עכשיו מעונן: הכול על דוד חשמל
כשהשמש מוסתרת על-ידי העננים או כשאין אפשרות להתקין דוד שמש – דוד חשמלי הוא הפתרון. המקצוענים מסבירים כל מה שחשוב לדעת עליו
ברוב הבתים בישראל יש דוד שמש המתאים מאוד לחודשי הקיץ החמים, אך מה עושים בימים הגשומים שבהם מכסים ענני הגשם את השמש והמים לא מתחמים? לכן בבתים רבים מותקן דוד חשמלי, המאפשר חימום מהיר של מים גם כשמעונן בחוץ.
עוד בנושא:
שלא יעבדו עליכם: המושגים העיקריים בתחום הדוודים
מה האמצעי העדיף לחימום מים? בדקנו
מחירון התקנות ותיקונים של דוד חשמל
"ש דירות שקשה או אף בלתי אפשרי להתקין בהם דוד שמש ולכן הפתרון היעיל הוא דוד חשמל. "בכל דירה שבה אין מקום לשים דוד שמש", אומר יקיר צדיק מחום הנגב. "זה יכול להיות בדירות ישנות, ביחידות דיור שבהן אין גישה להתקנת דוד או שאין תשתית לצנרת, וכן במרתפים. נהוג מאוד לשים דוד חשמלי בדירות שכורות, על מנת לחסוך בעלויות של התקנת דוד שמש המשולב עם דוד חשמל"
ומהו היתרון הגדול של דוד חשמלי? צדיק: "מהירות החימום של המים וכן הגעת המים החמים מהדוד למקלחת מהירה יותר.
זאת, מפני שהצנרת קרובה מאוד לדוד וזה יתרון משמעותי. המים לא מתקררים עד הגעתם לברז, שכן אין את מוביל המים הארוך שעובר מהגג ועד לחדר האמבטיה, כי הדוד עצמו ממוקם בסמוך לאמבטיה".
איך יודעים איזה דוד חשמל לרכוש? "על פי מספר הנפשות", משיב דניאל גטהון מדניאל דודי שמש ואינסטלציה. "עבור אדם אחד מספיק דוד של 30 ליטר, ועבור שניים 60 ליטר. ואולם, אם הדוד מיועד לאדם אחד אשר מתקלח מקלחות הארוכות מהממוצע (מעל 10 דקות), ייתכן שעבורו גם כן נדרש דוד של 60 ליטר".
ומה לגבי מאיץ חום? במוקד השירות של המקצוענים אומרים: "מאיץ החום יעיל לחימום כמות מים קטנה בזמן מהיר, החיסרון הוא שזה מגדיל את קצב היווצרות האבנית ולאחר מכן נצטרך להזמין בעל מקצוע לנקותה או אף להחליף את גוף החימום. בדוד שמש (שמשמש גם כדוד חשמל) יתכן שיש הצדקה להתקנת מאיץ שכן משתמשים בו כדוד חשמל לתקופות קצרות, אך בדוד חשמלי בלבד חברת החשמל אוסרת את זה כי זה מגביר את הסכנה לשריפת גוף החימום".
"כיביתי את הדוד"?
ישנם עוד כמה דברים שצריך לדעת לפני הרכישה. יקיר: "חשוב לברר מה משך האחריות הניתנת לדוד, כשהמינימום על פי התקן הוא שלוש שנים. מומלץ לקנות דוד עם ציפוי אמייל על פי התקן, ולא להתפתות לקנות דודים עם ציפוי בטון שאינם עומדים בתקן. בנוסף, כדאי לשאול מה עובי הפח של הדוד הפנימי. העובי המומלץ הוא מינימום 3 מ"מ".
לגבי מיקום הדוד, אומר גטהון: "כדאי למקם אותו הכי קרוב שניתן לברז האמבטיה. ניתן למקם אותו בחדר שירות שעל-יד האמבטיה ובמידת הצורך גם ניתן לתלות אותו בחדר האמבטיה מעל הדוש עצמו.
חשוב מאוד להקפיד על התקנה איכותית ומקצועית גם בגלל התלייה של הדוד שחייבת להיות בטיחותית, וגם בגלל השילוב המסוכן שבין מים לחשמל. אין צורך בהזמנת חשמלאי, אך חשוב מאוד להזמין טכנאי דודים מקצועי ושעובד בהתאם לתקנים הנדרשים בתחום".
מוסיף גטהון: "מאוד חשוב להקפיד על התקנת טיימר. עלותו אינה גבוהה (כ-250 שקל כולל התקנה) והוא יכול למנוע מצב שבו שוכחים את הדוד דולק שעות ארוכות והתרמוסטט יכול להתקלקל ולגרום לפיצוצים בצנרת או לנזקים לגוף החימום".
עלויות ותחזוקה
עלות התקנת דוד חשמל משתנה בהתאם לנפח הדוד ולעבודה הנדרשת. צדיק: "עלות דוד חשמלי נעה בין 1,600 ל-2,200 שקל בהתאם לסוג וליצרן. לעומת זאת עלות של דוד שמש המשולב עם דוד חשמל נעה בין 2,800 ל-4,500, כך שמדובר בחיסכון משמעותי, ולכן בעלי דירות המשכירים את דירותיהם נוטים להתקין דוד חשמלי קטן. המפסיד העיקרי בעניין הוא השוכר שלא יכול ליהנות ממים חמים בימי שמש, אלא נדרש לאורך כל השנה להדליק את הדוד החשמלי כפתרון קבע ולא כתוספת למערכת סולארית קיימת".
ומהי עלות השימוש? גטהון: "צריכת החשמל של דוד היא סבירה ובעלות ממוצעת של כ-1.60 שקלים לשעה ניתן ליהנות ממים חמים".
איזו תחזוקה נדרשת לדוד חשמלי? גטהון: "נדרשת החלפה של גוף החימום אחת לשנה עד שנתיים. עלות של גוף החימום היא 250 שקל. הסיבה לצורך
בהחלפת גוף החימום היא הצטברות אבנית על גוף החימום עצמו, מה שיוצר מעין שכבת בידוד בין גוף החימום למים, ומאריך את משך החימום משמעותית".
במוקד השירות מציינים: "דוד חשמלי תקין של 60 ליטר אמור לספק מים חמים תוך 30-10 דקות. דוד של 150 ליטר שמספיק ל-4 מקלחות יספק מים חמים תוך שעה עד שעה וחצי. אם זהו לא המצב ככל הנראה יש תקלה, וכדאי לקרוא לטכנאי לבדיקה ותיקון שיחסכו זמן המתנה מיותר והפעלה ממושכת מדי של הדוד".