שתף קטע נבחר

 

"אי השדים" של ארה"ב מתרוקן מיושביו

כשברק אובמה נכנס לבית הלבן בינואר 2009 הוא הבטיח לסגור תוך שנה את מתקן הכליאה גואנטנמו ליד קובה שהקים קודמו הרפובליקני ג'ורג' בוש. הקונגרס בלם את הצעד, אבל הנשיא הדמוקרטי לא מוותר, משחרר עשרות חשודים בטרור מ"גיטמו" ומקווה לסגור אותו עד סוף כהונתו בינואר 2017

הפצע הפתוח של האומה האמריקנית: ביום האחרון של שנת 2014, כשהעולם היה עסוק בחגיגות ובזיקוקים ונשיא ארצות הברית ברק אובמה שיחק גולף בהוואי, שוחררו עוד חמישה עצורים מכלא גואנטנמו. החמישה, שלושה אזרחי תימן ושני תוניסאים, ישבו יותר מעשור בגרסה האמריקנית ל"אי השדים" מבלי לעמוד למשפט.

 

כיסא העינויים, הזונדה מהאף. גואנטנמו מבפנים

צפו בראפר מדגים: כך מאכילה ארה"ב בכפייה

 

מדינותיהם של העצורים ששוחררו סירבו לקלוט אותם, והם הועברו על פי הסכם לקזחסטן.  ארבעה ימים קודם לכן שוחררו ארבעה עצורים אחרים מגואנטנמו והועברו לאורוגוואי. בכלל, בחצי השנה האחרונה שוחררו יותר עצורים ממתקן הכליאה שבמפרץ גואנטנמו מאשר בשלוש השנים הקודמות.

 

בחצי השנה האחרונה שוחררו יותר עצירים מאשר בשלוש השנים האחרונות. גואנטנמו (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
בחצי השנה האחרונה שוחררו יותר עצירים מאשר בשלוש השנים האחרונות. גואנטנמו(צילום: Gettyimages)
האסטרטגיה של אובמה היא לנקות את הכלא ממרבית יושביו ולשלוח אותם למדינה שלישית. כ-30 עצורים הועברו בשנה האחרונה בדרך זו. בכלא נותרו 122 חשודים בטרור שמעולם לא הועמדו למשפט. העיתון "וושינגטון פוסט" דיווח באחרונה שממשל אובמה מתכנן לשחרר בחצי השנה הקרובה עוד 60 עצירים למדינה שלישית.

 

בלי כתבי אישום, בלי משפטים

גואנטנמו ("גיטמו") הוא מקום בכלל לא חביב. בעקבות הבהלה שסבבה את ארה"ב לאחר פיגועי 11 בספטמבר 2001  והדרישה לנקם, חיפשו בממשלו של ג'ורג' בוש הבן דרך לעצור חשודים בטרור מבלי להביאם בפני שופט ומבלי שיידרשו להציג ראיות להצדקת המשך המעצר ומבלי שיוגשו נגדם כתבי אישום. חלק מהעצורים הובאו ל"גיטמו" בהתבסס על מידע מודיעיני חסוי, והם נשלחו הרחק מעין הציבור האמריקני לדרום האי קובה.

 

מפרץ גואנטנמו הוא שטח מבודד בהרים שמשתרע על פני 116 קמ"ר ונמצא בשליטת ארה"ב מאז 1898. במפרץ שוכן בסיס של חיל הים האמריקני ובתוכו כלא צבאי. החל משנת 2002 הזרימו בחשאי למתקן הכליאה חשודים בטרור, הכניסו אותם לתאי מעצר ו"שכחו" רבים מהם שם במשך יותר מעשור. אם זה היה תלוי בנשיא בוש ובסגנו דיק צ'ייני, אפשר היה לזרוק לים הקריבי את המפתחות של תאי המעצר.

 

חלק מהעצירים "נשכחו" במתקן הכליאה במשך יותר מעשור (באדיבות אמנסטי ישראל) (באדיבות אמנסטי ישראל)
חלק מהעצירים "נשכחו" במתקן הכליאה במשך יותר מעשור(באדיבות אמנסטי ישראל)
אובמה חושב בדיוק ההיפך מקודמיו הרפובליקנים. מאז כניסתו לבית הלבן בינואר 2009 הוא הבטיח לפנות את "גיטמו" תוך שנה, אולם הרפובליקנים בקונגרס הצליחו לבלום את המהלך על ידי מניעת תקציבים לביצוע המהלך.

 

קרב בלתי נגמר בין ליברלים לשמרנים

הליברלים האמריקנים דרשו לסגור את הכלא הידוע לשמצה, ולהביא את העצורים - חלקם בכלל חפים מפשע - למשפטים על אדמת ארה"ב על פי החוק האמריקני והחוק הבינלאומי. זה בדיוק מה שהשמרנים בארה"ב חששו ממנו. נטל ההוכחה במקרים רבים היה בעייתי או חסוי, וכל עצור שהיה מובא לבית משפט היה הופך לחלק מהתעמולה של ארגון הטרור אל-קאעידה.

 

וכך, ארה"ב מיטלטלת בין רפובליקנים שמאשימים את הבית הלבן בשחרור טרוריסטים שכמעט 30 אחוזים מהם חוזרים למעגל הטרור, לבין דמוקרטים שמעדיפים שכל עצור יובא לבית המשפט על פי הערכים האמריקניים והחוק הבינלאומי.

 

מתנגדים לסגירת גואנטנמו. הסנטאורים הרפובליקנים מקיין (משמאל), איוט וגרהאם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתנגדים לסגירת גואנטנמו. הסנטאורים הרפובליקנים מקיין (משמאל), איוט וגרהאם(צילום: רויטרס)
בסך הכול הובאו לגואנטנמו 780 עצורים. 643 מהם שוחררו ממנו ותשעה מתו בכלא, לפי בדיקה של העיתון "ניו יורק טיימס". כשאובמה נכנס לבית הלבן היו ב"גיטמו" 241 עצירים ובתקופת נשיאותם של בוש ואובמה, כ-100 מהמשוחררים חזרו לעסוק בטרור.  

 

56% מהאמריקנים מתנגדים לסגירת "גיטמו"

ומה חושב הציבור האמריקני? ובכן, רובו מתנגד לסגירת כלא גואנטנמו. סקר אחרון של רשת "פוקס" השמרנית קבע כי 56 אחוזים מהאמריקנים מתנגדים לסגירת "גיטמו" לעומת 32 אחוזים תומכים בצעד זה. אולם, אובמה אינו עומד עוד לבחירה - נותרו לו שנתיים עד סוף כהונתו - והוא נחוש לסגור את מתקן הכליאה הזה.

 

ברגע שיישארו פחות ממאה עצורים בגואנטמנו, תעלה ודאי שאלת העלות הכבדה של הפעלת הכלא הזה, כשאופציה יותר זולה היא להעביר את החשודים בטרור לבתי סוהר אמריקניים בעלי אבטחה מקסימלית. בינתיים, בכל אופן, הקונגרס מתנגד וחוסם את המהלך וצפוי להמשיך לעשות כן בייחוד כשעכשיו יש רוב רפובליקני בשני הבתים (בית הנבחרים והסנאט).

 

הפגנה מול הבית הלבן בעד סגירת גואנטנמו (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הפגנה מול הבית הלבן בעד סגירת גואנטנמו(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

נחשד בטרור ושוחרר לא מזמן לאורוגוואי. עבדול בן מוחמד עבאס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נחשד בטרור ושוחרר לא מזמן לאורוגוואי. עבדול בן מוחמד עבאס(צילום: AFP)

עלות התפעול השנתית של המתקן - 400 מיליון דולר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עלות התפעול השנתית של המתקן - 400 מיליון דולר(צילום: AFP)

בשנת 2014 הגיעה עלות התפעול של גואנטנמו ל-400 מיליון דולר, ואובמה מתכוון להשתמש בנתון הזה לקידום סגירת הכלא.

 

מיד לאחר בחירות האמצע לקונגרס ב-4 בנובמבר, אז נחלו אובמה והדמוקרטים מפלה, החליט הנשיא האמריקני דווקא "ללחוץ על הדוושה" בסוגיית גואנטנמו. הוא שחרר מאז 22 עצורים כשבשלוש השנים הקודמות שחרר רק 19. בין העצירים ששוחררו היו חמישה אנשי טליבאן שהועברו למפרץ הפרסי בתמורה לשחרור החייל האמריקני החטוף בו ברגדאל.  

 

הסנאטורית הרפובליקנית קלי איוט אמרה שהיא "מוטרדת עמוקות מהמשך שחרור טרוריסטים מסוכנים על ידי הממשל" והוסיף ש"ארה"ב צריכה לנקוט בכל הצעדים למנוע מעצורים לשעבר לחזור לשדה הקרב".

 

כיום מוחזקים בגואנטנמו 122 עצירים אחרי שביום רביעי האחרון שוחררו ממנו חמישה עצירים אזרחי - ארבעה הועברו לעומאן ואחד לאסטוניה. 54 מהעצירים במתקן הכליאה - רובם אזרחי תימן - כבר סומנו כמועמדים לשחרור, אבל ממשלת תימן לא יכולה להבטיח שהם לא יחזרו לטרור. עשרה עצירים נמצאים בעיצומו של משפט צבאי בכלא, לפחות 23 אמורים לעמוד למשפט צבאי, והיתר ממתינים לשמוע מה יעלה בגורלם. דבר אחד ברור: אובמה נחוש למחוק את "חרפת 'גיטמו'" לפני שיעזוב את הבית הלבן בינואר 2017.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מתקן הכליאה מתרוקן. דגל ארה"ב בגואנטנמו
צילום: AP
מומלצים