נקמת נסראללה תגיע ביום "נוח" מבחינתו
ישראל בחרה בעיתוי מושלם מבחינתה לתקוף בגולן הסורי: כל ציר ה"מקאומה" (ההתנגדות) - חיזבאללה, סוריה ואיראן - נמצא כעת במשבר ואינו יכול להרשות לעצמו לפתוח בעת הזו את החזית נגד "האויב הציוני"
עוד חדשות בעולם :
לראשונה: כוח מערבי בקרב קרקע מול דאעש
בחלוק לבן וססטוסקופ: בן 17 התחזה לרופא
אלמנת הרוג הפיגוע לכלא: גנבה כסף מבנה
הבלתי משוחד. התובע שרדף צדק ושילם בחייו
נסראללה איים וחטף
ההפצצה הישראלית מהווה תשובה חדה וברורה לראיון שקיים מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה בשבוע שעבר לערוץ "אל-מיאדין" בביירות ובו איים על ישראל בפתיחת חזית בגולן ובכיבוש הגליל. החיסול הוא הזדמנות בלתי חוזרת למחוק במכה אחת מספר רב של בכירים שעסקו בבניית האיום העתידי על מדינת ישראל - חזית רמת הגולן.
המסר של ישראל ברור: אפס סובלנות כלפי נוכחות חיזבאללה בגבול הסורי. הארגון קיווה לבסס את נוכחותו בדרום סוריה מכמה טעמים. ראשית, בחודש אוגוסט נפלו עמדות סוריות חשובות במחוז קוניטרה לידי המורדים, ולראשונה זה ארבעים שנה איבד המשטר הסורי את השליטה בחלק גדול מהגבול עם רמת הגולן. מצב זה אפשר למורדים להתקרב לא רק לגבול ישראל אלא גם לדרום לבנון, אזור שבו קיים רוב שיעי ונשלט על ידי חיזבאללה. על כן, אחיזת חיזבאללה היא הכרחית על מנת להגן על הגבול הדרומי מפני הסתננויות האופוזיציה הסונית. חדירת חיזבאללה לאזור זה אמורה לכפר על חולשתו של הצבא הסורי.
בנוסף להגנה על השיעים בדרום, הוואקום שנוצר ברמת הגולן מעניק לחיזבאללה הזדמנות לחדור לאזור שממנו לא פעלו מעולם. מעתה והלאה מדברים בחיזבאללה על חזית ארוכה מול ישראל מא-נאקורה (ראש הנקרה) במערב ועד הגולן במזרח. באזורים שנותרו בגבול הגולן תחת שליטת המשטר הסורי פועלים בכירים איראנים מ"משמרות המהפכה" במטרה לפתוח חזית חדשה מול ישראל. זו הסיבה שנהרגו גם בכירים איראנים בהפצצה האחרונה.
ישראל עם המורדים הסורים?
לטענת חיזבאללה, ישראל מסייעת למורדים הסורים מאז ראשית המהומות בסוריה, זאת על מנת לשבור את חזית ה"מקאומה" (ההתנגדות) של חיזבאללה, המשטר הסורי ואיראן. ערוץ "אל-מנאר" של הארגון מפרסם כל הזמן ידיעות על סיוע ישראלי לארגוני המורדים - "צבא סוריה החופשי", "החזית האיסלאמית" ואפילו "ג'בהת א-נוסרה" (פלג של אל-קאעידה) באמצעות העברת נשק, כסף ומידע מודיעיני על עמדות הצבא הסורי. הטיפול הרפואי שישראל מעניקה מדי פעם לפצועים מבין המורדים מהווה מבחינתם "הוכחה" לתמיכה הישראלית. לטענת חיזבאללה, מבין המטופלים מגייסת ישראל משתפי פעולה הפועלים תחת הנחייתה. טענה זו מציבה את ישראל ככוח העומד מאחורי המורדים מול איראן התומכת במשטר הסורי ובחיזבאללה.
למעשה, לא קיימת כל הוכחה לסיוע ישראלי פעיל למורדים, וכל המידע בנושא קונספירטיבי או תיאורטי בלבד. אמנם המלחמה שמנהלת ישראל נגד חיזבאללה פוגעת ללא ספק בחוזקו של המשטר הסורי ומועילה למורדים. מאז פרוץ מלחמת האזרחים הפציצה ישראל כמה פעמים יעדים של הצבא הסורי כדי למנוע העברת נשק לחיזבאללה, בעיקר טילים ואולי גם נשק כימי.
עיתוי החיסול בעת חולשת ציר "המקאומה"
בחודש דצמבר חלה פריצת דרך בצפון-מערב סוריה לטובת המורדים, בהמשך לכיבוש דרעא וחלק מקוניטרה בדרום. בסיסים גדולים של צבא סוריה במחוז אידליב דרומית לחלב נפלו לידי המורדים ובראשם חזית א-נוסרה. המצב החדש מסכן את המעבר של חיילים ותחמושת בין חוף לטקיה ואזור דמשק ומאפשר לאופוזיציה לאיים על מרכז העדה העלווית בצפון-מערב סוריה.
המשבר בכוחו של המשטר הסורי מאפיין את החודשים האחרונים, זאת לאחר כשנתיים של התאוששות הדרגתית באחיזת המשטר הסורי במערב המדינה. החולשה הנוכחית של המשטר ושל חיזבאללה נובעת ממשבר כלכלי שבו שרויים נותני החסות העיקריים שלהם - רוסיה ואיראן.
הורדת מחירי הנפט הקיצונית על ידי סעודיה מקרינה במהירות על מלחמת האזרחים בסוריה. רוסיה ואיראן מתקשות לעמוד בהוצאות העצומות שדורשת המלחמה הבלתי פוסקת במורדים והישרדות משטרו של בשאר אסד. הסנקציות של המערב על איראן ורוסיה בשל סוגיות הגרעין ואוקראינה מעיקות עוד יותר.
יש להניח כי ההפצצות הבלתי פוסקות של הקואליציה על ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) ונסיגתו האיטית מרתיעות את המתנדבים. ככל שהארגון נחלש המתנדבים מעדיפים להצטרף לארגוני אופוזיציה סוניים יריבים, המרכזים את מאמציהם נגד המשטר הסורי וחיזבאללה.
ישראל בחרה בעיתוי מושלם מבחינתה. חיזבאללה לא רק שקוע עד צוואר במלחמת האזרחים בסוריה, אלא כל ציר ה"מקאומה" נמצא כעת במשבר ואינו יכול להרשות לעצמו לפתוח בעת הזו את החזית נגד "האויב הציוני".
פעילי הארגון מאיימים כעת על ישראל ("הכינו את המקלטים") וקוראים לנקום על החיסול. אולם הנהגת חיזבאללה מודעת היטב לעוצמת התגובה הישראלית.
ההרתעה עדיין חזקה
חיזבאללה מחזיק לפי פרסומים שונים כ-100 אלף טילים ארוכי טווח וצבר יכולות לחימה במהלך המלחמות שניהל בסוריה. אולם חיזבאללה נזהר שלא לפתוח מחדש את הזירה הלבנונית מאז תום מלחמת לבנון השנייה (2006), שבה נהרגו קרוב ל-700 מלוחמיו ונפצעו כאלף.
פרשני עיתון "א-נהאר" הלבנוני העריכו כי חיזבאללה לא יגיב על החיסול בטווח הקצר, ואם בכל זאת יבחר לעשות זאת - הוא יפעל רק מרמת הגולן, על מנת למנוע את פתיחתה מחדש של חזית לבנון בעודו עסוק בלחימה בסוריה.
האיום של נסראללה לנקום את מותם של המחוסלים האחרונים יצטרף לאיומים שנשמעו בעבר לנקום את דמם של מורנייה האב ובכירים נוספים בארגון. נראה כי חיזבאללה לא יבחר בפעולה שתגרור תגובה נרחבת של ישראל, וימתין עם פעולת הנקם לימים "נוחים" יותר.
ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010