שתף קטע נבחר

 

לא לעצבן דוב רוסי. הפוטיניזציה במז' אירופה

המדינות שבעבר היו חלק מהגוש הסובייטי נקרעות בין העושר שמציע להן האיחוד האירופי לבין הזדהותן עם האידיאולוגיה הרוסית והחשש שמוסקבה תנתק להן את זרם החשמל והגז. המשחק הכפול של המזרח-אירופיות

השליט הרוסי רוצה להראות למערב שנותרו לו עוד כמה חברים באירופה: נשיא רוסיה ולדימיר פוטין יגיע היום (יום ג') לביקור בהונגריה לפגוש את מנהיג המדינה, שהונגרים רבים טוענים שהוא האלטר אגו שלו - "פוטין הקטן".

 

"פוטין הוא הכי עשיר בעולם: 200 מיליארד דולר"

 

עוד חדשות בעולם :

הכה את כלתו כי לא הצליח להוריד את שמלתה

הושלכה לנהר. רצח האישה שריגש את ארדואן

"ראש ממשלת צרפת מושפע מאשתו היהודייה"

האפיפיור הנדיב: נתן מקלחות חינם להומלסים

 

לא סתם דבק כינוי זה בראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן. אורבן עלה לגדולה ונודע בעולם בשנות השמונים כמנהיג סטודנטים אנטי-סובייטי. הפיכתו לפופוליסט ולחביב הקרמלין שחונק גילויי התנגדות למשטרו משקפת נרטיב מזרח-אירופי רחב יותר שבו המרידה נגד מוסקבה התקבלה ברגשות מעורבים לגבי הענק הרוסי השכן.

 

הפגנה בבודפשט נגד ביקורו של פוטין במדינה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הפגנה בבודפשט נגד ביקורו של פוטין במדינה(צילום: gettyimages)
מנהיגים בהונגריה, סרביה, סלובקיה וצ'כיה משחקים משחק כפול של חיזור אחר העושר של האיחוד האירופי - ושל פלרטוט עם הפטרון הרוסי. כ-2,000 בני אדם צעדו אתמול במרכז בודפשט למחות על ביקורו של פוטין במדינה, וקראו לאורבן לעצור את "הפוטיניזציה" של הונגריה.

 

מטרידים ארגונים אזרחיים, מפטמים אוליגרכים

"ההטרדות של ארגונים אזרחיים, השחיתות ופיטום האוליגרכים נעשים דומים יותר ויותר למודל הרוסי ומתרחקים מהמודל האירופי", אמר אחד המפגינים, גאבור ואגו.

 

העלייה בתמיכה ברוסיה למרות התוקפנות שלה באוקראינה נרשמת בקרב ממשלות מזרח-אירופיות והאנשים הפשוטים שמזדהים יותר עם הצעדים מלאי הביטחון של רוסיה מאשר עם הדרכים המסובכות, המבולגנות ולעתים כואבות של הדמוקרטיה המערבית.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
עבור פוטין, שבתקופה האחרונה מנודה על ידי מדינות רבות בעולם, ביקורו בהונגריה חשוב משום שהוא מראה שיש לו עדיין כמה חברים בתוך האיחוד האירופי. ראש הממשלה ההונגרי אורבן מתמודד עם בעיות מקומיות יותר ודחופות יותר: הוא רוצה מחיר טוב עבור הגז הרוסי שארצו כה זקוקה לו, והוא גם רוצה שרוסיה תקיים את הבטחתה ותעניק לבודפשט הלוואה בסך 10 מיליארד אירו עבור שדרוג הכור הגרעיני שלה.

 

השאלה הרוסית מפלגת את סרביה

"חשוב למוסקבה להראות שעדיין יש מדינות שהממשלות שלהן מוכנות לארח את רוסיה", אמר ההיסטוריון והמומחה לרוסיה זולטאן בירו. "באופן סמלי, הפגישה חשובה יותר לרוסיה".

 

סרביה, שבאופן מסורתי מקיימת קשרים טובים עם רוסיה, גם נוקטת זהירות, ובזמן שהיא פועלת למען הצטרפותה לאיחוד האירופי היא גם שומרת על קשרים קרובים עם מוסקבה. בתוך ההנהגה הסרבית קיימת מחלוקת בשאלה לאן מועדות פניה של המדינה. ראש ממשלת סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' מסתמן כמי שנוטה לכיוון האיחוד האירופי, ואילו נשיא המדינה טומיסלב ניקוליץ' הוא "רוסיפיל" מסורתי.

 

"מאוחדים באי-ליברליזציה". הפגנה נגד פוטין וראש ממשלת הונגריה אורבן בבודפשט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"מאוחדים באי-ליברליזציה". הפגנה נגד פוטין וראש ממשלת הונגריה אורבן בבודפשט(צילום: EPA)
עד כה סירבה סרביה להצטרף לסנקציות שהוטלו על רוסיה בגין התערבותה באוקראינה, ולא נכנעה ללחץ המערב. מכונת התעמולה הרוסית עדיין פעילה מאוד בסרביה - רק בתחילת השנה הוקמה במדינה תחנת רדיו רוסית בשפה הסרבית.

 

גם בפולין קוראים לדיאלוג עם רוסיה

ברחבי הגוש הסובייטי לשעבר יש מדינות - פולין ורומניה למשל - שנחשבות למבקרות חריפות של רוסיה. אלא שגם בפולין, לדוגמה, המועמד לנשיאות מטעם הצד השמאלי של המפה הפוליטית אמר שארצו לא יכולה להרשות לעצמה להמשיך במצב שבו מתארים אותה בתקשורת הרוסית כ"אויבת מספר אחת". הוא גם קרא לקיים דיאלוג בין ורשה לבין מוסקבה.

 

התמיכה ברוסיה ברחבי מזרח אירופה נובעת מקוקטייל של הזדהות אידיאולוגית עם מוסקבה והצורך של מדינות המזרח להימנע מערעור הקשרים עם ספקית האנרגיה העיקרית שלהן. מדינות רבות באזור סובלות מבחינה כלכלית בשל הסנקציות שהוטלו על רוסיה ובשל החרם שהטילה רוסיה בתגובה על מוצרי מזון אירופיים.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
התמיכה בקרמלין מחלישה את אחדות אירופה בשעה שהיא נושאת ונותנת היא רוסיה בסוגיית אוקראינה. כמה מדינות במזרח אירופה מתנגדות לסנקציות על רוסיה, אף שכמה מהן שחברות באיחוד האירופי הסכימו להטיל אותן. כמה מהן, כמו למשל סלובקיה וצ'כיה, אמרו שאינן רוצות להציב בשטחן בסיסים של נאט"ו על רקע רצון הברית הצבאית הצפון אטלנטית להגביר את ביטחונן של פולין והמדינות הבלטיות.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נשיא צ'כיה מילוש זמאן גינה את הסנקציות שהטיל האיחוד האירופי על רוסיה - דבר שהציב אותו בעימות עם ראש הממשלה שלו וערער את עמדת הממשלה המאוחדת לגבי רוסיה.

 

העמדה הפרו-רוסית של ראש ממשלת הונגריה אורבן הוכיחה את עצמה כמסוכנת ורק הוסיפה נקודות שליליות לתדמיתו הבעייתית ממילא בעיני המערב. בקיץ שעבר אמר אורבן שהוא רוצה להפוך את הונגריה ל"דמוקרטיה לא ליברלית" על בסיס המודל של מדינות חזקות כמו רוסיה וטורקיה, ועל הדרך פעל לדיכוי ארגונים אזרחיים וארגוני זכויות אדם.

 

אלא שכיום יש סימנים לכך שאורבן מנסה לשקם את מעמדו במערב. שבועיים לפני פגישתו עם פוטין הוא אירח בבודפשט את קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, וביום שישי האחרון הוא נסע לקייב לפגוש את הנשיא הפרו-מערבי פטרו פורושנקו כדי להביע את תמיכתו בריבונות אוקראינה. "אורבן נקלע למצב קשה משום שהתברר שמה שנראה כמו רעיון טוב מבחינה כלכלית אינו כל כך טוב במובן גאופוליטי", אמר קסאבה טוט, מנהל מכון "רפובליקות" בבודפשט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
ההונגרים מוחים נגד ביקורו. פוטין
צילום: gettyimages
מומלצים