שטיבל הקלפים: הקרב שקורע את חסידות באבוב
מי היורש של האדמו"ר מבאבוב? השאלה הזו היא שיחת היום ברחוב החרדי זה כבר קרוב לעשור. שתי חצרות מתגוששות סביב השם והנכסים, ששוויים עומד על 200 מיליון דולרים. לאחרונה פסק ביה"ד כי אחיו של האדמו"ר המנוח הוא היורש החוקי, אבל הסולחה עוד רחוקה
כמאה אלף יהודים דתיים מתגוררים בברוקלין, ניו-יורק – אבל כבר עשור שאת שיחת היום בשטיבלך המקומיים (וגם מחוצה להם), כובש סכסוך עמוק שקורע את חסידות באבוב ומפלג אותה לשתי חצרות.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
כמה רבבות חסידים מונה החסידות שהוקמה בגליציה, נעקרה בשואה - וניטעה מחדש בברוקלין. קרבות הירושה סביב הנהגת החסידות לא היו מביישים את טובי התסריטים הפוליטיים, מאז פטירתו בשנת 2000 של ה-מנהיג המיתולוגי ומשקם החסידות לאחר השואה, האדמו"ר שלמה הלברשטאם.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- "תוניסיה בוכה על יואב": מוסלמים ויהודים בעצרת זיכרון
- חשד להונאת כשרות בפרגוואי: צפו - בשר טרף נארז כ"חלק"
- כיפת הפלא: ללכת עם, להרגיש בלי
הנהגת חסידות, כל חסידות, עוברת לרוב בשיטה מלוכנית: ירושה מאב לבן. וכמו בבתי המלוכה, מדובר במעמד והשפעה לצד נכסים לרוב. קרבות ירושה, אם כן, אינם זרים למגזר.
שניים אוחזים בבאבוב
האדמו"ר ניצול השואה שיקם את חצר באבוב בשכונת בורו-פארק במשך שנים,
והשקיע את כל כוחו בבניית מוסדותיה. עם פטירתו ירש בנו, רבי נפתלי הלברשטאם, את ההנהגה - אך כעבור כחמש שנים נפטר. מכאן החלה מחלוקת עזה בקרב החסידים: מי ימשיך את ההנהגה, מאחר ולרבי נפתלי היו שתי בנות.
אבל לרבי נפתלי היה גם אח: הרב בן ציון, שטען לכתר האדמו"רות מול הרב מרדכי אונגר, חתנו של רבי נפתלי – בעלה של בתו. שנים ארוכות התקיים דיון בבית דין הרבני בשאלה הרת הגורל: למי הבעלות על הנכסים, ששוויים עומד על כ-200 מיליון דולרים - ומי רשאי להשתמש במותג "באבוב".
והחסידים? הם התפצלו בין שתי החצרות שהתיימרו להמשיך את השושלת המפוארת. ר' יחיאל גוטווין שמשתייך לחצרו של הרב אונגר, מסביר: "לפי ההלכה - חתנו כבנו, לכן ראיתי ברב אונגר את הממשיך הטבעי". ואילו ר' מרדכי המשתייך לחצרו של הרב בן ציון, אומר להגנתו: "יש באבוב אחד. הוא הממשיך כי הוא הבן הבא בתור. הרב אונגר", הוא מוסיף, "כלל אינו שייך לשושלת".
לא ממהרים לסולחה
בינתיים הקימה כל חצר בית כנסת ומוסדות נפרדים, תוך ציפייה מצד חצר הרב אונגר,
כי הנכנסים הרבים יחולקו בבוא היום. אך בתום שנים ארוכות של דיונים הכריע לאחרונה בית הדין הרבני, כי המוסדות והנכסים יישארו בחצרו של הרב בן ציון הלברשטאם, אך מאידך גיסא, חייב אותם לשלם פיצוי בסך 6 מיליון דולרים לחצר הרב נפתלי אונגר.
בית הדין הרבני הוסיף כי בשם באבוב יכולים להשתמש אך ורק חסידי הרב בן ציון, ואילו חסידי הרב אונגר חייבים להוסיף שם. רגע לפני שהקרע הופך לסופי ומוחלט, כינס הרב אונגר את חסידיו, וביקש מהם להשאיר את המשקעים מאחור, תוך שהוא רומז לרצון בסולחה.
אבל בחצרו של האדמו"ר הרשמי, הרב בן ציון, מסרבים להתרגש לאחר שחצר הרב אונגר בחרה להוסיף את שם הרחוב שבו שכון בית המדרש שלה, והפכה ל"באבוב 45": "כל עוד הם קוראים לעצמם באבוב, לא נוכל להשלים עם זה".