מונה על-ידי נתניהו, הבטיח שקיפות והסתבך בשחיתות. מי אתה, בנצי ליברמן?
הוא היה עו"ד שהתמחה בנדל"ן, כיהן כראש המועצה האזורית שומרון וכיו"ר מועצת יש"ע, בין היתר במהלך יישום תוכנית ההתנתקות. ב-2011 מונה על-ידי נתניהו למנהל מנהל מקרקעי ישראל, לאחר שכמה שנים קודם לכן היה יועץ לחברת קרדן, ועתה הוא חשוד שניצל את מעמדו לקדם עסקאות של החברה. מקורביו: "אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר". פרופיל החשוד המרכזי
ברוך-צבי (בנצי) ליברמן (55) נולד בחדרה, שם כיהן אביו כסגן ראש העיר מטעם המפד"ל. הוא למד במדרשית "נועם" בפרדס חנה ולאחר מכן למד בישיבת ההסדר באלון שבות שבגוש עציון ושירת בחיל השריון. לאחר מכן למד משפטים באוניברסיטת בר-אילן והוסמך לעריכת דין.
קראו עוד על פרשת השחיתות החדשה:
חשיפת הפרשה: המשטרה פשטה על מנהל מקרקעי ישראל
הבכיר במנהל מקרקעי ישראל והח"כ לשעבר למעצר בית
ראש המנהל בנצי ליברמן הוא חשוד בפרשה החדשה
ליברמן, נשוי ואב לשישה, היה בין מקימי היישוב פדואל שבשומרון והיה בין ראשי ההתנחלות. בתחילת דרכו המקצועית כעורך דין הקים במתחם הבורסה ברמת גן את משרד עורכי הדין מלכה-אהרוני-ליברמן, שהתמחה בעסקאות נדל"ן.
מנהיג מתנחלים
ב-1998 נבחר לראשונה לראשות המועצה האזורית שומרון, לאחר שבית המשפט השלום בפתח-תקווה קיבל ערעור שהגיש על הבחירות. בספירה הראשונה ניצח ראש המועצה המכהן, מאיר קיהן, את ליברמן שהיה מזוהה עם המפד"ל ב-14 קולות. ליברמן ערער וטען שהתוצאות אינן מדויקות. השופט ישעיהו שנלר קבע שנעשתה טעות בספירה ולכן ליברמן הוא ראש המועצה. ב-2002 התמודדו השניים פעם נוספות בבחירות והפעם זכה ב-59% מקולות הבוחרים, לעומת 41% לקיהן.
כמה חודשים לאחר שנבחר לראשונה עלה ליברמן עם מתנחלים נוספים לתחנת הרכבת הישנה בסבסטיה שליד שכם. חיילים הורו למתנחלים להתפנות ולאחר משא-ומתן בין הצדדים האחרונים הסכימו לעזוב את המקום. ליברמן אמר אז: "התפנינו משום שלא רצינו להתעמת עם כוחות הביטחון, אבל נמשיך לגאול כל שטח אדמה".
בשנת 2002 נבחר ליברמן ליו"ר מועצת יש"ע. זמן קצר לאחר שנבחר פרסמה מועצת יש"ע תוכנית מדינית שעיקריה הם כיבוש כל השטחים, סיפוח כל השטחים, פירוק וריסוק הרשתות הפלסטינית וסילוקו של יו"ר הרשות דאז יאסר ערפאת.
ליברמן לא הסתיר כי הוא תומך ברעיון ארץ ישראל השלמה. הוא כתב אז לראשי הנהגת המתנחלים כי יש להצדיק את ההתיישבות ביהודה, בשומרון ובעזה מבחינה אידיאולוגית ולא מבחינה ביטחונית. "עלינו להמעיט בשימוש בטיעוני הביטחון להצדקת ההתיישבות ביש"ע", כתב אז. "לצערנו, עם השנים ידיעת זכותנו על הארץ הלכה ונחלשה ונותרנו רק עם צידוקי הביטחון. זכותנו להתיישב ביש"ע ולהיאחז בנחלת אבות".
הוא הוסיף: "יש להחיל את הריבונות הישראלית כל שטחי יש"ע ולכונן אוטונומיה אזרחית בלתי חמושה תחת ריבונותנו. בפועל ישראל תחדש את שליטתה הביטחונית על כל האזורים. הדבר מותנה בסילוק ערפאת וכנופיותיו ובביטול הסכמי אוסלו. עם זאת, אין בכוונתנו לשלוט על אוכלוסייה אזרחית".
ההתנתקות
לאחר שהכנסת אישרה את תוכנית ההתנתקות מרצועת עזה, יצא ליברמן בחריפות נגד התוכנית. "דגל שחור של אי חוקיות מתנוסס מעל חוק הפינוי", אמר ליברמן בדיון בוועדת החוקה של הכנסת. הוא אמר כי החלטות הממשלה בנושא הפינוי והפיצוי עד כה וכן שינוי חוק יסוד לכבוד כניסת שמעון פרס לממשלה מהווים "אונס קבוצתי של הכללים הדמוקרטיים". לדבריו, חוק הפינוי גורם עוול מוסרי גדול: "לגרש 10,000 יהודים מביתם ללא תוחלת ולגרור עצמות מתוך בתי קברות זהו מעשה בלתי מוסרי ובלתי חוקי".
בזמן יישום תוכנית ההתנקות נעצר ליברמן יחד עם מנכ"ל מועצת יש"ע דאז פנחס ולרשטיין וזאב חבר (זמביש). השלושה נחקרו באזהרה אחרי שנעצרו באזור קיבוץ עלומים בשטח שהוגדר כאסור לכניסה בצו אלוף. מפקד מחוז דרום במשטרה דאז אורי בר-לב אמר להם: "אסור לכם להוביל את האנשים שלכם למעשי עבירה על החוק. אני מצפה מכם לגלות מנהיגות אחראית".
לאחר ההתנתקות מרצועת עזה פרסמו ראשי מועצת יש"ע, ובכללם ליברמן, איגרת לקראת יום כיפור שבה כתבו בין היתר: "ניהלנו מאבק עצום. מאבק שהציג כוח חסר תקדים של מחנה מלוכד ואיכותי, שזעק מעמקי לבו את הזעקה הדמוקרטית וסחף אחריו ציבורים גדולים שהלב היהודי עוד פועם בקרבם. אך דרכנו לא נעדרה טעויות, את חלקן אנו מזהים כעת, ועל חלקן נעמוד בחשבון הנפש שנמשיך ונערוך". ולרשטיין אמר אז ל-ynet כי אחת הטעויות הייתה "כשבנצי ליברמן וזמביש הצטלמו עם כוחות הביטחון לאחר הפינוי. זה היה נראה לא טוב".
בנובמבר 2006 הודיע ליברמן כי הוא לא יתמודד על כהונה נוספת כיו"ר מועצת יש"ע וגם על כוונתו שלא להתמודד על כהונה שלישית כראש המועצה האזורית שומרון. ליברמן נשאל אז על המשך דרכו והשיב: "אני לא פוסל אפשרות להיכנס לפוליטיקה או למגזר העסקי".
מעסקי נדל"ן למנהל מקרקעי ישראל
בין לבין חזר לעסוק בנדל"ן. בין השנים 2009-2008 שימש ליברמן כיועץ בחברת הנדל"ן קרדן שבנתה אז פרויקט של 352 דירות בלוד. ב-2007 רכשה החברה 50 אחוזים ממניות חברת אל הר הנדסה ובניין תמורת 18 מיליון שקל. בשנת 2009 הוא מונה למנכ"ל מינהלת תנופה, מינהלת סל"ע לשעבר, שעסקה במתן פתרונות דיור למפוני גוש קטיף.
בספטמבר 2011 הוא מונה לתפקידו במנהל מקרקעי ישראל על-ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר דאז יובל שטייניץ ושר השיכון דאז אריאל אטיאס לתקופה של חמש שנים. "אנשים מכירים אותי כיו"ר מועצת יש"ע מהטלוויזיה," אמר עם מינויו ל"ידיעות אחרונות" "אבל אני עורך דין לענייני נדל"ן כבר 12 שנה, וכיהנתי הן כראש רשות והן כיו"ר ועדת תכנון ובנייה. אני מודה על האמון שנתנו בי." על הרקע הפוליטי שלו והתפקיד החדש, הוא אמר: "יש לי ניסיון רב בתחום. עשיתי עבודה מקצועית לאורך השנים, ולא מטעם שום מפלגה. מי שמכיר אותי יודע שמדובר במשימה ממלכתית בעיניי במישור המקצועי והלאומי."
שנה לאחר שנכנס לתפקיד הוא הבטיח יותר שקיפות במנהל מקרקעי ישראל. "הרשות תהיה עם הפנים ללקוח. כיום צריך להיות פרופסור למשפטים ושר שיכון לשעבר על מנת להתגבר על נפתולי ההחלטות שמועצת המינהל קיבלה לאורך עשרות שנים, יותר מ1,000- החלטות שונות", הוא אמר ל"ידיעות אחרונות. "החלטנו להגביר את השקיפות ולפשט את העניין. לא עוד החלטות שמסתתרות מאחורי מספרים עלומים, אלא ספר חוקים בהיר חדש ומובן. ההחלטות יקוטלגו בפרקים לפי נושאים והן עוברות ניסוח מחדש."
ליברמן, שהודיע לשר הבינוי אורי אריאל על כוונתו לסיים את תפקידו לאחר הבחירות למרות שתקופת כהונתו מסתיימת בספטמבר 2016, אמר בראיון מלפני שנתיים: "באתי לקדנציה שלמה ואני מתכוון למלא אותה עד תום. עכשיו זה שלב החריש והזריעה, ואני מתכוון להיות כאן גם בשלב הקציר והקטיף."
השבוע נחקר ליברמן בחשד שניצל את מעמדו כדי לקדם עסקאות הקשורות לחברת בנייה גדולה שבה עבד בעבר. יחד עמו נעצר חבר הכנסת לשעבר נחום לנגנטל, שכיהן בכנסת ה-15 מטעם המפד"ל, ומשמש כחבר בכיר בהנהלת חברת הבנייה קרדן.
ליברמן ולנגנטל עבדו בעבר יחד במשרד עורכי דין, שבו ליברמן היה אחד הבעלים. ביום חמישי בערב, לאחר 12 שעות חקירה במשרדי להב 433, הוא שוחרר למעצר בית. היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין בוחן אפשרות להשעיית ליברמן מרמ"י עד למיצוי החקירה.
מקורבי בנצי ליברמן מסרו בתגובה: "'אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר', ומשפט זה מתאים ביותר לכל פעולותיו של בנצי ליברמן בתפקידיו הציבוריים. כל החלטותיו היו שקופות תוך שיתוף פעולה מול כל הגורמים הרלוונטיים. יש לבנצי ליברמן אמון מלא ברשויות החקירה והוא בטוח כי בסיום החקירה יוכח מעל לכל ספק שלא רק שלא נפל רבב בפעולותיו אלא גם שהאינטרס הציבורי הוא זה שעמד לנגד עיניו".