול בנטהיים לברלין, מרחק של כ-500 קילומטרים. הוא מצא באותם בצדי הדרך, בכניסה לכפרים ובפתח בתים ציוריים. אולם התמונות שהופצו לכלי תקשורת ברחבי העולם - לרבות בישראל - לא הצליחו לעורר את התגובה המיוחלת. "זו הייתה מלחמה אבודה מראש", מספרים בספרייה הלאומית בירושלים, שם שמרו על התמונות עד היום. כעת הן נחשפות, רגע לפני יום השואה הבינלאומי, שיעמוד בסימן 70 שנה לשחרור אושוויץ.
הצלם ההולנדי, שנותר אלמוני, חצה את הגבול בשליחות סוכנות ידיעות שהוקמה על-ידי שני יהודים שנמלטו מגרמניה להולנד, הנס רייכמן ואלפרד וינר. הייתה להם מטרה אחת: לחשוף את פרצופה האמיתי של המפלגה הנציונל-סוציאליסטית שעלתה
לשלטון באותם ימים. "הצילומים נועדו לייצר הד תקשורתי כמה שיותר גדול, כדי שאנשים יהיו מודעים למה שמתרחש בגרמניה, אבל גם בארץ לא הבינו על מה הם מנסים להתריע", סיפר הארכיונאי גיל וייסבלאי.
רייכמן ווינר הפיצו את התמונות בתור תמרור אזהרה לכל מערכות העיתונים הגדולות בארצות הברית ובאירופה. בינואר 1936 הם גם שלחו אלבום ובו עותקים מהצילומים לספרייה הלאומית, בתקווה לעורר מודעות בקרב היישוב היהודי.
האלבום תויק והעלה אבק במשך שנים, ובמהלכן רק בודדים זכו להיחשף אליו. לעיתונים התמונות לא הגיעו. "יכול להיות שהעיתונאים אז חשבו שזה לא סיפור", העריך וייסבלאי, "הם היו רגילים לגילויי אנטישמיות וזה לא נראה להם משהו מיוחד. הם לא תיארו לעצמם לאן זה יוביל".
"רק היום, במבט לאחור, אנחנו מבינים את החשיבות של התמונות האלו. אמנם לא רואים שם גולגולות, דם או רצח - אלו בסך הכול טקסטים - אבל הם הביאו לאחד הפשעים הגדולים ביותר בתולדות האנושות", המשיך וייסבלאי. "ניתן גם לראות שרבים מהשלטים היו יוזמה של המקומיים, שקיבלו את זה וראו בכך חלק מהנורמה. זה מעיד על עוצמת השנאה, שהובילה בסופו של דבר לרצח המוני".