תושבי עוטף עזה מחו בוועדת החוץ והביטחון: "המדינה הפקירה אותנו"
דיון בוועדת הכנסת בנושא אבטחת יישובי עוטף עזה הוביל לוויכוח. התושבים טענו שהמדינה מתנערת ממצוקותיהם, ואילו ח"כ מוטי יוגב מהבית היהודי אמר: "תמכת בהתנתקות, אכלת אותה". איש ממערכת הביטחון לא נכח בדיון
דיון טעון התקיים היום (ג') בוועדת החוץ והביטחון בעניין הוצאת החיילים שאבטחו את יישובי עוטף עזה. תושבים התפרצו וטענו שהמדינה הפקירה אותם ומתנערת ממצוקותיהם. יו"ר ועדת החוץ והביטחון חבר הכנסת יריב לוין (ליכוד) זימן את הישיבה, אך מערכת הביטחון לא טרחה לשלוח אף נציג. במשרד הביטחון אמרו בתגובה לטענות התושבים וחברי הכנסת כי נציגיהם כלל לא הוזמנו לדיון.
במהלך הדיון התפתח ויכוח בין נציגי התושבים שנכחו בדיון לבין חבר הכנסת מוטי יוגב (הבית היהודי), שהטיח באחד מהם: "תמכת בהתנתקות, אכלת אותה". יוגב רמז כי הנסיגה מעזה שהתושבים לא התנגדו לה, הובילה למצב שבו מדינת ישראל סופגת טילים ומתקשה להתגונן. מקורביו של יוגב הסבירו לאחר מכן כי הוא התייחס לאדם אחד באופן ספציפי ולא התכוון באמירתו לכל תושבי עוטף עזה.
ח"כ עמר בר לב (העבודה) חיזק את התושבים וטען כי הוצאת החיילים מהיישובים מאיימת על ביטחונם. "האמת היא שמדינת ישראל הפקירה אתכם. הניסיון להפריד בין תחושת ביטחון לבין ביטחון הוא אקט ציני ושגוי הנובע מחוסר הבנה בסיסית של שר הביטחון וראש הממשלה בהבנה שלהם מהו ביטחון, העובדה שגורמי צה"ל ומשרד הביטחון אפילו לא נכחו בדיון מביעה יותר מהכול את הזלזול בתחושת התושבים".
יו"ר הוועדה יריב לוין תקף את בר לב והאשים אותו כי הוא הופך דיון ענייני לפוליטי. בר לב השיב כי מדובר בדיון ענייני בנושאי ביטחון והוויכוח הקיים הוא מול מערכת הביטחון והשר, שכלל לא טרחו להתייחס לנושא. "ראיתי לנכון להיענות לבקשת תושבי עוטף עזה להגיע לוועדה ולומר את דבריהם", אמר לוין, "אני סבור שזה חשוב שנשמע את הדברים מנקודת מבטם. יחד עם זאת, לא אתן לחברי הכנסת לנצל את הבמה הזו לשימוש פוליטי, ומה שאתה (בר לב) עושה זה בדיוק הדבר שממנו חששתי". הוא תקף גם את ח"כ יוגב מהבית היהודי: "אתה עושה בדיוק מה שעשה בר לב ואף חמור יותר".
ראש המועצה האזורית אשכול, חיים ילין, שמתמודד בבחירות הקרובות ברשימת יש עתיד, מסר בתגובה לדברי יוגב בוועדה: "'הבית היהודי', מפלגת 'האחים', חושפת כל פעם מחדש את הפרצוף האמיתי שלה. מהאמירות החשוכות על נישואים של חד-מיניים, דרך ההתבטאויות האומללות על גיוס נשים לצבא ועד חוסר הבושה של להטיל את האשמה במצב הביטחוני בדרום, על תושבי עוטף עזה. הבית היהודי הפכו למפלגת ימין קיצוני שמשסעת ומפלגת את העם במקום לנסות לאחד אותו".
מטעם ח"כ יוגב נמסר בתגובה כי יש לו קשרים הדוקים עם תושבי העוטף: "הוא בקשר רציף עם כל ראשי המועצות ועם התושבים והצליח להביא 100 מיליון שקלים למרכיבי הביטחון של היישובים בקו העימות בכלל, וביישובי עוטף עזה בפרט. לאחר מכן גם דחף להחלטת שר הביטחון שלא לפגוע במעמד שום יישוב ושום רבש"צ בעוטף עזה, וגם כיום סבור שנכון להחזיר את החיילים ליישובי עוטף עזה. אבל לצד זאת, ח"כ יוגב גם יודע לומר שהפיכת עזה לחמאסטן הוא פרי הביאושים של ההתנתקות והדבר יחייב את מדינת ישראל בעתיד לפעול למיגור הטרור ולהכרעת חמאס ברצועת עזה כדי להגן גם על יישובי העוטף ולהשיב להם את הביטחון וגם את תחושת הביטחון".
הוויכוח בין מערכת הביטחון לתושבי עוטף עזה נסוב סביב אבטחת היישובים בסיוע חיילים. לקראת סוף 2014, שלושה חודשים לאחר המבצע, הוחלט להחזיר את הלוחמים האלו למסלול הפעילות השגרתי של
יחידותיהם בגזרות השונות ובאימונים. יתר גדודי הבט"ש הקבועים שאחראים על גזרת עוטף עזה צפויים להמשיך כשגרה בפעילותם.
בצה"ל הסבירו כי "לאחר הערכת מצב ביטחונית, תוך הבנה כי מערכת הביטחון שנותן צה"ל לתושבי עוטף עזה היא מיטבית ובתיאום עם ראשי ההתיישבות. כוחות צה"ל פרוסים במרחב וערוכים לכל תרחיש". בהפגנת מחאה שהתקיימה בסוף דצמבר בכניסה לקיבוץ נירים אמרה תושבת האזור: "האיומים לא הוסרו ולא פרץ עדיין שלום. אנחנו דורשים שישאירו את החיילים לפחות עד שיימצאו פתרונות אחרים שעונים על הצרכים שלנו ויגרמו לנו לישון בשקט".
אלא שהמחאה לא צלחה: לפני כשבועיים החל הפינוי של החיילים, ורכזי הביטחון של היישובים עודכנו כי עליהם להיערך מחדש בהתאם. צה"ל התעקש בתגובה שכוחותיו פרוסים לאורך גבול הרצועה וסביב היישובים, וכי יינתן מענה לכל אירוע ביטחוני באזור.