שתף קטע נבחר
 

גישושים עסקיים: ראש ממשלת יפן בישראל

שינזו אבה נחת בנתב"ג בעקבות ביקור של נתניהו ביפן במאי האחרון, בליווי משלחת של 100 אנשי ממשל ונשיאי חברות ענק. המטרה: לבחון הזדמנויות כלכליות בישראל. זהו ביקור ראשון של ראש הממשלה יפני בישראל מזה 9 שנים. בישראל רואים בביקור פריצת דרך היסטורית ביחסים עם יפן

ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, הגיע היום (א') לביקור בן יומיים בישראל, בראש משלחת של מעל 100 אנשי ממשל ונשיאי החברות היפניות המובילות בעולם. במסגרת משלחת בת 100 איש, הצטרפו לראש ממשלת יפן גם 30 נציגי חברות ענק יפניות, שהגיעו במטרה לבחון הזדמנויות כלכליות בישראל. בישראל אומרים כי אבה הוא "ידיד ישראל מובהק" וכי בשנתיים שבהן הוא מכהן כראש ממשלה חלה פריצת דרך ביחסים בין המדינות, המקיימות קשרים דיפלומטיים מזה כ-60 שנה.

 

לכתבות נוספות בערוץ הכלכלה :

פטנט יפני לחיזוק הכלכלה: חדשנות ישראלית

אנו מעצמה. גם היפנים רוצים להפסיק להתנצל

הודו, סין, יפן: הכירו את הקודים העסקיים

 

כלכלת יפן נחשבת לשלישית בגודלה בעולם, עם תמ"ג של 4.73 טריליון דולר, יבוא של 766 מיליארד דולר וייצוא של 697 מיליארד דולר (נתונים לשנת 2013). במאי 2014 ביקר ראש הממשלה בנימין נתניהו ביפן, ביקור שבעקבותיו נמסרה הצהרה משותפת לישראל ויפן בנושא בניית שותפות מקיפה חדשה.

 

בעקבות ביקור נתניהו ביולי 2014, הגיע לביקור ראשון בישראל שר הכלכלה, המסחר והתעשייה של יפן. מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, עמד בראש משלחת גומלין כלכלית של ראשי המשק הישראלי, נציגי הממשלה, הארגונים הכלכליים והאקדמיה שביקרה לפני כחודשיים בטוקיו, קיוטו ואוסקה. משלחת הגומלין קיימה שורה של אירועים כלכליים ופגישות לחשיפה ממוקדת של שני הצדדים לשיתופי פעולה עסקיים.

 

באותו חודש התקיים בטוקיו הדיאלוג הראשון בין יפן וישראל בנושא ביטחון סייבר. חודש אחר כך, בדצמבר 2014, התקיימה ההתייעצות האסטרטגית השמינית בין יפן וישראל.

כשנתניהו פוגש את אבה. כלכלת יפן נחשבת לשלישית בגודלה בעולם (צילום: עמוס בן גרשום לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום לע
כשנתניהו פוגש את אבה. כלכלת יפן נחשבת לשלישית בגודלה בעולם(צילום: עמוס בן גרשום לע"מ)
 

בפגישותיו של נתניהו עם ראש הממשלה אבה, צפויים השניים לדון בקידום המאמצים להרחבת שיתופי הפעולה בין המדינות. בנוסף, חברות ישראליות צפויות להציג פיתוחים טכנולוגיים, שחלקם מיועדים לשימוש באולימפיאדה הצפויה בטוקיו בשנת 2020. נושאים נוספים שצפויים לעלות לדיון: עידוד הקמת מרכזי מחקר ופיתוח בישראל וחילופי משלחות עם התעשייה היפנית.

 

במסגרת הביקור אף יתקיים בירושלים פורום עסקי שיערוך מכון הייצוא היפני בישראל, בהשתתפות 500 אנשי עסקים ישראלים ויפנים. את הכינוס יפתחו שני ראשי הממשלה, ותוצג בו תערוכת חדשנות ישראלית שהכינו מתימו"פ (מרכז התעשייה הישראלית למחקר ופיתוח במשרד הכלכלה). בין החברות היפניות הבולטות המיוצגות במסע היפני הנוכחי: FujiFilm, Mitsubishi, Panasonic, Spiber ו-Samurai Incubator.

 

עלייה בסחר בין המדינות

לקראת ביקורו של אבה בישראל, אישרה הממשלה בתחילת החודש תוכנית לחיזוק הקשרים הכלכליים ושיתופי הפעולה עם יפן. התוכנית מהווה מפת דרכים למשרדי הממשלה, לצורך המאמץ הממוקד שלהם לחזק את הקשרים הכלכליים עם יפן - בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים על פני 3 שנים. הייצוא הישראלי ליפן מהווה כיום כ-1.3% מסך יצוא הסחורות הישראלי, והייצוא הישראלי ליפן היווה ב-2013 כ-0.1% מכלל היבוא היפני.

 

על פי נתוני מכון הייצוא של אגף הכלכלה, בחודשים ינואר- נובמבר 2014 חלה עלייה בסחר בין ישראל ויפן. במהלך תקופה זו גדל היקף הסחר בשיעור של כ-9% והסתכם בכ-1.75 מיליארד דולר, זאת לעומת 1.6 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. העלייה בסחר מוסברת בעקבות גידול בייצוא ובייבוא הסחורות במהלך תקופה זו. הייצוא רשם עלייה של 10% והסתכם ב-673 מיליון דולר, והייבוא עלה ב-8% ל-1.1 מיליארד דולר.

 

ב-2013 היקף הסחר של ישראל ויפן הסתכם ב-1.8 מיליארד דולר - ירידה של 29% לעומת 2012, אז הסתכם הסחר ב-2.5 מיליארד דולר. יצוא הסחורות של ישראל ליפן רשם במהלך 2013 ירידה של 13% להיקף של 671 מיליון דולר, בעוד יבוא הסחורות רשם ירידה מהותית של 36% להיקף של 1.1 מיליארד דולר. נכון ל-2013, יפן היא שותפת הסחר ה-14 של ישראל, מקור לייבוא ה-13 ויעד הייצוא ה-19.

 

נתונים נוספים מספק מכון הייצוא, לפיהם יצוא הסחורות ליפן רשם בנובמבר-ינואר 2014 עלייה של 10% להיקף של 673 מיליון דולר. במהלך 2013 נרשמה ירידה בייצוא ליפן של 13% והסתכם ב-671 מיליון דולר. בענף מכשירים וכלים אופטיים נרשמה עלייה של 37% ל-211 מיליון דולר, והיא מהווה 31% מהייצוא. בענף מכונות וציוד חשמלי חלה עלייה של 7% ל-156 מיליון דולר, והיא מהווה 23% מהייצוא. בענף כימיקלים נרשמה עלייה צנועה יחסית של 4% ל-128 מיליון דולר, שמהווה 19% מהייצוא.

 

יבוא הסחורות מיפן רשם במהלך 2013 ירידה מהותית של 36% להיקף של 1.1 מיליארד דולר. בנובמבר-ינואר של 2014 רשם הייבוא עלייה של 8% להיקף של 1.1 מיליארד דולר. יצוין כי לבקשת אבה, בוטלה מסיבת עיתונאים משותפת עם נתניהו. ההערכה היא שהיפנים חששו כי נתניהו ינצל את מסיבת העיתונאים לתעמולת בחירות. בסופו של דבר, השניים יסתפקו רק בהצהרה משותפת.

 

הגיע לנתב"ג: "האייר פורס 1" היפני

נחיתתו של ראש הממשלה היפני עוררה עניין לא רק בפן הכלכלי אלא גם בפן התיירותי. אחד משני מטוסי "אייר פורס 1" (סייפו סניו קי, ביפנית) של ממשלת יפן נחת אחר הצהריים בנתב"ג בטיסה היסטורית לצורך הגעתו של ראש הממשלה היפני. הטיסה המיוחדת זכתה לתשומת לב והתעניינות רבה מצד חובבי תעופה בישראל ובעולם.

מטוס ראש ממשלת יפן בנתב"ג. טיסה היסטורית ()
מטוס ראש ממשלת יפן בנתב"ג. טיסה היסטורית

המטוסים מסוג בואינג 747 שהושקו ב-1991 משמשים את בכירי ממשלת יפן בנסיעות בחו"ל. בין השאר הם מטיסים את הקיסר, ראש הממשלה ובכירים אחרים במהלך נסיעותיהם בעולם. בכל מטוס יכולים לשבת 140 נוסעים, ובשעת חירום משמש לפינוי אזרחים יפניים והטסת אנשי צבא. בדרך כלל שני המטוסים היפנים טסים במקביל, האחד מסיע את האישיות הבכירה ובמטוס השני, נוסעת הפמליה הכוללת אנשי תחזוקה ודרג זוטר.

 

בשנת 2019, כפי שהודיעה ממשלת יפן, יוחלפו מטוסי הבואינג לאחר יותר מ-20 שנות שימוש. במפרט שפרסמו דורשים היפנים לצייד את המטוסים החדשים במכשירי תקשורת, חדרים והם יידרשו להיות מסוגלים לטוס ישירות לחוף המזרחי בארה"ב.

 

בהכנת הידיעה השתתף איתי בלומנטל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
נתניהו ואבה, הערב. בישראל אומרים כי אבה הוא ידיד מובהק
צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
מומלצים