שתף קטע נבחר

 
צילום: גטי אימג'ס

מישהו הפסיק את הזרם / "מחוץ לרדאר"

החלטה שהתקבלה על הדחת ענף השייט מהמשחקים הפראלימפיים, נחתה על ספורט הנכים הישראלי כרעם ביום בהיר. האם המחאה המתגבשת להצלת הענף שהביא לנו מדליית זהב באולימפיאדת אתונה תצליח? וגם: למה עדיין לא פורסמו הקריטריונים הישראלים לאולימפיאדת ריו?

בלי הרבה רעש תקשורתי, לפחות לא בישראל, הנחיתה בשבת האחרונה התאחדות ספורט הנכים הבינלאומית מכה כואבת על ספורט הנכים הישראלי.

 

 

במהלך כינוס של הוועד באבו דאבי, החליטה התאחדות ספורט הנכים על הוספת ענפי הטקוואנדו והבדמינטון למשחקים הפראלימפיים בטוקיו 2020. אלא שכשענף אחד נכנס, ענף אחר חייב לצאת ומי שנבחרו לפנות את מקומם הם ענפי הכדורגל שביעיות והשייט. כעת, בעוד הכדורגל ימשיך ליהנות מייצוג במשחקים בזכות ענף הכדורגל חמישיות, ענף השייט נגדע לגמרי מאולימפיאדת הנכים.

 

אפרתי, וקסלר וכהן בפעולה. "מכה קשה לספורט הפראלימפי" (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אפרתי, וקסלר וכהן בפעולה. "מכה קשה לספורט הפראלימפי"(צילום: gettyimages)

 

מאז שנכנס השייט כענף רשמי למשחקים הפראלימפיים בשנת 2000, ישראל שולחת נציגות לכל אולימפיאדה. יותר מכך, ענף השייט אחראי על אחד מההישגים הגדולים של ספורט הנכים הישראלי בעשור הקודם - מדליית הזהב הפראלימפית של צוות הסונאר, ארנון אפרתי, דרור כהן ובני וקסלר, באולימפיאדת אתונה 2004.

 

"אנחנו מבינים את השיקולים של הוועד הפראלימפי העולמי, ומבינים את הרצון לשנות ולהתחדש ולרענן, אבל מצטערים מאוד שהרענון הזה נפל דווקא על ענף שישראל חזקה בו. זוהי מכה קשה לספורט הפראלימפי שהרי מדובר בענף עם מסורת ארוכה של הצלחות", אמר בתגובה להחלטה, מנכ"ל הוועד הפראלימפי הישראלי, אבי לרמן.

 

גדי ירקוני, שייט פראלימפי שהתחרה באולימפיאדת סידני, הרשה לעצמו להתבטא בפחות דיפלומטיות: "זו אחת מההחלטות האומללות שהתקבלו. זו טעות נוראית, אני לא יודע מה המניעים של הוועדות האלה. זה פשוט הזוי, אני מאוד מקווה שזה לא יצליח להם והשייט יחזור כי זה ענף מדהים".

 

הצוות הישראלי בלונדון 2012. הענף איננו עומד בקריטריון? (צילום: אריאל בשור ) (צילום: אריאל בשור )
הצוות הישראלי בלונדון 2012. הענף איננו עומד בקריטריון?(צילום: אריאל בשור )

 

המחאה צוברת תאוצה

גם בעולם לא עברו בשתיקה על ההחלטה. עמוד פייסבוק מחאתי שנפתח בשבת האחרונה כבר צבר נכון לכתיבת שורות אלו מעל ל-11,000 לייקים. מספר דומה של אנשים חתמו על עצומה מקוונת להחזרת הענף למשחקים. התאחדויות שייט לאומיות רבות הביעו את אכזבתן מההחלטה בפרסומים רשמיים.

 

מנגד, בהתאחדות ספורט הנכים הבינלאומית לא ממהרים להתקפל. בתגובה למכתב ששלח אליהם אחד ממובילי המחאה, פרסמה ההתאחדות את ההסבר שלה להוצאת הענף מהמשחקים. לדבריה, הענף איננו עומד בקריטריון של מתחרים מ-32 מדינות משלוש יבשות שונות.

 

הדבר הובהר, לטענתם, מבעוד מועד לראשי הענף וניתנה להם האפשרות להציג מחדש את התוכנית שלהם להשארת השייט במשחקים הפראלימפיים. אלא שגם כשפרסו ראשי השייט את משנתם מחדש, בהתאחדות ספורט הנכים לא השתכנעו שהענף אכן עומד בקריטריונים שהוצבו לו.

 

הקמפיין של ענף ההיאבקות הצליח והוא נותר במשחקים האולימפיים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הקמפיין של ענף ההיאבקות הצליח והוא נותר במשחקים האולימפיים(צילום: gettyimages)

 

בהתאחדות ספורט הנכים מבהירים שמדובר בהחלטה סופית, שכן על פי התקנון עליהם להודיע על הענפים המשתתפים במשחקים הפראלימפיים לא יאוחר מ-68 חודשים לפני טקס הפתיחה. סבב בחירת הענפים הבא יהיה ב-2018, אז לשייט תהיה הזדמנות להחזיר את הענף לקראת אולימפיאדת 2024.

 

למרות הדברים הנחרצים כביכול של התאחדות ספורט הנכים, בענף השייט הפראלימפי יכולים לשאוב עידוד משני קמפיינים מוצלחים להחזרת ענפים או מקצועות שהוצאו דווקא מהאולימפיאדה הרגילה.

 

קצת לפני אולימפיאדת לונדון, הודיעה התאחדות השייט הבינלאומית כי באולימפיאדת ריו יחליף הקייטסרפינג (גלישת מצנח) את גלשני הרוח. רק אחרי לחץ גובר והצבעה חוזרת הוחלט להפוך את ההחלטה על פיה. במקרה אחר, התקבלה החלטה על הוצאת ענף ההיאבקות, עתיר המסורת, מהמשחקים האולימפיים. גם אז פרצה מחאה בינלאומית רחבה שאף כללה החזרת מדליות אולימפיות מצד ספורטאי עבר, ובסופו של דבר הענף שרד במשחקים.

 

"ההחלטה הזו היא פשוט קטסטרופה, כואב לי הלב"

"קיבלנו את ההחלטה הזו בצער, בכאב וביגון רב", סיפר דרור כהן, מי שהיה חבר בצוות שזכה במדליית זהב פראלימפית באתונה ומנסה כיום לקבוע את הקריטריון לאולימפיאדת ריו.

 

כהן ואפרתי. "אנשים יוצאים לים ומשקמים את חייהם" (צילום: אברהם תשובה) (צילום: אברהם תשובה)
כהן ואפרתי. "אנשים יוצאים לים ומשקמים את חייהם"(צילום: אברהם תשובה)

 

"ההחלטה הזו פשוט קוטעת מסורת. זו מכה להמון נכים בעולם כי זה החיים שלהם ושל כל הסובבים אותם", הוסיף כהן, "זה ספורט מדהים, אנשים במגבלות הכי קשות יוצאים לים להפליג ומשקמים את חייהם. ברגע שהענף יהפוך ללא אולימפי כל התקציבים יצנחו מיד לאפס. ההחלטה הזו היא פשוט קטסטרופה, כואב לי הלב".

 

לא במקרה מדגיש כהן את נושא התקציבים. שייט הוא ענף יקר מאוד, רכישת הסירות, תחזוקתן, השינוע שלהן והאימונים והתחרויות ברחבי העולם מצריכים תקציבים גבוהים. בנוסף, מדובר בענף מורכב אדמיניסטרטיבית אשר מהווה כאב ראש לא קטן לחברי הוועדה המארגנת של המשחקים האולימפיים.

 

לעיתים, כמו באולימפיאדת לונדון למשל, אתר השייט נמצא במרחק של מספר שעות נסיעה מהעיר המארחת, מה שמחייב כמובן הקמה של מיני-כפר אולימפי נפרד אשר ישכן את השייטים המנותקים מיתר הספורטאים.

 

כל אלו, יחד עם העובדה שבניגוד לענפים אחרים, שייט פשוט לא מצטלם טוב בטלוויזיה, העלו ספקולציות אצל גורמים בענף השייט שייתכן וכי בנוסף להסבר הרשמי על מספר נמוך מדי של מדינות מתחרות, אולי לראשי התאחדות ספורט הנכים הבינלאומית נוח יותר לקיים משחקים פראלימפיים ללא ענף השייט.

 

עם זאת, חשוב לזכור שתחרויות השייט הפראלימפיות נערכות באותו המקום בו נערכו זמן קצר קודם לכן תחרויות השייט האולימפיות, כך שלא נדרשת הקמה של אתר במיוחד בעבור אולימפיאדת הנכים.

 

מדליית הזהב הישראלית מאתונה 2004 (צילום: אברהם תשובה) (צילום: אברהם תשובה)
מדליית הזהב הישראלית מאתונה 2004(צילום: אברהם תשובה)

 

"גאים להיות שייכים לארגון נכי צה"ל"

בזמן שהוא ממתין להתפתחויות בנושא, כהן (46) מתרכז בינתיים בניסיונות לקביעת הקריטריון לאולימפיאדת ריו, יחד עם חברי הצוות שלו ארנון אפרתי (63) ושמעון בן יעקב (57).

 

אם יצליחו להגיע אליה, אולימפיאדת ריו תהיה החמישית עבור כהן ואפרתי. עם זאת, כרגע מצבם לא טוב. תוצאה לא טובה באליפות העולם האחרונה הוציאה אותם מהסגל הפראלימפי ופגעה קשות בתקצוב שלהם. לאליפות העולם הבאה, בה ינסו להשיג את הקריטריון לריו, הם ייצאו ללא תחרויות הכנה. "בלי להתחרות, הפערים שלנו מהצוותים האחרים בעולם רק הולכים וגדלים וחבל כי יש לנו פוטנציאל למדליה בריו", אמר כהן.

 

ואכן, עם הקבלות של הצוות אי אפשר להתווכח. יחד עם בני וקסלר, אותו החליף בן יעקב לפני שנה, זכה הצוות מלבד במדליית הזהב הפראלימפית באתונה גם באליפות העולם ב-2011 ובמדליית ארד באליפות העולם ב-2007.

 

שלושת חברי הצוות נפצעו במהלך שירותם הצבאי וכיום הם כפופים מבחינה מקצועית ותקציבית לארגון נכי צה"ל. "אנחנו גאים להיות שייכים לארגון נכי צה"ל, אבל בד בבד אנחנו זועקים לעזרה כלכלית כדי להגשים את החלום של כולנו", סיכם כהן.

 

יגאל כרמי. הקריטריונים יפורסמו במהלך חודש פברואר (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
יגאל כרמי. הקריטריונים יפורסמו במהלך חודש פברואר(צילום: אורן אהרוני)

 

למה עדיין לא פורסמו הקריטריונים לאולימפיאדת ריו?

545 ימים נותרו עד לטקס הפתיחה של המשחקים האולימפיים בריו, ורק החודש צפוי הוועד האולימפי הישראלי לפרסם את הקריטריונים הישראלים להשתתפות במשחקים.

 

כידוע, ברוב הענפים על הספורטאים הישראלים לעמוד מלבד בדרישת הסף הבינלאומית, גם בקריטריון ישראלי מחמיר יותר. אלא שבעוד הקריטריונים הבינלאומיים נקבעו מזמן,

הקריטריונים הישראלים, ולא פחות חשוב מכך - אופן ההכרעה בין שני ספורטאים שיעמדו בקריטריון, טרם פורסמו רשמית.

 

לפני יותר מחודש נחשף ב-ynet ספורט כי הקריטריונים הישראלים יוקלו הפעם משמעותית ביחס לאולימפיאדות קודמות. זוהי החלטה מבורכת ומתבקשת, אבל גם המהפכה המתבשלת לא אמורה להצדיק את פרסום הקריטריונים פחות משנה וחצי לפני פתיחת האולימפיאדה.

 

מי שעוקב אחר אולימפיאדות, לא יכול שלא להתרשם מהאופן בו האלופים הגדולים מגיעים לשיא שלהם בדיוק בזמן האולימפיאדה. ההגעה ל"פיק" ברגע האמת היא תוצאה של בנייה מדוקדקת של קמפיין מאוזן עם מינון מדויק של תחרויות ואימונים לאורך ארבע השנים. לספורטאי אשר איננו יודע בוודאות מה הוא צריך לעשות כדי להגיע לאולימפיאדה, יהיה קשה לתכנן קמפיין כזה.

 

מהוועד האולימפי נמסר בתגובה: "הקריטריונים אושרו בהנהלת הוועד האולימפי ונשלחו לאיגודים. לאור כך שלא התקבלו ערעורים, הם יפורסמו במהלך חודש פברואר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: התאחדות ספורט הנכים
הצוות הישראלי
צילום: התאחדות ספורט הנכים
מומלצים