שתף קטע נבחר

טיול מאושוויץ למצעד הגאווה: "לחגוג את זה"

חברת תיירות אמריקנית לגייז מציעה: חבילת טיול באושוויץ + מצעד הגאווה בפראג, או 10 ימים בישראל + המצעד בתל אביב. למה צריכים הומואים לנסוע ביחד למחנות ההשמדה? המארגן ג'ייסון ליטמן, בן למשפחה חרדית של ניצולי שואה בראיון ל-ynet: "לא מאמין שהשילוב אינו הולם, זה הישג"

פרטי שואת יהודי אירופה, "השואה שלנו" ידועים לנו היטב. אך סיפורן של אוכלוסיות אחרות, בהן הקהילה הגאה בשואה, מסופר פחות. העניין הביא את ג'ייסון ליטמן, יהודי אמריקני ונשיא חברת התיירות והבילויים "Hebro" (שילוב המילים Hebrew ו-Brother) ליצור מיזם חדש, טיול לגייז יהודים (וגם לא יהודים) שמטרתו להתחקות אחר עברה של הקהילה בימי השלטון הנאצי באירופה.

 

 (צילום: באדיבות Hebro) (צילום: באדיבות Hebro)
(צילום: באדיבות Hebro)

"לגייז יהודים יש שני מרכיבים ייחודיים בזהות שלהם, שיוצרים עניין כפול בנושא", מספר ליטמן בראיון בלעדי בישראל ל-ynet, שממהר להוסיף כי "אנחנו נבקר באושוויץ, אבל המסע בין תשעת הימים הוא היסטורי ותרבותי וכולל סיורבים בפולין ובפראג. הביקורים באושוויץ ובטרזינשטט הם שני חלקים מהטיול, אבל אנחנו ניסע ונלמד על החיים היהודיים גם לפני השואה, וגם על אלה של זמננו.

 

"אני רוצה להבהיר שלא מדובר כאן ב'טיול גייז לאושוויץ'", הוא מוסיף. "אנחנו נתמקד בגורלם של הגייז במחנות הריכוז וההשמדה, אבל גם נכלול הרבה מאוד היסטוריה יהודית ובהחלט זהו סיור מיוחד במינו".

 

אבל זה לא הכל. ליטמן מוציא סיור נוסף לגייז גם לארץ הקודש, ובין 5 ל-14 ביוני תטייל בארץ הקבוצה שלו במשך שבוע, שיסתיים בשלושה ימים במצעד הגאווה. הסיור הגאה שיגיע גם למחנות הוא סיור אחר, שייערך בין 8 ל-16 באוגוסט, ויכלול ארבעה ימים בפולין (כולל ורשה וקרקוב), ואז ימשיך הסיור לפראג, שם הוא גם יסתיים בחגיגות הגאווה המקומיות.

 

אתה לא חושב שיש קצת טעם לא טוב בשילוב של ביקור במחנות השמדה עם חגיגות הגאווה?

 

"אני לא מאמין שהשילוב הזה אינו הולם. חגיגת גאווה היא חגיגה של הזהות שלנו, של מי שאנחנו באופן מלא, משהו שלא היינו לפני 75 שנים באזור הזה. צריך לראות באפשרות לחגוג כיהודי גאה באירופה הישג - עד כמה החברה שלנו מקבלת את שתי הזהויות הללו".

 

לא להתפשר, לחגוג

החברה של ליטמן, Hebro, שהושקה לפני כחודש כסוכנות תיירות של ממש, החלה את דרכה כחברת הפקת מסיבות ליהודים גאים בניו יורק ב-2008. בנוסף למסיבות הם מפיקים גם אירועים במוזיאונים ואירועי תרבות נוספים. קהל היעד העיקרי הוא גייז יהודים, גם חילונים, שמחפשים חיבור קהילתי נוסף, לצד זה הגאה. בשנה שעברה הגיעו למצעד הגאווה 27 משתתפים דרך החברה, בעיקר מארצות הברית וקנדה. "אי אפשר לומר שאנחנו ארגון יהודי", מספר ליטמן. "אנו מתמקדים בנקודות העניין של המטייל היהודי הגאה". 

ג'ייסון ליטמן
ג'ייסון ליטמן

ליטמן עצמו, בן למשפחה חרדית מניו יורק, דור שלישי לשואה, התחנך בבגרותו בישיבה בירושלים. כשיצא מהארון חזר בשאלה, אך למרות עיסוקו - מעולם לא מרד בעברו.

 

אבל בכל זאת חזרת לעסוק ביהודים.

 

"לא רציתי להיות חלק מהקהילה היהודית שעדיין מנסה להבין איך להתמודד עם גייז יהודים. הצטרפתי לבית הכנסת היהודי בניו יורק, שם גיליתי צורות ביטוי אחרות ליהדות, ולראשונה גם כאלה שקיבלו את זהותי כהומו. כשפתחתי את החברה, רציתי ליצור חלל שבו גייז יהודים יוכלו לחגוג את שתי הזהויות שלהם. ישנם הרבה ארגונים לגייז יהודים שמנסים 'ליישב את המחלוקת' בין שתי הזהויות הללו. אני רוצה רק לחגוג את שתיהן, כמישהו שמאוד בטוח בהן".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים