תיעוד נדיר מול המצלמה: כך נפער בולען בים המלח
מצלמה של המכון הגיאולוגי תיעדה כיצד נוצר בולען בקוטר של 5 מטרים באזור כביש 90. באזור עוד אלפי בולענים, בקוטר של כחצי מטר עד עשרות מטרים. צפו בתיעוד הנדיר
תיעוד נדיר: בחודש שעבר תיעדו במכון הגיאולוגי בפעם הראשונה את שלבי היווצרות בולען סמוך לכביש 90 באזור ים המלח. בסרטון, המורכב מתמונות שצולמו כל כמה שניות, רואים כיצד נפער הבולען באדמה. בתחילת השבוע נחשף בולען אחר על כביש 90. צפו בסרטון, שהגיע לידי ynet.
במסגרת מחקר של המכון הגיאולוגי על הקשר בין שיטפונות להיווצרות בולענים, הוצבה בתחילת החודש שעבר מצלמת Time-Lapse לתעד היווצרות ומילוי בולענים במהלך שיטפונות. יממה לאחר שיטפון בנחל חבר באמצע חודש ינואר נפער מול המצלמה בולען בקוטר של כ-5 מטרים ותועד על ידי המצלמה.
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
ד"ר גידי בר, חוקר במכון הגאולוגי ואחראי על פרוייקט אי יציבות בתשתית בחופי ים המלח, הסביר כי טכנולוגיה של תמונות רדאר מלווינים איפשרה לאתר את הבולען טרם היווצרותו. "למעשה, במשך כשנתיים וחצי התרענו על היווצרות הבולען בכביש 90. עקבנו במשך כל הזמן הזה אחר שקיעות הקרקע באותה נקודה שבה פתחו את הכביש. למזלנו, סגרו את הכביש ועצרו את התנועה בזמן".
בעשור האחרון, הוא ציין, יש גידול ניכר במספר הבולענים באזור. על פי הערכות המכון באזור קיימים בין 4,500-5,000 בולענים. הקטנים ביותר בקוטר של כחצי מטר ואילו הגדולים ביותר יכולים להגיע לקוטר ועומק של עשרות מטרים, כשהם מורכבים מסדרה של בולענים היוצרים בולען ענק.
אז איך נוצר בולען? בכל אזור חוף ים המלח נמצאת שכבת מלח ששקעה לפני כעשרת אלפים שנה, בעומק של בין 20-50 מטרים. שכבת המלח הייתה טבולה במים מלוחים, אך בגלל ירידת מפלס מי ים המלח ב- 30 השנים האחרונות נחשפה השכבה למים מתוקים שהמיסו את המלח. "נוצרו חללים. וככל שמתגברת ההמסה החללים גדלים והתקרה מעליהם מתחילה להתערער. ברגע שהמשקל של הסלע מתגבר על חוזק תקרת החלל הסלע קורס ונוצר בולען".
על הבולען שהצליחו לתעד אמר ד"ר בר מהמכון הגיאולוגי שבמשרד התשתיות, האנרגיה והמים: "אנו רואים מנגנון משופר. חדירת המים המתוקים לשכבת המלח נעשית באמצעות בולענים הקיימים בשטח. הם מהווים צינור מיידי להעברת מים מתוקים, ותוך שעות עד ימים נוצרים חללים ומיד נוצרים בולענים חדשים. יום קודם לצילום היה שיטפון".
"זה בפירוש סכנה. אפשר לראות את זה מהכביש הראשי. לכל אורך הכביש מחוף מינרל דרומה
ניתן להתבונן בבולענים. יש מקומות שבהם בולענים יכולים להיפער בלי שום התרעה מוקדמת. אבל אם נוסעים על כביש 90 אפשר לנסוע בביטחון. מלבד המקום שבו נתגלה הבולען אין התרעה על בולען הממתין להיפתח לאורך הכביש", הרגיע ד"ר בר.
יחד עם ד"ר בר שותפים למחקר אלעד דנטה ונדב לנסקי מהמכון הגיאולוגי.