שתף קטע נבחר

 

משבר נתניהו-אובמה: "הצדדים לא פועלים לפתרון"

"ניו יורק טיימס" משרטט את הקווים לעימות בין האישים על רקע נאום נתניהו בקונגרס. ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי: "נתניהו מהמר על הרפובליקנים והוא טועה". שגריר ישראל בארה"ב: ביינר היה צריך לעדכן את אובמה

"גם בוושינגטון וגם בישראל עושים מאמץ מאוד קטן כדי לפתור את המשבר הנוכחי בין נתניהו לאובמה". זהו הניתוח שעולה ממאמר שפורסם הלילה (שבת) בעיתון הנחשב "ניו יורק טיימס" על העימות בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא ארה"ב ברק אובמה.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

העימות הפעם הוא סביב הזמנתו של נתניהו לנאום בקונגרס ב-3 במרס, שבועיים בלבד לפני הבחירות לכנסת ה-20. אובמה כבר הודיע כי לא ייפגש עם נתניהו לאור הפרוטוקול המקובל שלא להיפגש עם מנהיגים טרם הבחירות.

 

עם זאת, ברור שהזמנת נתניהו לקונגרס על-ידי יו"ר בית הנבחרים הרפובליקני, ג'ון ביינר, נעשתה ללא ידיעת אובמה, דבר שעורר את זעם הנשיא האמריקני.

אובמה ונתניהו בפגישתם הקודמת. הפעם לא תהיה פגישה (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) (צילום: אבי אוחיון, לע
אובמה ונתניהו בפגישתם הקודמת. הפעם לא תהיה פגישה(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

נתניהו בנאומו הקודם בקונגרס ב-2011. במרס הוא יגיע לשם שוב, שבועים לפני הבחירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נתניהו בנאומו הקודם בקונגרס ב-2011. במרס הוא יגיע לשם שוב, שבועים לפני הבחירות(צילום: AFP)

ב"ניו יורק טיימס" מסבירים כי המשבר הנוכחי רק מסמל את ההבדלים התהומיים בעמדת שני המנהיגים. אובמה מעוניין להשיג התקרבות היסטורית לאיראן בדמות הסכם גרעין, בזמן שנתניהו ממשיך לטפח את נושא הפחד מול כל מי שיהיה מעוניין לשמוע אותו מתבטא על אויב עם נשק גרעיני.

 

"המשבר הזה מסמל שש שנים של חשדות, חוסר אמון ופצעים מהעבר שנפתחו מחדש", נכתב במאמר. "זה משקף את הטינה של אובמה כלפי נתניהו, שרק התגברה לאחר שראש הממשלה הישראלי הביע את תמיכתו במיט רומני הרפובליקני בבחירות הקודמות לנשיאות ארה"ב".

 

כותבי המאמר טוענים גם כי המשבר משקף על נתניהו, שמשוכנע לדעתו שאובמה מנסה למכור את ישראל ולהשיג, לטענתה, הסכם רע ובכך להשפיע אפילו על הבחירות בישראל ב-17 במרס.

 

ראש המוסד לשעבר, אפרים הלוי, אמר ל"ניו יורק טיימס" כי אחת הדוגמאות לחוסר החיבה בין וושינגטון לירושלים היא אי-הבעת התמיכה הישראלית בחידוש היחסים בין ארה"ב לקובה, דבר שלא התקבל בעין יפה כל כך על-ידי הרפובליקנים. "ישראל מהמרת רק על צד אחד והוא הצד הרפובליקני והיא עושה טעות", אמר הלוי.

 

דבריו של הלוי מצטרפים לביקורת של ראש מוסד נוסף שתקף את נתניהו. ביום עיון של עמותת אריאל שרון למנהיגות במוזיאון תל אביב תקף ראש המוסד לשעבר מאיר דגן את ראש הממשלה ואמר: "עמדתו של נתניהו לא תשנה את עמדת המערב בסוגייה האיראנית, אך מעשיו מביאים את מערכת היחסים שלנו עם האמריקנים לידי הקצנה וזה עשוי לגבות מאיתנו מחירים בלתי נסבלים בעתיד". 

 

מאיר דגן תוקף את נתניהו    (צילום: ירון שרון)

מאיר דגן תוקף את נתניהו    (צילום: ירון שרון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

דגן המשיך בביקורת על מדיניותו של נתניהו ושותפיו הקואליציוניים: "אני לא סומך על ראש הממשלה. הוא ובנט מובילים אותנו למדינה דו לאומית ולאסון. אני לא רוצה להחזיק אזרחים סוג ב'". הוא סיפר כי אחרי מלחמת יום כיפור הוא כבר לא חשש לעתידה של ישראל, "חשבתי שאם עברנו את זה, למרות המחיר הכבד, נעמוד בכל דבר. היום יש לי סימני שאלה קשים בגלל ההנהגה".

 

דגן נשאל על נסיעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לארה"ב ועל חיוניותה בהקשר האיראני. הוא השיב כי "אין לזה שום קשר. עמדתו של נתניהו מוכרת לאמריקנים גם היום. אני לא חושב שאם הוא יבוא וינאם זה ישנה את דעתו של אובמה. אני חושב שגם את דעתו של הקונגרס זה לא ישנה".

 

שגריר ישראל בארה"ב: האחריות היא על ביינר

השליח האמריקני לסבב המו"מ הקודם בין ישראל לפלסטינים, מרטין אינדיק, אמר לעיתון כי אין תקדים בהיסטוריה האמריקנית-ישראלית למשבר בן השנתיים בין אובמה לנתניהו. "השאלה כעת אם יש דרך חזרה. אם נתניהו ייבחר, הצדדים צריכים למצוא דרך חדשה ושני המנהיגים יצטרכו להחליט אם ברצונם לפתור את המחלוקות", אמר אינדיק.

 

בעיתון ציינו גם כי נתניהו לא הסתדר בתקופת כהונתו הראשונה עם הנשיא לשעבר ביל קלינטון. במהלך קמפיין 1996, קלינטון הבהיר כי רק עם שמעון פרס יש סיכוי לשלום.

 

זווית נוספת ליחסים העכורים בין הממשל האמריקני לממשלת נתניהו מגיעה מצדו של השגריר הישראלי בוושינגטון רון דרמר, שספג בעצמו לא מעט ביקורות וכעס מצד ממשל אובמה על חלקו בנאום נתניהו הצפוי בקונגרס בתחילת חודש מרס.

דרמר עם נתניהו. כעס גדול בממשל אובמה גם על השגריר הישראלי (צילום: לע"מ) (צילום: לע
דרמר עם נתניהו. כעס גדול בממשל אובמה גם על השגריר הישראלי(צילום: לע"מ)

גורם בממשל האמריקני אף אמר השבוע ל"ניו יורק טיימס" כי אין צורך שדרמר יישאר יותר בוושינגטון לאחר מה שעשה. בבית הלבן שאלו מדוע בפגישה שנערכה שבוע לפני פרסום ההזמנה לא עדכן דרמר את מזכיר המדינה ג'ון קרי על הנאום הצפוי.

 

לשגריר הישראלי היה הסבר אחר אתמול. בראיון שהעניק לעיתונאי ג'פרי גולדברג, טען דרמר כי משרדו של ביינר פנה אליו בנוגע לאפשרות שנתניהו ינאם, שבועיים לפני שנשלחה אליו ההזמנה.

 

לטענתו, משרדו של ביינר בבית הנבחרים העביר לו הודעה רשמית על הזמנת נתניהו, יממה לפני שנשלחה אליו ההזמנה. דרמר הסביר לגולדברג כי האחריות להודיע לאובמה היא של ביינר. "הוסבר לי באופן ברור שזו אחריות יו"ר בית הנבחרים והפרוטוקול המקובל שהוא יודיע לבית הלבן. זו הסיבה שגם לא עדכנתי את קרי בנושא בפגישתנו שבוע לפני שליחת ההזמנה", טען דרמר.

 

עם זאת, השגריר הישראלי הבהיר בראיון כי לנתניהו לא הייתה כוונה לפגוע באובמה. "אם מישהו הרגיש פגוע, זו באמת לא הייתה כוונתו של ראש הממשלה", אמר דרמר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים