מכה לנתניהו: סגן הנשיא ביידן יחרים את נאומו
סגן נשיא ארצות הברית, שנחשב לאחד התומכים הגדולים של ישראל בממשל אובמה, הודיע כי לא יצפה בנתניהו נואם בפני הקונגרס ותירץ: "אשהה בחו"ל". הוא לא מסר היכן יהיה. רק שלשום הודיע דובר הבית הלבן שלביידן אין תוכניות לאותו שבוע
סגן נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן לא יגיע לנאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בקונגרס האמריקני ב-3 במרס. כך הודיעה אמש (יום ו') לשכתו, שהסבירה כי הוא ישהה בחו"ל באותו תאריך - מבלי למסור את היעד המדויק של נסיעתו. עוד נטען בהודעתה כי הנסיעה תוכננה עוד לפני הודעת נתניהו על הנאום. בימים האחרונים כבר דווח כי ביידן מתלבט אם להגיע לנאום, אף שהוא נחשב לאחד התומכים הגדולים של ישראל בממשל אובמה.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
הסערה סביב נאום נתניהו:
- ידלין על הנאום בקונגרס: "משחק פוליטי לא אחראי"
- ביינר: נתניהו ביקש לנאום בקונגרס שבועיים לפני הבחירות
- גם פוקס ניוז נגד נתניהו: "אקט שערורייתי"
- חודש לפני הבחירות: נתניהו ינאם בקונגרס האמריקני
רק שלשום הודיע דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט שלביידן אין תוכניות בלו"ז שלו לשבוע הראשון של מרס. בנאומים מסוג זה לרוב יושב סגן הנשיא על הבימה ליד יו"ר בית הנבחרים, וההיעדרות שלו תהיה מכה קשה לנתניהו. ראש הממשלה כבר מודע לאפשרות שבזמן הנאום יהיו מושבים דמוקרטיים ריקים, ובימים האחרונים עשה מאמצים - הן בשיחות טלפון לחברי קונגרס והן בפגישות מהסוג שקיים שגריר ישראל רון דרמר - בכוונה לשכנע אותם שנאומו לא נועד לפגוע בנשיא ברק אובמה.
באתר "פוליטיקו" צוין כי תהיה זו הפעם השנייה בלבד שביידן מפספס נאום של מנהיג זר בפני שני בתי הקונגרס. באופן רשמי הבית הלבן טוען שהוא לא מורה לחברי הקונגרס הדמוקרטים אם להגיע לנאומו של נתניהו או להחרימו, אבל כמעט באותה נשימה מסבירים בבית הלבן שהנשיא אובמה ומזכיר המדינה קרי לא יפגשו את ראש הממשלה בביקורו בוושינגטון, כדי למנוע מראית עין של התערבות במערכת הבחירות בישראל.
"הנשיא מאמין שכדי להמשיך את מערכת היחסים החזקה בין ארה"ב וישראל, יש להגן עליה מפוליטיזציה", אמר ארנסט שלשום. "אסור לאפשר שהיחסים בין שתי המדינות שלנו יירדו לרמת יחסים בין מפלגות. זה מה שמדאיג את הנשיא, והרצינות שבה הוא מתייחס לעיקרון הזה היא הסיבה להחלטה שלו לא לפגוש את ראש הממשלה במהלך ביקורו כאן".
מסיבה זו, אומרים בבית הלבן, "הנשיא מאמין שחברי הקונגרס צריכים להחליט בעצמם אם להופיע או לא. הדאגה שלנו היא לא רק מהחריגה מהפרוטוקול בעצם ההזמנה, אבל מהעובדה שראש הממשלה יהיה כאן בשבוע הראשון של חודש מרס ויעמוד בבחירות בישראל כעבור שבועיים. הנשיא רוצה להבטיח שלא ניצור אצל מישהו את התחושה שאנחנו מתערבים בבחירות האלו בצורה כזו או אחרת. הנשיא מתייחס לנושא ברצינות, אבל ההחלטה אם להופיע למפגש בקונגרס זו החלטה שכל חבר קונגרס צריך לקבל בעצמו".
גם בקרב ראשי הקהילה היהודית נרשמת מורת רוח: ראש הליגה למניעת השמצה, אברהם פוקסמן, הפך למנהיג היהודי הראשון היוצא בפומבי בקריאה לראש הממשלה לבטל את הנאום שלו בקונגרס. בראיון לעיתון היהודי "פורווארד" הוא הביע חשש כי היחסים בין ארה"ב וישראל "נחטפו על ידי פוליטיקה" והוסיף: "יש צורך באתחול ויש צורך בהצהרות של מבוגרים כי זו לא הייתה הכוונה".
מנגד, אתמול רמז סגן שר החוץ צחי הנגבי כי יו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר הטעה את נתניהו כשהזמין אותו לנאום. "בטחנו בו, אבל נדמה שהוא ביצע מהלך שחשבנו שהוא דו-צדדי אבל התגלה בתור חד-צדדי", הוא אמר בראיון לרדיו תל אביב 102FM. כשנשאל אם על נתניהו לבטל את הנאום, הוא ענה: "במקרה כזה נזנח זירה שצפויה להתקבל בה החלטה חשובה (ביחס לאיראן, יב"ח)".
ביום רביעי ננזף שגריר ישראל לארה"ב דרמר על ידי שבעה צירים דמוקרטים שאיתם נפגש בניסיון להרגיע את המחאה נגד הנאום, שתואם עם
הרפובליקנים אך לא עם הממשל. על פי סוכנות הידיעות AP, שציטטה יועץ בקונגרס, השבעה התלוננו על ההסלמה ביחסי המדינות לקראת הנאום.
ב"פוליטיקו" נכתב גם שחברי הקונגרס היהודים לא האמינו לשגריר דרמר שטען בפניהם כי לא ציפה את המהומה המפלגתית כשעקף את הבית הלבן וסיכם על הנאום רק עם יו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר. חברי הקונגרס היו מאוחדים בדעה שאם ראש הממשלה נתניהו רוצה לתקן את המצב, עליו לעשות יותר מאשר לשלוח את השגריר להתנצל בפניהם. לפי הדיווח, לדבריהם כדי להוכיח את כנותו הוא צריך לבטל את הנאום או לדחות אותו.