נתניהו ניסה להרגיע סנאטורים דמוקרטים "ללא הצלחה"
ה"ניו יורק טיימס" מדווח כי ראש הממשלה הישראלי ניסה להרגיע בכירים במפלגה הדמוקרטית שזעמו על החלטתו לנאום בקונגרס מעל ראשו של הנשיא. אבל גם מי שנחשבים לוותיקי ידידי ישראל לא השתכנעו: "הנאום הפך לבעיה"
הסנאטור הדמוקרטי הבכיר הארי ריד אמר אתמול (חמישי) כי נתניהו שוחח איתו בטלפון, והסביר לו מדוע נענה להזמנה של הרפובליקנים להופיע בפני הקונגרס - מבלי שהקדים להודיע על כך לבית הלבן. לפי הפרסום בעיתון, נתניהו קיים שיחות דומות עם ננסי פלוסי, ראש המיעוט הדמוקרטי בבית הנבחרים, ועם הסנאטור הדמוקרטי הבכיר צ'רלס שומר מניו יורק.
בליץ הטלפונים של נתניהו נערך על רקע המחלוקת בין המפלגות האמריקניות על הטלת סנקציות נוספות על המשטר באיראן, כשברקע נמשך המשא ומתן בין נציגי הממשל לשלטון בטהרן. הסנאטור ריד, תומך נלהב של ישראל, סיפר כי ניהל שיחה "כנה" עם ראש הממשלה הישראלי בה הבהיר כי נאומו המתוכנן במרס "הפך לבעיה", כיוון שבעקבותיו סנאטורים דמוקרטים נסוגו מתמיכתם בהצעה להטיל עיצומים חדשים על איראן. "זה פוגע בכם", אמר לו ריד, "אתה חייב להבין, אני לא אומר לך מה לעשות או לא לעשות, אבל אתה חייב להבין את הרקע לדברים מנקודת המבט שלי".
בראיון לעיתון הסביר הסנאטור ריד כי "זה לא היה נכון מצידי להגיד לו 'אל תבוא', לא הייתי עושה את זה". דמוקרטית בכירה נוספת, ננסי פלוסי, אמרה כי בשיחתה עם נתניהו ברביעי בערב השבוע היא הפצירה בו כי נאומו "עלול לשדר את המסר הלא נכון בכל הקשור למתן הזדמנות לדיפלומטיה". במפלגה הדמוקרטית גינו את ההחלטה של נתניהו, שהוגדרה על ידם "בלתי דיפלומטית וחסרת זהירות".
הסנאטור ריד הבהיר לנתניהו שיושב ראש בית הנבחרים הרפובליקני ג'ון ביינר "פעל מחוץ לתחומו" כאשר הזמין את נתניהו.
ריד מסר כי בשיחה בין השניים התחייב נתניהו שנאומו בוושינגטון יהיה נטול אופי מפלגתי ככל שניתן. לשכתו של נתניהו אישרה ל"ניו יורק טיימס" את דבר השיחות שקיים עם בכירים דמוקרטיים "וחברים אחרים בקונגרס", והדגישה בתגובתה כי "הישרדותה של ישראל איננה סוגיה במחלוקת בין המפלגות".
במהלך ביקור החיילים הפצועים מהתקרית בגבול לבנון, התייחס נתניהו לביקור בארצות-הברית, ואמר: "אנחנו נמצאים תחת מתקפה מתמשכת שמורכבת על ידי איראן, שלא יהיה פה שום ספק בכך. איראן מנסה לעקור אותנו מכאן. הם לא יצליחו בזה. אנחנו נכה כאן שורש, נמשיך לעשות זאת, נמשיך להפריח את המדינה שלנו, נמשיך ליצור כאן חיים חדשים. אבל אנחנו במהלך של מאבק מתמשך עם אותה איראן שפותחת נגדנו חזיתות חדשות, שמפעילה טרור במרחבי המזרח התיכון ובעולם כולו, זו אותה איראן שהמעצמות הולכות לעשות איתה הסכם שישאיר בידיה יכולת לפתח פצצות גרעין. זה הסכם שאנחנו מתנגדים לו וזה העיקר.
אפשר לפתור בעיות של פרוצדורה ביחס להופעתי בארה"ב, אבל אם איראן תתחמש גרעינית, זה יהיה הרבה יותר קשה לפתור. וזה הדבר שאנחנו מתנגדים לו וגם מתמקדים בו ולדעתי לזה צריך להתגייס כולם, גם בארץ וגם מי שחרד לשלום העולם".
דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר השבוע כי הברית בין ישראל לארה"ב "לא צריכה להפוך למערכת יחסים בין שתי מפלגות פוליטיות". הוא נשאל על פרסום קודם של ה"ניו יורק טיימס" בנוגע למעורבותו האישית של שגריר ישראל בוושינגטון, רון דרמר, לקידום העתיד הפוליטי של נתניהו "על חשבון היחסים בין המדינות". ארנסט הבהיר כי ממשל אובמה לא שוקל לפעול נגד השגריר, שלפי הדיווחים רקם את הזמנת נתניהו לקונגרס, והוסיף: "מערכת היחסים בין ארצות הברית לישראל גדולה יותר מדיפלומט אחד בודד".