שתף קטע נבחר
 

התובע הארגנטינאי סיפר ל"ידיעות אחרונות": "בממשלתי עשו יד אחת כדי להסתיר האמת"

ב-2008 חשף ד"ר אלברטו ניסמן בראיון לרונן ברגמן את האשמותיו כלפי בכירים בארצו על ניסיונם לשבש את חקירת הפיגוע בבניין הקהילה היהודית ב-1994. הלילה הוא נמצא מת בביתו. "קטני אמונה סברו שלא נוכל לחקור אירוע שכה רבים ניסו לטייח, ועתה הם חושבים אחרת", הוא התגאה בראיון

"אני התובע ויש לי תפקיד אחד - לאסוף ראיות, גם אם לא אצליח להושיב איש על ספסל הנאשמים". כך תיאר התובע הארגנטינאי אלברטו ניסמן את משימתו בחקירת הפיגוע בבניין הקהילה היהודית ב-1994 ואת הטיוח שלו, בראיון ל"ידיעות אחרונות" לפני שבע שנים. הלילה (יום ב') הוא נמצא מת בביתו, שעות לפני שהיה אמור לשטוח בפני הקונגרס את האשמותיו הקשות נגד הנשיאה כריסטינה קירשנר-פרננדס ומקורביה.

 

ד"ר אלברטו ניסמן מונה לחקור הן את הפיגוע הקטלני והן את הניסיון שהתגלה בהמשך לפטור מעונש את האחראים האיראנים. הוא היה הגורם הארגנטינאי הראשון שהאשים בגלוי, בראיון לעיתונאי רונן ברגמן: "גורמים בכירים ביותר בתביעה הכללית, בשירותי הביון ובממשלה שלי עשו יד אחת כדי לשבש את גילוי האמת על הקשר האיראני, ולמנוע את הבאת האשמים לדין".

אלברטו ניסמן לצד הריסות בניין הקהילה היהודית בבירת ארגנטינה (צילום: AFP, מיכאל קרמר) (צילום: AFP, מיכאל קרמר)
אלברטו ניסמן לצד הריסות בניין הקהילה היהודית בבירת ארגנטינה(צילום: AFP, מיכאל קרמר)
 (AFP) (AFP)
(AFP)

 

ההאשמות של ניסמן, שקיבלו כבר אז גושפנקה בשורה של כתבי אישום נגד בכירים ארגנטינאים בגין שיבוש הליכי משפט ועדויות שקר, העיבו כצל כבד על העולם הפוליטי הארגנטינאי. ניסמן, שמונה בתחילה לסייע לשני תובעים שכבר טיפלו בפרשה, כיוון אצבע מאשימה לעבר הדרגים הגבוהים ביותר, לרבות שר הפנים והנשיא בתקופת הפיגועים. "הם בטח מקללים את היום שבו פנו אליי וביקשו את עזרתי", הצהיר ניסמן בראיון.

 

בספטמבר 2001 נפתח משפטם של 20 ארגנטינאים, מהם 19 אנשי משטרה, באשמה שסייעו לתכנון ולביצוע הפיגוע בבניין הקהילות היהודיות. אולם כל מערך הראיות של התביעה במשפט זה קרס לאחר שניסמן חשף קלטת וידאו ובה נשמע השופט החוקר בפרשה חוזה גליאנו מציע לכאורה שוחד לאחד הנאשמים תמורת עדות שתפליל את השוטרים. גליאנו הודח, וכל המעורבים במשפט, שכל העת הכחישו את ההאשמות נגדם, זוכו ב-7 בספטמבר 2004.

 

אחרי קריסת המשפט והמבוכה שאליה נקלעה התביעה הכללית, מונה ניסמן לראש כוח משימה מיוחד, בן 50 חוקרים. הנשיא אז נסטור קירשנר - בעלה המנוח של הנשיאה הנוכחית - אף הורה בצו מיוחד להעביר לצוות את כל 1,700 התיקים ובהם 400 אלף עמודים, שהצטברו בחקירת ה"סידה" - שירות הביון הארגנטינאי. בפועל, מאז 2004 ניהל ניסמן שתי חקירות מקבילות: מי אחראי על הפיגוע ומי אחראי על הטיוח בחקירה.

 

"המציאו אשמים כדי להרגיע הקהילה היהודית"

"כל הניסיון להפיל את התיק על קציני המשטרה מקורו ברצונו של השלטון לא להתמודד ישירות עם השלטון האיראני, שהוא האחראי על הפיגוע", האשים ניסמן בראיון ל"ידיעות אחרונות". "נקשר פה קשר בין פוליטיקאים חסרי מעצורים וחלק מהמערכת המשפטית המושחתת, שמטרתו למצוא אשמים יש מאין בפיגוע, הכול כדי להרגיע את הזעם בקהילה היהודית. השופט גליאנו ביקש תקציב מיוחד של 400 אלף דולר, שחלק ממנו שולם כדי להפליל את קציני המשטרה".

התובע אלברטו ניסמן. מת שעות לפני השימוע בקונגרס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התובע אלברטו ניסמן. מת שעות לפני השימוע בקונגרס(צילום: רויטרס)
 

ארגנטינאים מפגינים נגד ההסכם עם איראן על החקירה המשותפת של הפיגוע, ב-2013 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ארגנטינאים מפגינים נגד ההסכם עם איראן על החקירה המשותפת של הפיגוע, ב-2013(צילום: EPA)
 

ניסמן גם אסף ראיות נגד ראשי השלטון באיראן בהסתמך על עדויות מפלילות מצד הנשיא לשעבר אבו אל-חסן בני סאדר, דיפלומטים וגורמי אופוזיציה איראנים, וקצין המודיעין פרהאד מסבאחי, מראשי רשת המבצעים האיראנית באירופה, שחצה את הקווים. עדותו של האחרון הייתה הקלף החשוב ביותר בהצגת ההוכחות של ד"ר ניסמן בפני ראשי האינטרפול, כדי לשכנע אותם שהוא אסף מספיק חומר המפליל את ראשי השלטון בטהרן באחריות לפיגועים שאירעו בבואנוס איירס.

 

ב-2006 פרסם ניסמן דו"ח ראשון מטעמו ובו האשים שורה של בכירים באיראן ובחיזבאללה במעורבות ישירה בפיגועים. הדו"ח של ניסמן הועבר ביולי 2006 לידי המוסד והוגדר שם "אמיץ ומקצועי". הדו"ח כלל אלפי עמודים של מעקבים, ציתותים וניתוח מידע מודיעיני. בעקבות הדו"ח פנה ניסמן לאינטרפול והצליח לשכנעו להוציא צווי מעצר בינלאומיים נגד כמה מדמויות המפתח בשלטון האיראני, בהן שר המודיעין לשעבר, עלי פלאחיאן, מבכירי משרד החוץ ועימאד מורנייה, המפקד הצבאי לשעבר של חיזבאללה.

 

כשנשאל בראיון אם הוא מאמין שיצליח להביא לדין את האשמים בפיגוע, ענה ניסמן: "אני התובע ויש לי תפקיד אחד - לאסוף ראיות שישמשו בסיס להגשת כתב אישום והרשעת האשמים בפיגוע. אני סבור שהיום, עם גיבוש התשתית הראייתית שהבאנו, הושב האמון בתביעה הכללית של ארגנטינה, וגם קטני האמונה שלא סברו שנוכל לחקור אירוע שקרה לפני כל כך הרבה זמן ושכל כך הרבה ניסו לטייח, חושבים אחרת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר "ידיעות אחרונות"
התובע ניסמן ב-2008
צילום: מיכאל קרמר "ידיעות אחרונות"
מומלצים