שתף קטע נבחר

 

הסעודים חוששים מ"צבא הרווקות" המתחזק

יותר סעודיות לומדות בחו"ל, מפתחות קריירה ולא חוששות לעבור את גיל 30 ללא בעל. השיעור הגבוה של נשים רווקות מדאיג את השמרנים המכנים את התופעה: סרטן. במקביל, נפוצים סיפורים על יחסים סודיים הרחק מעיני ההורים

אמנה פתאני רוצה קריירה מצליחה. ובעיקר היא רוצה חיים שונים מאלה שהיו לאמא שלה, שכמו נשים סעודיות רבות בדורה נישאו בגיל צעיר - לרוב לבעלים שלא בחרו בהם. פתאני (27) לומדת לתואר שני באוניברסיטת ג'ורג'טאון שבוושינגטון ומקווה להפוך יום אחד לשרת העבודה הראשונה בסעודיה. והיא אחת מני נשים רבות שבוחרות להישאר רווקות במהלך שנות ה-20 שלהן וגם לקראת שנות ה-30, במטרה לרדוף אחר שאיפותיהן.

 

עוד חדשות בעולם :

נגיעה מהטליבאן: הפקיסטנים שחיים כנשים

ספק בארגנטינה: אין אבק שריפה על יד התובע

בשם חופש הביטוי? פריז תתבע את "פוקס"

 

התופעה הגואה מערערת את השמרנים הקיצוניים במדינה שטוענים כי היא מעליבה את יסודות הממלכה הסעודית, שבה מכתיבים פרשנות נוקשה של האיסלאם וקודים שבטיים קשוחים את תנאי הנישואים. "אני וחברותיי הגענו לנקודה שבה החלטנו להיות מאוד ספציפיות לגבי מה שאנחנו רוצות בחיים", מספרת פתאני. "אני רוצה מישהו שבוטח בי מספיק כדי שאם אני צריכה לעשות דבר-מה, אני יכולה להחליט על כך לבד או לבקש עזרה". 

יותר נשים לומדות באקדמיה מגברים (צילום: AP) (צילום: AP)
יותר נשים לומדות באקדמיה מגברים(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
נשים סעודיות נמצאות במרכזו של מאבק חברתי בין רצון הממלכה להעניק לנשים אפשרויות לימודים וזכויות עבודה לבין חוקים המעניקים לגברים את הזכות לקבוע את המילה האחרונה על חייהן. נשים בממלכה אינן יכולות לטייל או ללמוד בחו"ל, להינשא או לעבור כל הליך רפואי ללא אישורו של גבר - לרוב האב או הבעל, ובהיעדרם אפילו אח צעיר או מבוגר יותר. 

 

העלייה במספר הנשים הרווקות מדאיגה את אנשי הדת, המגיבים לכך על ידי דחיפה לנישואים בגיל צעיר ואזהרה מפני ההשלכות "הנוראיות של הרווקות", כמו מין מחוץ לנישואים. בדרשה שמסר ב-2005, הזהיר האימאם של המסגד המרכזי במכה, עבדול-רחמן אסודאיס, מפני "התופעה המסוכנת של רווקות ארוכה", וטען כי היא מסכנת את "הקהילה כולה".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

פחות מתחתנות בגיל צעיר  (צילום: AP) (צילום: AP)
פחות מתחתנות בגיל צעיר (צילום: AP)
באופן מסורתי, מצופה מנשים בסעודיה להינשא בשנות ה-20 המוקדמות לחייהן. לפי משרד הכלכלה והתכנון, ב-2011 יותר מ-1.5 מיליון סעודיות מעל גיל 30 היו רווקות. לפי נתוני הממשלה, ישנן 3.3 מיליון נשים מעל 30 במדינה המונה 20 מיליון תושבים, ואם הנתון מ-2011 לא השתנה, המשמעות היא ש-45 אחוזים מהסעודיות מעל גיל 30 - רווקות.

 

בעוד פעילי זכויות נשים מסכימים כי ישנה עלייה בשיעור הנשים הרווקות, הם מטילים ספק במהימנות נתוני הממשלה, וטוענים כי הם תואמים את הנורמה שגברים סעודים מורשים להינשא ליותר מאישה אחת.

 

נשים מגלמות תפקיד גדול יותר בחיים הציבוריים, אך משרותיהן מוגבלות בדרך כלל לתחום החינוך. משרד העבודה טוען כי יותר מ-400 אלף נשים עובדות בסעודיה, עלייה חדה מ-55 אלף הנשים שהיו חלק משוק העבודה לפני 2009. באוניברסיטאות בממלכה ישנן יותר נשים מגברים, ועשרות אלפי נשים משתייכות ל-150 אלף הסעודים הלומדים בחו"ל במימון מלגות ממשלתיות.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

החינוך וההשכלה משנים גם את יחסן של נשים כלפי נישואים ומעניקים להם יותר ביטחון עצמי, אומרת חאטון אל-פאסי, פרופ' להיסטוריה נשית בסעודיה. "אי אפשר יותר לשלוט בגישות האלה", היא אומרת.

 

חייבים להינשא בתוך השבט

ישנן נשים סעודיות המאתגרות את הנורמות של להכיר בעלים ומתמרנות בין המסורת והמנהגים המקובלים. פרשנות האיסלאם במדינה גורסת כי יש להפריד לגמרי בין נשים לגברים, מה שמקשה על צעירים להיפגש ולהכיר. משטרות צניעות מוודאות כי נשים וגברים לא יימצאו יחד במסעדות, קניונים ומרחבים ציבוריים. גם בתי ספר ואוניברסיטאות מופרדים לגמרי.

 

המשפחות הן אלה שמארגנות, או לכל הפחות, מאשרות את הנישואים. משפחות שמרניות יותר מאמינות כי אם אישה מחפשת בעצמה שידוך מדובר בלא פחות משערורייה. באזור נג'ד השמרני, שבו שוכנת הבירה ריאד, נשים בדרך כלל לא מורשות להינשא מחוץ לשבט. ב-1977 נפוצה שמועה כי נסיכה סעודית נרצחה משום שניסתה לברוח ולהתחתן עם גבר שלא שודך לה.

יש נשים שמאתגרות את הנורמות השמרניות ומתמרנות בין המסורת לרצונותיהן (צילום: AP) (צילום: AP)
יש נשים שמאתגרות את הנורמות השמרניות ומתמרנות בין המסורת לרצונותיהן(צילום: AP)
 

צעירה שביקשה לשמור על אנונימיות סיפרה לסוכנות AP כי אחותה התאהבה בעבודה בגבר סעודי שאינו משבטה. אביהן הסכים לנישואים לאחר שפגש אותו, אך קרוב משפחה מבוגר יותר איים בניתוק הקשרים מהמשפחה אם יתחתנו. האחות אולצה לנתק את היחסים עם אותו הגבר ולבסוף נישאה לאדם אחר, בן שבטה.

 

הורים בדרך כלל מארגנים "שואופה" (תצוגת תכלית) שבה יכול גבר לבחון את הכלה הפוטנציאלית בביתה, ללא הגלבייה והרעלה שעליהן ללבוש בציבור. המנהג שגור מאוד ולעתים מדובר בהזדמנות היחידה של גבר ואישה לראות זה את זו לפני שיחליטו אם להתארס. בקרב משפחות שמרניות מאוד, הגבר מורשה לראות את האישה רק לאחר החתונה.

 

"הרווקוּת היא סרטן"

עם זאת, ברחבי סעודיה נפוצים סיפורים על מערכות יחסים סודיות הרחק מעיני הורים, המצביעים על שינוי מרדני בדור הצעיר. סעודית סיפרה כי בילתה חודשים בשיחות עם גבר ברשת. לבסוף הם הסכימו להיפגש במכולת, שבפרוזדוריה הם שלחו הודעות טקסט זה לזו. הם דיברו לראשונה פנים מול פנים כשהוא ביקש את ידה מאביה. עד היום הוריהם מאמינים כי הם הכירו בעבודה.

 

בלוגרית סעודית ופעילת זכויות נשים טמדור אל-יאמי אומרת כי האינטרנט מקדים את המסורת וזו נותרת מאחור בכל הקשור לשידוכים. חדרי צ'ט פרטיים ורשתות חברתיות מעניקות לסעודים מרחב וירטואלי לניהול מערכות יחסים בתנאים שלהם.

האינטרנט מקדים את המסורת. אל-יאמי (צילום: AP) (צילום: AP)
האינטרנט מקדים את המסורת. אל-יאמי(צילום: AP)

אל-יאמי סבורה כי נשים כיום עומדות יותר על עצמאותן. "הן לא רק רוצות שאמהותיהן יפגשו את האמהות של בעליהן המיועדים, הן רוצות לעשות בעצמן את כל הארגונים".

 

כמה כלי תקשורת סעודיים הצטרפו לאנשי הדת בקמפיין נגד מה שעיתון אחד כינה

"צבא הרווקות". כתב סעודי העובד באתר החדשות אל-שארק כינה את התופעה "סרטן". מנחה תוכנית בידור דאוד אל-שיריאן הקדיש שידור מיוחד לדיון על נושא הרווקות. חלק האשימו אבות בדרישות גבוהות מדי לנדוניה.

 

אולם אחרי הכול, יותר ויותר נשים סעודיות נותרות רווקות לאורך זמן מבחירה. פאתני מעוניינת בבעל שחי גם הוא בחו"ל וששאיפותיו יהיו דומות לשלה. היא מעדיפה לפגוש את האחד שלא דרך שידוך ומעוניינת לחוות דברים כמו "קניות בסופר ביחד" לפני שתחליט אם להינשא לו. "מה שבטוח זה שאני לא רוצה לראות אותו רק ב'שואופה'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"תופעת הרווקות מסוכנת"
צילום: AP
מומלצים