חמאס: 'נגיש להאג הוכחות'; נתניהו פנה לקרי
הארגון בעזה לא חושש שגם בכיריו יעמדו לדין בעקבות "הבדיקה הראשונית" של בית הדין הבינלאומי: "החקירה היא צעד חשוב שהעם הפלסטיני המתין לו שנים ארוכות". נתניהו: "זה עיוות צדק שאין שני לו"
לאחר הודעת בית הדין הבינלאומי, מיהר ראש הממשלה בנימין נתניהו לשוחח עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי וביקש מהממשל בוושינגטון לפעול נגד המהלך. לאחר פניית נתניהו, התפרסמה הודעת הגינוי האמריקנית, שהביעה פליאה על כך שמדינה שנפגעת ממתקפות טילים נחקרת בחשד לפשעי מלחמה. מחלקת המדינה של ארה"ב הודיעה בלילה כי "המקום לפתור את חילוקי הדעות בין הצדדים הוא במשא ומתן ישיר, לא דרך צעדים חד צדדים". במקביל בקונגרס האמריקני מתקדם המהלך של פגיעה בכספי הסיוע שמעניקה ארה"ב לרשות הפלסטינית.
בישראל תקפו בעוצמה את ההודעה אמש של תובעת בית הדין בהאג, פאטו בנסודה, שהכריזה כי בכוונתה לפתוח ב"בדיקה מקדמית" שתבחן בצורה "עצמאית ובלתי תלויה" אם בוצעו פשעים בשטחים הפלסטיניים מאז יוני 13 אשתקד, יממה לאחר חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים בגוש עציון. בדיקה כזו תאפשר לתובעים לבחון האשמות נגד לוחמים ישראלים במבצע צוק איתן.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר הערב בהודעה שמסר בלשכתו כי "ישראל דוחה על הסף את ההחלטה השערוריית של בית הדין הבינלאומי. בעקבות ההחלטה האבסורדית הזאת, חמאס כבר הודיע שהוא יגיש תביעות נגד מדינת ישראל ואני לא אתפלא אם בקרוב נשמע דברים דומים מחיזבאללה, דאעש ואל קאעידה. ימים ספורים לאחר שהטרור של האיסלאם הקיצוני ביצע את הטבח בצרפת, החליטה התובעת של אותו בית דין לפתוח בבדיקה דווקא נגד מדינת ישראל שמגינה על אזרחיה מפני החמאס - ארגון טרור של האסלאם הקיצוני שאמנתו קוראת לבצע טבח ביהודים באשר הם. זה אותו חמאס שנמצא בברית עם הרשות הפלסטינית ושפושעי המלחמה שלו ירו אלפי טילים לעבר אזרחי ישראל בקיץ האחרון".
נתניהו הזכיר שבית הדין בהאג נוסד בין היתר בעקבות רצח העם שבוצע בשישה מיליון יהודים, "ועכשיו, בעיוות צדק שאין שני לו, הפלסטינים מנצלים בית דין זה כנגד מדינת העם היהודי שמתגוננת מפני הטרור הרצחני שתוקף אותנו ועכשיו גם את העולם כולו".
שר החוץ, אביגדור ליברמן, מסר כי "אותו בית דין שלאחר יותר מ-200 אלף הרוגים בסוריה לא מצא לנכון להתערב בנעשה שם או בלוב או במקומות אחרים, מוצא לנכון 'לבחון' את הצבא המוסרי בעולם, בהחלטה שכולה נובעת משיקולים פוליטיים אנטי-ישראליים".
ראשי המחנה הציוני, יצחק הרצוג וציפי לבני, מסרו בתגובה: "ממשלה בראשותנו תעמוד בנחרצות נגד כל צעד חד צדדי של הרשות הפלסטינית ותיאבק בנחישות כנגד ההליכים בביה"ד הבינלאומי בהאג. נדע לגייס את תמיכת הקהילה הבינלאומית, כדי להעניק את המטריה המדינית הנדרשת לפעולות הצבא ואת השכפץ המשפטי לכל חיילי ומפקדי צה"ל".
האלוף במיל' יואב גלנט, מספר 2 במפלגת ׳כולנו׳, אמר כי "ההחלטה היא התגלמות הצביעות. לחקור פשעי מלחמה בעקבות מבצע 'צוק איתן' לאחר שנורו אלפי טילים על אזרחים ישראלים חפים מפשע,היא בעצמה פשע - נגד המוסר".
הפלסטינים: "ישראל לא מעל החוק"
מהצד השני, חברת הועד הפועל של אש"ף, חנן עשראווי, אמרה ש"זהו צעד חשוב מאוד. לראשונה הראשונה מאז הקמתה, ישראל תיאלץ לתת דין וחשבון, בדגש על דין וחשבון חוקי ומשפטי על ההפרות החוזרות ונשנות של זכויות הפלסטינים והחוק הבינלאומי. זה שולח סימן לישראל שהיא כבר לא זכאית יותר ליחס מועדף, וכמובן תחושה שהיא אינה פגיעה. יש להתייחס לישראל כמו לכל שאר המדינות בעולם ועליה לעמוד תחת החוק ולא מעליו".
הפלסטינים יקבלו מעמד של חברות רשמית בבית הדין הבינלאומי החל מה-1 באפריל.
נציג משלחת הרשות הפלסטינית להאג, נביל אבו-זניד, אמר בעקבות הודעת התביעה כי "יש לנו אמון במערכת המשפט". בהודעה רשמית מטעם משרד החוץ הפלסטיני נמסר: "מדינת פלסטין הצטרפה לאמנת רומא בכדי להבטיח שפשעים חמורים ובמיוחד פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות לא יעברו ללא עונש. בשנים האחרונות אלפי פלסטינים נהרגו, מרביתם אזרחים, כולל 2,000 פלסטינים שנהרגו במהלך התוקפנות האחרונה נגד העם הפלסטיני ברצועת עזה".
בית הדין בהאג, הגוף המשפטי הקבוע הראשון לחקר פשעי מלחמה, נועד להוות מוצא אחרון עבור 122 המדינות החברות בו – לצורך העמדה לדין של פושעים שחומקים מעונש על ידי הרשויות במדינותיהם. חוקריו יתמקדו כעת בין היתר בבחינת עדויות מצד פלסטינים וישראלים שמצביעות לכאורה על פשעי מלחמה, ולאחר מכן ישקלו אם יש די ראיות לפתוח בהליכים נגד חשודים. מבקרי בית הדין בהאג טוענים כי המוסד הבינלאומי חלש מול לחץ פוליטי נרחב מצד שלוש המעצמות שאינן חברות בו: ארה"ב, רוסיה וסין.