אינפלציה שלילית של מינוס 0.2% בשנת 2014
לראשונה זה שמונה שנים נקבע מדד שלילי, הרחק מיעד המדד שקבעה הממשלה, 1%-3%, במטרה למנוע אינפלציה גבוהה מדי או דפלציה המסכנת את המשק. זו הפעם השלישית בלבד שבה נרשם מדד שלילי, מאז חישוב מדד המחירים בשנת 1952. מחירי הדלק ירדו ב-6.9% ומחירי הסלולר ב-8.3%. מנגד, סעיף הדיור עלה ב-3.4%
מדד חודש דצמבר שפירסמה הערב הלמ"ס נותר ללא שינוי וכתוצאה מכך נרשמה בכל השנה החולפת אינפלציה שלילית של מינוס 0.2%, הרחק מן היעד שקבעה הממשלה - 1%-3%. בשנת 2013 עלה המדד השנתי ב-1.8%.
כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה :
כל הסימנים מראים: אינפלציה שלילית ב-2014
מדד המחירים לצרכן ירד בנובמבר ב-0.2%מדובר בפעם השלישית בלבד מאז חישוב מדד המחירים בשנת 1952. ב-2006 היתה מינוס 0.1%. המדד השנתי השלילי הראשון שנרשם מאז הקמת המדינה היה ב-2003 - מינוס 1.9%.
יעד האינפלציה השנתי נקבע בידי הממשלה, כדי למנוע מצד אחד מצב של אינפלציה גבוהה מדי, ומנגד למנוע מצב של ירידת מחירים - דיפלציה. מצב מתמשך של דפלציה עלול לסכן את המשק. זאת, בין היתר, כיוון שכשהמחירים יורדים ערכו של הכסף המזומן עולה, והציבור מעדיף שלא להפנות את כספו להשקעות וחסכונות; כמו כן נפגעת הצריכה, כיוון שהצרכנים ממתינים להמשך ירידות המחירים.
לירידות המדד שנרשמה בשנת 2014 תרמו בעיקר הירידות בסעיפים הבאים: דלק (6.9%), ירקות טריים (13.8%), פירות (10%), הלבשה (4.3), עופות (6.4%) ושירותי טלפון נייד (8.3%).
ירידות אלה קוזזו בחלקן ע"י עליות בסעיפים הבאים: מחירי שירותי דיור בבעלות דיירים (3.4%), נסיעות לחו"ל (6.9%), שירותי חינוך (1.7%) וסיגריות (4%).
לראשונה זה 30 שנה - ירידה שנתית במחירי המזון
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, מסר בתגובה למדד השלילי: "האינפלציה בשנת 2014 כולה מסתכמת במינוס 0.2% - זהה לאינפלציה בגוש האירו ורחוקה מאוד ממרכז יעד האינפלציה של בנק ישראל. שנת 2014 היא לא שנה רגילה – ירידת המחירים השנה היא תופעה גלובלית, ובישראל כללה את כל סעיפי המדד פרט לסעיף הדיור (המבוסס ברובו על שכר הדירה) סעיף החינוך וסעיף הבריאות – כולם סעיפים "מקומיים" שלא מושפעים מהאינפלציה הנמוכה בעולם.
"מבין הסעיפים בהם נרשמה ירידת מחירים, מעניין לציין במיוחד ירידה שנתית של 2.5% במחירי המזון (לראשונה ב-30 שנים האחרונות שבדקנו). ירידה הנובעת משילוב של גידול בתחרות בענף, התחזקות המטבע (במחצית הראשונה של השנה), ירידת המחירים באירופה (משם מייבאים יחסית הרבה פריטים) וירידת מחירי התשומות.
"אז האם אין אינפלציה? לא מדויק, מחירי הדירות בבעלות עלו בעוד 0.2% (בין אמצע נובמבר לאמצע אוקטובר). מחירי הדירות גבוהים היום ב-5.8% מרמתם לפני שנה. מחירי הנכסים הפיננסיים (מניות ואג"ח) עלו אף הם יפה במהלך 2014".
הערכה: הריבית תישאר על כנה
האינפלציה השנתית השלילית, מתחת לגבול התחתון של היעד השנתי שקבעה הממשלה, לא צפויים ככל הנראה להשפיע על החלטת הריבית לחודש פברואר. ההערכה לכן היא שחברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל יחליטו גם בסוף חודש זה להשאיר את הריבית לחודש הבא פעם נוספת ללא שינוי, ברמה של 0.25%.
הסיבה העיקרית להחלטה צפויה זו היא העובדה שנתונים כלכליים שונים שהתפרסמו אחרי מבצע צוק איתן מצביעים על התאוששות בפעילות המשק, ועל אפשרות לקצב צמיחה גבוה יחסית ברבעונים הקרובים. כיוון שכך, קטנים הלחצים להפחתת ריבית, המשמשת בין היתר להמרצת הצמיחה במשק.