האחים פוטרו מכיל: "אי אפשר להסתכל לילדים בעיניים. כולנו ניאלץ להיעזר בהורים"
קובי חליבה מבאר שבע פוטר מעבודתו במפעל תרכובות ברום ואחיו הקטן יקיר צפוי גם הוא לקבל מכתב פיטורים. "אני עובד 24 ימים בחודש, שבתות, חגים, לילות. אני לא רואה את הילד שלי בשביל המפעל", אמר יקיר. קובי: "אני לא יודע לאן אלך. אני בייאוש טוטאלי"
"אני מתבייש להגיד לאשתי שבחודש הבא לא תהיה משכורת", כך אמר אמש (יום ד') ל-ynet קובי חליבה מבאר שבע, אחד מ-140 העובדים שפוטרו ממפעל תרכובות ברום בנגב. אחיו, יקיר, שצפוי לקבל גם הוא בימים הקרובים מכתב פיטורים, חושש: "קניתי בית ויש לי תינוק. אני המפרנס העיקרי בבית. ועכשיו כשאני לא עובד זה לא קל בכלל", הוא אמר בכאב.
כיל הודיעה על תוכנית התייעלות הכוללת פיטורי 300 מתוך 830 עובדי מפעלי תרכובות ברום. לפני כחודשיים וחצי זימנה החברה, בבעלות החברה לישראל של עידן עופר, 140 עובדים לשימוע לפני פיטורים. מוקדם יותר בחודש שעבר נראה היה כי תושג פשרה - בעקבות עתירה שהגיש ועד העובדים לבית הדין לעבודה. הפיטורים בוטלו ושני הצדדים נשלחו לקיים משא ומתן, אך לפני כשבועיים הוא עלה על שרטון וחלק ממכתבי הפיטורים נכנסו לתוקף.
קרא עוד על המשבר בכיל:
פיטורים בכיל: 850 עובדים שובתים
יו"ר ועד תרכובות ברום: "אם עובד אחד יפוטר - המפעל ייסגר"
קובי (38), נשוי ואב לשלושה ילדים, אמר: "אני לא יכול להסתכל להם בעיניים. כולנו ניאלץ להיעזר בהורים. אנחנו עובדים בכבוד, במקום משגשג. לפעמים כשאני נכנס לסופר אני חושב פעמיים מה אני קונה. לוקח רק את הדברים הבסיסיים. זה מצב שלא הייתי רגיל אליו. אנחנו מעמד הביניים, אנחנו רגילים לחיות כמו מעמד הביניים. אני לא יודע לאן אלך. אני בייאוש טוטאלי".
אחיו הקטן יקיר (29) הוסיף: "אנחנו חושבים על התשלום הבא. זה לא קל. המשכורת של אשתי הולכת למשכנתה וכל השאר מגיע מההורים שלי ומחמי וחמותי. כיום סימילאק עולה 70 שקלים לקופסה. ההורים עוזרים הרבה. אנחנו לא רגילים למצב כזה. לא הכנו את עצמנו לדבר כזה. כשעובדים במקום רווחי, עם רווח נקי של מאות מיליוני דולרים, לא חושבים על פיטורים. על איזה הפסדים הם מדברים? הפכו אותנו לפרי גליל ומגבות ערד. אנחנו לא פרי גליל. אנחנו כיל. 820 מיליון דולר רווח נקי. אם עושים קיצוצים, שיקצצו גם בשכר הבכירים". הוא אמר שהפיטורים באו בהפתעה: "לא היה שום רמז. על מה מפטרים? המקום רווחי".
חברי מרכז ליכוד וחברים במפלגה קרעו וגם שרפו את פנקסי החבר במפלגה. "אני הייתי תמיד איש ימין", אמר יקיר. "הייתי אומר - השמאל לא בשבילי. ימכרו אותנו. חשבתי כמו רובוט. אני רוצה ביטחון. ביבי ביטחון. אבל בצוק איתן גילינו שזה לא נכון. נתנו את הלב והנשמה למפעל", הוא אמר. "אבא שלי עבד בתרכובות ברום 42 שנה. הוא מקבל כיום פנסיה של 7,000 שקלים בחודש. אני עובד 24 ימים בחודש, שבתות, חגים, לילות. אני לא רואה את הילד שלי בשביל המפעל. אני לא מרוויח הרבה, פחות מהשכר הממוצע במשק. אני מסכן את החיים שלי בשביל מקום העבודה. אני אוהב אותו. ועכשיו אני מאוכזב ולא מבין למה רוצים לפטר אותנו".
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב אמש בטוויטר לפיטורי העובדים. "רואה בחומרה רבה את הדרך הבלתי ראויה שבה משתמשות הנהלות כיל והחברה לישראל בפיטורי עובדים כמנוף ללחץ בכדי להוציא מהמדינה כספים בתקופת בחירות", הוא כתב בהתייחסות ראשונה לפיטורי העובדים. "עליהם לעצור באופן מיידי את הפיטורים, ולהיכנס להידברות עם העובדים ועם הממשלה לאחר הבחירות".
ח"כ שלי יחימוביץ הגיבה: "תגיד, יש לך במקרה קשרים עם מישהו בממשלה שיגיד לעידן עופר שאם יפטר ישללו לו הטבות במיליארדים ויקחו לו את הזיכיון?"
מוקדם יותר, כאמור, קרעו עובדי המפעל וכמה מהם שרפו את תעודות החבר בליכוד. שמעון שאול (60), חבר ועד בתרכובות ברום, סיפר: "אני כבר 40 שנה בליכוד. יש לי הרבה חברים שפקדתי. כולם באו לחזק ולתמוך בנו. היחידים שלא הגיעו הם הליכוד. אנחנו כבר לא מוכנים להיות בליכוד. את ראש הממשלה לא מעניין הנגב. אנחנו אלפי עובדים, ורובם המוחלט חברי ליכוד, אבל איש לא בא לתמוך בהם. הם כבר לא מוכנים להיות ליכודניקים".
"עד עכשיו הנגב היה ליכוד. אבל זה הולך ומשתנה. אנשים הבינו שצריך לבחור במי שדואג לתושבים", הוסיף שאול. "ביבי כל הזמן מדבר על איומים ומפחיד את האזרחים. אבל כל מי שיהיה ראש ממשלה ידאג לביטחון המדינה. צריך ראש ממשלה שידאג גם לביטחון התעסוקתי של התושבים".
"הם נטשו אותנו", אומר יו"ר הוועד אבנר בן סניור, שכבר פקד מאות עובדים למפלגה. "כל חברי הכנסת באים לפה אבל רק הליכוד לא, ביבי שכח אותנו". עובד אחר הוסיף: "אני מרגיש מושפל, זאת הפעם הראשונה שלא אצביע לליכוד, זה קשה לי מאוד, אבל זה המצב".
"הליכוד כבר מזמן לא מפלגה חברתית. הייתי איש ליכוד, אבל הפעם הקול שלי יילך למפלגה אחרת. הוא בגד בנו. גם אשתי חברת מרכז ליכוד, אבל לא עוד. אנחנו גמרנו איתם", אמר אחד העובדים, חבר מרכז ליכוד.
אשלג מים המלח
קבוצת כיל היא בעלת הזיכיון להפקת מוצרים ממי ים המלח. המוצר העיקרי שמפיקה החברה הוא אשלג, שהוא מוצר מרכזי בתעשיית הדשנים שנחשב למבוקש מאוד בעולם ומניב לה רווחים אדירים. לחברה שישה מפעלים, שבהם מועסקים כ-4,000 עובדים: מגנזיום, ברום, מפעלי ים המלח, רותם אמפרט, פריקלס ומפעלי תובלה.
בחודשים האחרונים ניהלה החברה מאבק עיקש נגד מסקנות ועדת ששינסקי, ואף איימה לאחר פרסום המלצות הביניים של הוועדה כי אם יוטל עליה
מס גדול יותר על רווחיה, כפי שהמליצה הוועדה, היא תפסיק להשקיע בישראל ותסגור מפעלים המעסיקים מאות ואלפי עובדים.
בוועד העובדים טענו כי ההנהלה סירבה להצעות פשרה וניצלה את התחייבות העובדים לשקט תעשייתי בזמן המו"מ, כדי לבצע פעולות חד-צדדיות המפרות את הסכם הקיבוצי, בהן ביטול הסעות בשעות נוספות, קיצוץ בתקנים, סגירת מתקן ושליחת עובדים הביתה ללא משכורת. מנגד, בהנהלה טענו כי העובדים הם אלו שהכשילו את המו"מ וסירבו לכל הצעת פשרה.