"מורנייה חוסל במבצע של המוסד וה-CIA"
ברקע המו"מ עם איראן והמשבר ביחסים בין נתניהו לאובמה, תחקיר "וושינגטון פוסט" חושף כי חיסול ראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה ב-2008 הוא עבודה משותפת של שירותי המודיעין. עד כה לא הוזכרה ארה"ב ישירות כאחראית לחיסול. "צוות אמריקני עקב אחריו בדמשק, את המטען הפעילו מתל אביב"
שבועיים אחרי חיסולו של ג'יהאד מורנייה מתפרסם תחקיר שקושר לראשונה את ארה"ב לחיסול אביו. לפי "וושינגטון פוסט", מותו של עימאד מורנייה ב-12 בפברואר 2008 בדמשק הוא עבודה משותפת של המוסד וה-CIA.
לפי התחקיר, צוות של ה-CIA עקב אחר מורנייה בשעת הלילה ברחוב בדמשק, כשיצא ממסעדה וניגש למכוניתו שפוצצה וגרמה למותו המיידי. את הפעלת המטען ביצעו סוכני המוסד בשלט רחוק מתל אביב, בזמן שהיו בקשר עם הסוכנים האמריקנים שעקבו אחר רב המחבלים. איש מודיעין אמריקני לשעבר מספר כי הישראלים התעקשו להפעיל בעצמם את המטען כדי "לנקום" בבכיר החיזבאללה.
ה-CIA ידע על מקום מגוריו של מורנייה לפחות שנה לפני חיסולו וישראל היא זו שהציעה לארה"ב מבצע משותף בדמשק. בשלב זה כבר אירגן ה-CIA תשתית סודית שישראל יכלה להשתמש בה. ברגע שמורנייה אותר בדמשק החלו שירותי המודיעים לבנות פרופיל של התנהגותו מדי יום בחיפוש אחר נקודות תורפה. אנשי המוסד גילו שמורנייה צועד בערב בלי ליווי, ואנשי ה-CIA התמקמו בבנין הקרוב לדירתו.
הסוכנים הישראלים הציעו להצמיד מטען לאופניים או לאופנוע והאמריקנים סרבו מחשש לפגיעה בחפים מפשע. ארה"ב סייעה להרכיב את המטען וביצעה ניסויים במתקן של ה-CIA בצפון קרוליינה, כדי להבטיח שמורנייה יהרג במקום אבל עוברי אורח לא יפגעו. האמריקנים הפעילו את המטען 25 פעמים במתקן הניסויים לפני שהיו משוכנעים שהוא יבצע את המשימה כראוי. עם זאת, בתחקיר הזה לא מופיעה שיטת הפעולה ומהי המעורבות האמריקנית בהצבת המטען בתוך הרכב המסחרי שבו חוסל מורנייה.
ההזדמנות לחסל את מפקד אל-קודס
מורנייה לא היה לבד בדמשק. במהלך המבצע הייתה הזדמנות לחסל גם את קסאם סולימאני, מפקד כוח אל-קודס במשמרות המהפכה של איראן שהלך לצדו. "בנקודה מסוימת הם עמדו שם, באותו מקום, באותו רחוב. כל מה שהיה צריך לעשות זה ללחוץ על הכפתור", מספר איש מודיעין לשעבר. אך לאמריקנים לא הייתה הצדקה משפטית לחסל את סולימאני, בניגוד למורנייה.
עד לפרסום התחקיר הבוקר, שבועיים בלבד לאחר חיסולו של ג'יהאד מורנייה, ישראל הואשמה במשך השנים בחיסול של מורנייה ושמה של ארה"ב מעולם לא הוזכר ישירות בהקשר זה. התחקיר זכה לאישור של חמישה סוכני מודיעין אמריקנים לשעבר. הפרסום גם בא בעיתוי רגיש על רקע היחסים העכורים בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא האמריקני ברק אובמה וכן על רקע הניסיונות האמריקנים להגיע להסכם קבע עם איראן בנוגע לתוכנית הגרעין.
גורם לשעבר בממשל האמריקני תאר פגישה סודית שנערכה בישראל בשנת 2002, בהשתתפות ראש אמ"ן ובכיר בפיקוד המשותף למבצעים מיוחדים (JSOC). בפגישה הזו, שדנה במלחמה בטרור, העלו האמריקנים כבדרך אגב את נושא חיסולו של מורנייה. לפי המקור האמריקני "הישראלים נדהמו".
עמוס ידלין, לשעבר ראש אמ"ן ומועמד המחנה הציוני לתפקיד שר הביטחון, אמר לעיתון כי מורנייה היה "סוכן של האיראנים", אבל סרב לדבר על נסיבות מותו. המבצע לחיסול מורנייה, כותב העיתון, היה בזמן שה-CIA והמוסד פעלו יחד לסכל את השאיפות של סוריה ואיראן לנשק גרעיני. האמריקנים סייעו לישראל לאמת שסוריה בונה כור גרעיני, מה שהוביל לתקיפה ישראלית ב-2007, שנה לפני החיסול.
החשבון האמריקני עם מורנייה
חשבון הדמים האמריקני הארוך עם מורנייה חוזר עד 18 באפריל 1983, לפיגוע בשגרירות ארה"ב בביירות שבו נהרגו 63 ובהם שישה סוכני ה-CIA. ידיו של מורנייה היו גם בפיגוע שאירע כמה חודשים לאחר מכן, ב-23 באוקטובר 1983, ובו נהרגו 241 בבסיס המארינס בביירות. הפיגוע הזה נעשה בתקופת הנשיא רייגן וסגן הנשיא בוש האב. מורנייה גם היה מעורב בחטיפה ועינויי של ראש משרד ה-CIA בביירות וויליאם באקלי ב-1984.
מורנייה נאשם בבית משפט אמריקני באחריות לחטיפת מטוס TWA בשנת 1985 שהמריא מאתונה ולרציחת הנוסע רוברט סטתאם, שהיה צוללן בחיל הים האמריקני. הוא נכנס לרשימת המבוקשים של ה-FBI עם פרס של 5 מיליון למי שיביא למעצרו או לחיסולו.
ממקום מושבו בסוריה עמד מורנייה גם מאחורי פיגועים נגד הכוחות האמריקניים בעיראק אחרי הפלישה האמריקנית - על ידי פיגועי התאבדות ומטעני צד, שגבו מהאמריקנים מחיר כבד. לפיגועים הללו הייתה טביעת אצבע של החיזבאללה. החיסול המשותף של מורנייה בידי שירותי הביון של ישראל וארה"ב - על פי העיתון - נעשה בשלהי כהונתו של הנשיא בוש הבן.
הנימוק החוקי לחיסול מורנייה על פי וושינגטון, היה העובדה שהוא היה אחראי להריגת חיילים אמריקנים בעיראק.