שתף קטע נבחר

 

כמעט הפיכה ומוות לישראל. מה קורה בתימן?

המורדים החות'ים שכבשו את צנעא ופרצו לארמון הנשיאות הם חברים טובים של איראן וחיזבאללה, ובסמל שלהם כתוב "מוות לישראל". אם ידיחו את הנשיא, עלולה לפרוץ מלחמת אזרחים. כשברקע קרב הגמוניה סעודי-איראני ומלחמה בין ארה"ב לאל-קאעידה, זה יכול להשפיע גם עלינו. שאלות ותשובות

מנהיג המורדים השיעים מהתנועה החות'ית, שמוקדם יותר היום (ג') פרצו לארמון הנשיאות של תימן והשתלטו עליו, נאם הערב בטלוויזיה והאשים את נשיא המדינה עבד רבו מנסור האדי, שעשוי להפוך בקרוב לנשיא המודח, כי הוא נתן גיבוי למעשי שחיתות וסירב לשלוח את צבא תימן להילחם נגד אל-קאעידה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

מנהיג החות'ים, עבד אל-מלכ אל-חות'י, דיבר בתום יומיים של לחימה קשה בין המורדים השיעים לבין כוחות הממשלה, שהגיעו לשיאם אחר הצהריים עם הקרב בארמון הנשיאות. הוא אמר כי הפעולה של כוחותיו היום נועדה לסכל מזימה לבטל את ההסכם על רפורמה פוליטית ולפלג את תימן.

פיצוץ באזור ארמון הנשיאות במהלך הקרב בין החות'ים לכוחות הממשלה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פיצוץ באזור ארמון הנשיאות במהלך הקרב בין החות'ים לכוחות הממשלה(צילום: EPA)
הכאוס בצנעא ביומיים האחרונים מעורר חשש שתימן, שגם כך סובלת מחוסר יציבות כרוני בשנים האחרונות, גולשת לעבר מלחמת אזרחים שתהיה לה משמעות גדולה גם עבור מדינות אחרות באזור, ובראשן איראן וסעודיה, ועבור המלחמה העולמית בטרור. הנה כמה שאלות ותשובות על המתרחש שם.

 

מה התחולל בתימן בשנים האחרונות?

תימן סובלת מחוסר יציבות ביטחוני זה שנים, וביתר שאת מאז הדחת הרודן עלי עבדאללה סאלח ב-2011, אחרי 33 שנות שלטון. סאלח היה השליט הערבי הרביעי שמודח ב"אביב הערבי": למרות היותה מוקד חשוב של תעבורה ימית ולמרות משאבי הנפט הנמצאים בתחומיה, תימן היא אחת המדינות העניות ביותר בעולם הערבי, ואזרחיה יצאו אז להפגין במחאה על האבטלה והעוני הקשה.

 

בניגוד למנהיגים ערבים אחרים שהודחו ב"אביב הערבי", סאלח פינה את מקומו לסגנו עבד רבו מנסור האדי בצורה שקטה יחסית, גם אם אחרי חודשי אלימות ארוכים: הוא פרש במסגרת הסכם פוליטי שכפו עליו מדינות המפרץ הערביות בראשות סעודיה. כמו במדינות ערב האחרות שהדיחו את שליטיהן, השינוי המיוחל לא מיהר לבוא: תימן סובלת גם כיום מ-33% אבטלה בקרב צעירים, ומתמודדת עם פיגועי טרור של ארגוני ג'יהאד ובראשם אל-קאעידה.

הנשיא עבד רבו מנסור האדי. עדיין לא מודח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא עבד רבו מנסור האדי. עדיין לא מודח(צילום: AFP)

מי שולט כעת בתימן ומה יחסיו עם המערב?

בשלוש השנים האחרונות הנשיא הוא עבד רבו מנסור האדי, מי שהיה סגנו של סאלח ו"הומלך" על-ידי סעודיה. הוא שומר על יחסים תקינים עם המערב ועל יחסים טובים עם מדינות המפרץ שהן בנות בריתה של וושינגטון - הן הרי אלה שדאגו למינויו. בחסות ממשלתו של האדי מבצעת ארה"ב תקיפות מל"טים בשטח תימן נגד הזרוע של אל-קאעידה בחצי האי ערב, שתימן מהווה את בסיס האם שלה לפיגועים נגד המערב.

 

במהלך שנות כהונתו התמודד האדי, סוני בהשתייכותו העדתית, עם מחאות נגדו. מתנגדיו טוענים כי צבא תימן עדיין מלא במקורבי הנשיא המודח סאלח וכי האדי משמר למעשה את השלטון הישן במקום לחולל שינוי משמעותי. בעקבות המחאות הוא נאלץ לפטר כמה וכמה בכירים. סאלח, שנפצע במהלך ההתקוממות נגדו ב-2011, חזר מאז לתימן, ויש גורמים החושדים כי הוא מלבה את המרידה החות'ית, אף שלא ברור אם יש ממש בדברים. סאלח עצמו הוא זיידי, כמו החות'ים.

 

מיהם המורדים החות'ים?

מדובר במורדים בני הפלג הזיידי, שיש לו זיקה לאיסלאם השיעי. הם משתייכים לתנועה החות'ית, שנוסדה על ידי באדר א-דין אל-חות'י. היא נקראת על שמו. המיעוט השיעי בתימן (35% מתושבי המדינה) טוען זה שנים לקיפוח מצד הרוב הסוני (65%), ומאז שנות ה-90' הוא ניהל כמה סבבים של מרידות, בעיקר בצפון המדינה.

 

החות'ים מנסים להצטייר כתנועה פוליטית המבקשת למגר את השחיתות, ובכך מנסים לבדל את עצמם מתנועות שיעיות אחרות, הנתפשות ככאלה המעוניינות להפיץ את האיסלאם השיעי במדינות הסוניות ולחולל בהן מהפכה דתית. החות'ים נהנים מיחסים טובים עם איראן השיעית ועם בן טיפוחיה חיזבאללה, ורוחשים שנאה לישראל. הם רואים במדינת היהודים אויבת של ממש, והסמל שלהם אף כולל את הכיתוב "מוות לישראל".

 (צילום: google maps) (צילום: google maps)
(צילום: google maps)

מבנה שנפגע בסמוך לארמון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מבנה שנפגע בסמוך לארמון(צילום: רויטרס)

היכן עומדים הדברים כעת?

לפי שעה, תמונת המצב בתימן אינה ברורה. החות'ים השתלטו על סוכנות הידיעות הממשלתית, על בניין הטלוויזיה ועל ארמון הנשיאות, ודוברי הממשלה טענו כי הם בדרך לחולל הפיכה. מאז ספטמבר הם שולטים למעשה ברוב הבירה צנעא. עם זאת, כמה מצעדיהם של החות'ים, ובראשם העובדה שלא הכריזו על הדחת הנשיא, עשויים ללמד על כך שהם אכן רוצים בפתרון פוליטי ולא ממהרים להשלים הפיכה. למרות הקרבות הקשים בבירה צנעא וההשתלטות על הארמון המורדים לא שוברים את הכלים, וטוענים כי הם נשארים בארמון רק כדי לשמור עליו. הם גם דאגו להכחיש שניסו לפגוע בביתו הפרטי של הנשיא האדי - הכחשה שנועדה כנראה להרגיע מעט את השטח.

 

למרות זאת, קשה לחזות את ההתפתחויות לנוכח אירועי הימים האחרונים. כמה הפסקות אש שהוכרזו הופרו, וכששורשיו האמיתיים של העימות נעוצים בסכסוך השיעי-סוני, תמיד עלולה לבוא הסלמה שתגרור את תימן למלחמת אזרחים עדתית כמו שידעו עיראק ולבנון ושכעת חווה גם סוריה.

"מוות לאמריקה, מוות לישראל, הקללה ליהודים, הניצחון לאיסלאם". סמל החות'ים ()
"מוות לאמריקה, מוות לישראל, הקללה ליהודים, הניצחון לאיסלאם". סמל החות'ים

המורדים הזיידים ליד ארמון הנשיאות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המורדים הזיידים ליד ארמון הנשיאות(צילום: EPA)

מי עשוי להרוויח ומי להפסיד מהפיכה בתימן, וכיצד היא תשפיע על העולם?

המרוויחה העיקרית תהיה איראן, מנהיגת העולם השיעי שמנסה באופן מסורתי לקדם את המיעוטים השיעיים במדינות המפרץ הערביות. בשנים האחרונות היא כבר ניסתה לקדם הפיכה בבחריין, שם יש רוב שיעי הנשלט על ידי מיעוט סוני, ולאורך השנים היא בחשה גם בנעשה בתימן. החות'ים הם מבחינתה כוח קדמי שיכול לסייע להשיג הגמוניה במזרח התיכון, ולהקשות על היריבה המסורתית שלה - סעודיה, מנהיגת העולם הסוני.

אזרחים מתפנים מאזור הקרבות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אזרחים מתפנים מאזור הקרבות(צילום: AFP)

צופים בנאומו של מנהיג המורדים החות'ים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צופים בנאומו של מנהיג המורדים החות'ים(צילום: רויטרס)

השתלטות שיעית על השלטון בתימן תהיה מכה קשה לסעודיה, החולקת גבול עם תימן. היוזמה הסעודית שהעלתה את האדי לשלטון נועדה לשמר שליטה סעודית מסוימת על המתחולל בתימן, והפיכה שכזו תשמוט את הקרקע תחת היוזמה ותחליש את השפעתה של סעודיה. האירועים בתימן צפויים להוסיף מתח ליחסים בין ריאד לטהרן, המתוחים גם כך על רקע תוכנית הגרעין של איראן. פגיעה בהגמוניה של סעודיה, בת בריתה הערבית החשובה ביותר של ארה"ב, היא כמובן גם פגיעה באמריקנים.

 

כאוס בתימן יכול לערער עוד יותר את המזרח התיכון, המתמודד יותר מאי פעם עם חרב הג'יהאד, ולהשפיע על המלחמה העולמית בטרור.

הזרוע התימנית של אל-קאעידה עשויה לנצל התרופפות ביטחונית נוספת כדי לפעול ביתר חופשיות. בעבר כבר הוציאה כמה פיגועים נגד המערב שחלקם כשלו, כמו ניסיון הפיגוע במטוס לדטרויט וחבילות הנפץ שנשלחו לאירופה ולאמריקה. מעניין יהיה לראות כיצד ינהגו החות'ים בהקשר זה: מצד אחד הם שונאים את ארה"ב שנאת מוות, ומאידך הם גם אויבים מרים של אל-קאעידה הסוני, הארגון שאותו מפציצה ארה"ב בתימן באמצעות מל"טים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
כוח קדמי איראני. החות'ים תוקפים את ארמון הנשיאות
צילום: EPA
מומלצים