שתף קטע נבחר

 

אוצר הזהב הגדול בארץ נחשף בנמל קיסריה

2,000 מטבעות זהב מלפני כ-1,000 שנה התגלו בקרקעית הים של הנמל העתיק, מול הגן הלאומי, בעקבות הסערות האחרונות. שישה צוללים אחראים לגילוי המטמון: "מגלי זהב בעלי לב זהב". איך המטבעות הגיעו לשם?

צוללים ממש אוצר: קבוצה של שישה צוללים גילתה בקרקעית הים של הנמל העתיק שבגן הלאומי בקיסריה אוצר מטבעות זהב, שהתברר כאוצר הגדול ביותר שהתגלה בישראל.

 

הצוללים סברו בתחילה כי מדובר במטבעות של משחק קופסה, אך לאחר שהבינו כי זהו אוצר אמיתי אספו איתם כמה מטבעות, שבו לחוץ ודיווחו על כך למנהל מועדון הצלילה בנמל. המנהל העביר את המידע ליחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות, וצוללני הרשות - ביחד עם אותה קבוצת צוללים - גילתה במקום לא פחות מ-2,000 מטבעות זהב מלפני כ-1,000 שנה בערכים שונים (דינר, חצי דינר ורבע דינר) וכן במידות, גדלים ומשקלים שונים.

2,000 מטבעות בערכים של דינר, חצי דינר ורבע דינר (צילום: AFP, CLARA AMIT   ) (צילום: AFP, CLARA AMIT   )
2,000 מטבעות בערכים של דינר, חצי דינר ורבע דינר(צילום: AFP, CLARA AMIT )
 

צוללים אל האוצר, מול הגן הלאומי בקיסריה (צילום: AFP PHOTO / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY / KOBI SHARVIT) (צילום: AFP PHOTO / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY / KOBI SHARVIT)
צוללים אל האוצר, מול הגן הלאומי בקיסריה(צילום: AFP PHOTO / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY / KOBI SHARVIT)

מנהל היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות, יעקב שרביט, סיפר כי כמו הקנקן הביזנטי שנחשף בפלמחים, גם מטמון הזהב התגלה בעקבות סערות החורף. לדבריו, זוהי עדות היסטורית מרתקת ונדירה לחיי העבר: "גילויו של אוצר מטבעות כה גדול, שהיה בעל ערך כלכלי כה רב, מצביע על כמה אפשרויות להימצאותו בקרקעית הים - יתכן שמדובר בספינה שנטרפה במקום, ואשר הובילה כספי מיסים שהיו בדרכם לשלטון המרכזי במצרים, ואולי באוצר מטבעות שנועד לתשלום משכורות לחיל המצב שישב בקיסריה והגן על העיר. סברה נוספת היא שהאוצר היה כספי קופה של אוניית סוחר גדולה שעסקה במסחר עם ערי החוף בים התיכון, וטבעה במקום".

 

סימני נשיכת שיניים על המטבעות

התקווה היא שבעקבות החפירות הארכיאולוגיות שייעשו במקום, לאחר מציאת האוצר, ניתן יהיה להשלים את ההבנה על המכלול הארכיאולוגי כולו, וכך לענות על השאלות הרבות שנותרו עדיין ללא מענה. לדברי רוברט קול, מומחה מטבעות ברשות העתיקות, "מצב ההשתמרות של מטבעות הזהב מצוין, ולמרות שהיו בקרקעית הים כאלף שנים, הם לא נזקקו להתערבות מעבדה לניקוי ושימור. זאת, משום שהזהב הוא מתכת אצילית, ואינו מושפע מהאוויר או מהמים".

הצוללים חשבו בתחילה שהמטבעות שייכים למשחק קופסה (צילום: AFP PHOTO / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY / KOBI SHARVIT) (צילום: AFP PHOTO / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY / KOBI SHARVIT)
הצוללים חשבו בתחילה שהמטבעות שייכים למשחק קופסה(צילום: AFP PHOTO / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY / KOBI SHARVIT)

חפירות ארכיאולוגיות ייערכו במקום שבו נמצא המטמון (צילום: AFP, CLARA AMIT   ) (צילום: AFP, CLARA AMIT   )
חפירות ארכיאולוגיות ייערכו במקום שבו נמצא המטמון(צילום: AFP, CLARA AMIT )
מומחה המטבעות הרחיב ואמר כי המטבעות שנחשפו הן מתקופה מהתקופה הפאטימית (המאה ה-11 לספירה) והיו במחזור גם לאחר הכיבוש הצלבני, במיוחד בערי הנמל שדרכן התקיים סחר בינלאומי. "כמה מהמטבעות שנמצאו במכלול היו עקומים ועליהם סימני נשיכת שיניים, עדות לבדיקה פיסית בשיניים, שעשו בעליהם או הסוחרים", הוסיף קול.

 

מנהל היחידה הארכיאולוגית שיבח את הצוללים שמצאו את האוצר - צביקה פייר, קובי טוינה, אביבית פישלר, שי מילנר, יואב לביא ויואל מילר. "מדובר באזרחות למופת ובקבוצה של מגלי זהב בעלי לב זהב, שאוהבת את הארץ ואת ההיסטוריה שלה. חוק העתיקות קובע כי אי דיווח או הוצאת עתיקות ממקומן או סחר בעתיקות הן עבירות שעונשן עד חמש שנות מאסר. במקרה זה דיווחו הצוללים על המציאה, אך במקרים רבים לוקחים הצוללים את החפצים לביתם וכך אובד לתמיד מידע ארכיאולוגי חשוב שאינו ניתן לשחזור".

 

ממלכה עשירה

המטבע העתיק ביותר שנחשף באוצר הוא של רבע דינר והוטבע במטבעת פלרמו שבסציליה במחצית השנייה של המאה התשיעית לספירה. מרבית המטבעות שייכים לחליף אל-חאכים ולבנו אל-זאהיר, שחיו במאה ה-10 ובמאה ה-11, והם נטבעו במצרים ובצפון אפריקה. בתיאורים מאותה תקופה מסופר על פדיון שבויים - העברת שבויים יהודיים מאשקלון למצרים. הקהילה היהודית אז שילמה 500 דינרי זהב לפידיונם ולהחזרתם לארץ. עבור אנשים רמי מעלה שולם סכום גבוה במיוחד.

 

הממלכה הפאטימית, שאוצר המטבעות היה שייך לה, הייתה עשירה ביותר והונה היה עצום. הדיווחים מאותם ימים מעידים שבקופת בירתה קהיר היו אז 12 מיליון דינרי זהב. בתקופה זו פרחה קיסריה ושגשגה, והתנהל דרכה מסחר ער עם ערי נמל אחרות, וזאת חרף מצבו הרע של הנמל, שנבנה על ידי הורדוס בתקופה הרומית, 1,000 שנה מוקדם יותר. בחברה לפיתוח קיסריה וברשות הטבע והגנים בירכו על גילוי האוצר. לדבריהם, "אין ספק שמציאת האוצר המרשים מדגיש את ייחודה של קיסריה כעיר נמל קדומה עם היסטוריה ומורשת תרבותית עשירה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP PHOTO / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY / KOBI SHARVIT
המטבעות בקרקעית הים
צילום: AFP PHOTO / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY / KOBI SHARVIT
מומלצים