'שמיכות נגד טנקים': הסכסוך האוקראיני לאן?
ההסלמה באלימות במזרח הובילה להכרזה על פסגה מרובעת שתיערך ברביעי במינסק. בינתיים נחשפים סדקים בקונצנזוס: בריטניה כינתה את הנשיא הרוסי "עריץ", הרפובליקנים בארה"ב לוחצים לחימוש הצבא האוקראיני ורק אנגלה מרקל מתנגדת, "ישחק לידיים של רוסיה". ופוטין? הוא נח על זרי הדפנה
מנהיגי רוסיה, אוקראינה, גרמניה וצרפת הסכימו להיפגש בבלרוס ביום רביעי הקרוב בניסיון נוסף להגיע להסכם שלום במזרח אוקראינה על רקע ההסלמה באלימות וסימנים לסדקים בקונצנזוס הטרנס-אטלנטי נגד מעורבותו של ולדימיר פוטין בעימות.
עוד חדשות בעולם :
איראן אופטימית: "סיכוי גדול להגיע להסכם"
הקלטות: "א-סיסי לכלך על מדינות המפרץ"
הנשיא הלא פופולרי דחה הבחירות: אין ביטחון
ארבעת המנהיגים שוחחו היום (יום א'), יומיים לאחר שהקנצלרית אנגלה מרקל ונשיא צרפת פרנסואה הולנד ביקרו במוסקבה ונועדו עם פוטין. פגישתם לא ייצרה פריצת דרך ביישוב הסכסוך הנמשך זה שנה וגבה את חייהם של 5,000 בני אדם.
לאחר שיחה הטלפון בין הארבעה, אמר נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו כי נעשתה התקדמות ושהוא מלא תקווה כי הפגישה במינסק תוביל ל"הפסקת אש מהירה וחסרת תנאים" במזרח אוקראינה, שם הגבירו הבדלנים הפרו-רוסים את מתקפותיהם בשבועות האחרונים וכבשו שטחים חדשים.
דובר צבא אוקראינה אמר היום כי הלחימה העזה המשיכה סביב צומת הרכבות ליד העיירה דבלצייב. לדבריו, המורדים מנסים לפרוץ לקווי הרכבת המאובטחים על ידי חיילי הצבא.
בוועידת הביטחון שנערכה בסוף השבוע במינכן, אמרה מרקל כי לא בטוח ששיחות נוספות יובילו להסכם עם פוטין אך טענה כי יש לנצל את כל ההזדמנויות לפתרון דיפלומטי. התנגדותה לשליחת תחמושת לצבא אוקראינה התקבלה בביקורת קשה מהסנאטורים האמריקניים, לינדזי גרהאם וג'ון מקיין הרפובליקנים. "האוקראינים נטבחים ואנחנו שולחים להם שמיכות וארוחות", אמר מקיין במינכן. "שמיכות לא מועילות נגד טנקים רוסיים".
בבריטניה נשמעה הסלמה ברטוריקה נגד הנשיא הרוסי. שר החוץ הבריטי פיליפ המונד כינה את פוטין "עריץ" בראיון ל"סקיי ניוז" ואמר כי השיחות במינסק הן ההזדמנות האחרונה למנוע סנקציות משתקות חדשות שיגרמו "נזק משמעותי" לכלכלה הרוסית.
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ניסה לצמצם את הפערים בין ארה"ב לאירופה. "האם נישאר מאוחדים? התשובה היא בהחלט כן. אנחנו מאוחדים ונישאר מאוחדים", אמר קרי במסיבת עיתונאים היום, וטען כי הפערים הקיימים הם טקטיים ולא אסטרטגיים.
"חימוש צבא אוקראינה ישחק לידי פוטין"
נציגי ממשל אובמה מטילים גם הם ספק בחימוש אוקראינה אולם הנשיא עומד בפני לחץ מול הקונגרס שרובו רפובליקני. הגרמנים מאמינים כי שליחת אמצעי לחימה לאוקראינה לא תשפר את הסיכויים של הצבא מול הבדלנים החמושים בציוד בלתי מוגבל המגיע מרוסיה.
הם גם סבורים כי חימוש הצבא האוקראיני יהפוך את העימות לבינלאומי - מהלך שישחק לידיו של פוטין, שצייר עד כה את המשבר כמזימה מערבית להחלשת רוסיה.
מרקל, ששוחחה עשרות פעמים עם פוטין בשנה האחרונה, המריאה היום לוושינגטון להתייעצויות עם אובמה. אולם גורמים בגרמניה סבורים כי פוטין לא מעוניין בפשרות וטוענים כי הוא הפר שוב ושוב הבטחות שפיזר בעבר.
גורם בכיר בגרמניה אמר כי למנהיג הרוסי אין תמריץ להגיע להסכם שלום בזמן שהבדלנים צוברים ניצחונות בשטח. "הוא יכול לשבת לנוח ולחכות שהלחץ על אוקראינה ומנהיגיה יתגבר", אמר הגורם.
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב האשים במינכן את המערב בעצימת עיניים אל מול הטיהור האתני שמבוצע על ידי לוחמי צבא אוקראינה. היום הוא אמר כי הוא מצפה שהפגישה במינסק תניב "החלטות חשובות".
אולם פוטין לא להוט לקיים את השיחות בבלרוס ואמר היום לאחר שיחתו עם מרקל ופוטין כי המשא ומתן במינסק יתקיים ביום רביעי "רק אם נצליח קודם להסכים על עמדותינו".
מקורות ששוחחו עם רויטרס אמרו כי פוטין העביר למרקל ולהולנד הסכם שלום בן תשעה עמודים לפני ביקורם במוסקבה שכלל סדרת דרישות שבלתי מתקבלות על הדעת, בהן נסיגת הכוחות האוקראינים לקווים חדשים בתוך המדינה.
פורושנקו מצדו הבהיר במינכן כי כל הסכם שלום חייב להתבסס על ההסכם שנחתם במינסק בספטמבר. מאז אותו הסכם, כבשו הבדלנים אזורים נרחבים במזרח אוקראינה - מהלכים שמטילים ספק בנכונותם להסכים לסגת לקווים שהוגדרו בהסכם הקודם.
אם לא תהיה פריצת דרך בשיחות ברביעי, מנהיגי האיחוד האירופי שייפגשו למחרת עשויים להחמיר את הסנקציות נגד רוסיה, שייתכן שיכללו מגזרים חדשים בכלכלה הרוסית.