היעד הבא רומא: דאעש בשערי אירופה
סיסי הזהיר והזהיר, אבל רק סרטון הוצאתם להורג של 21 קופטים בלוב עורר את היבשת הישנה. עכשיו, כשדאעש במרחק יריקה מסיציליה, אולי מישהו יפעל
סרטי האימה של דאעש הולכים ומתרבים, והופכים למזעזעים יותר עם הזמן. בזמן שהקואליציה של ארה"ב מתקיפה בסוריה ועיראק, תעשיית המוות של דאעש מתרחבת ללוב, החצר האחורית של מצרים. אחרי סרט האימה של שריפת הטייס הירדני לפני כשבועיים, יצרה שלוחה של דאעש בלוב סרט מזעזע לא פחות: שחיטתם של 21 נוצרים קופטים בחופי לוב. הקורבנות של דאעש בעבר היו אמריקנים ושיעים, אח"כ הכורדים והיזידים ואח"כ שבטים ערביים עיראקיים ואזרחי צפון סוריה. אח"כ הגיע תורו של הטייס הירדני ועכשיו של האזרחים המצריים בלוב. מי יהיה הקרבן הבא? ומי עומד מאחורי הטרור?
מה עושים נוצרים מצרים בלוב?
הפועלים הקופטים שוהים בלוב למרות המצב הפוליטי האנרכי במדינה בשל מצוקה כלכלית קשה בבית. בלוב ניתן למצוא עבודה במשכורת טובה יותר מאשר במצרים. אפילו ההידרדרות של לוב למצב של כמעט אנרכיה לא הרתיעה את העובדים המצרים, שקיוו כי זוועות המלחמה לא יגיעו אליהם. הקופטים מהווים במצרים כ-15 אחוז מהאוכלוסייה, שרובה מוסלמית סונית. הקופטים היו הקורבן הראשון של "האביב הערבי". בסוף 2010 בפיגוע נגד כנסייה קופטית באלכסנדריה נהרגו 23 בני אדם. הנשיא המצרי החדש א-סיסי בולט ברגישותו הרבה למיעוט הנוצרי במדינה, והוא הנשיא הראשון שביקר בחג המולד בכנסייה. הוא לא התייחס לנטבחים כנוצרים אלא כבני העם המצרי. א-סיסי קרא לכל העובדים המצרים שנותרו לעזוב את לוב ולשוב למצרים כדי למנוע טבח נוסף.
הקופטים במצרים היוו תמיד (כמו היהודים) מטרה לפגיעה בידי "האחים המוסלמים" וארגוני ג'יהאד שצמחו מתוכם. פעילי דאעש טענו בסרט שפרסמו כי רצח הנוצרים ושפיכת דמם בים הוא נקמה על חיסול בן לאדן והשלכת גופתו לים. פעילים ג'יהאדיסטים הפיצו בעבר עלילות שונות כנגד הנוצרים במצרים. לאחרונה איימו כי ינקמו על פרשת שתי הנשים הנוצריות שכביכול רצו להתאסלם וכמרים קופטים אסרו אותן במנזרים - סיפור שאמינותו קלושה.
הנוצרים הקופטים נשמו לרווחה אחרי ההפיכה של א-סיסי. אחד הכמרים אף טען כי ישו עצמו שלח אותו מהשמיים להושיע את הנוצרים. בעקבות הטבח בלוב שלשום התחייב א-סיסי לבנות כנסייה על שם הנרצחים וראש הממשלה ופמלייתו ביקרו את משפחותיהם על מנת לנחמם.
הנקמה באמצע הלילה
לפי העיתון "אל-אהראם" המצרי התקפת הנקם אושרה על-ידי א-סיסי ביום שני (16/2), למחרת פרסום סרט ההוצאה להורג. ההתקפה בוצעה מוקדם, בשעה 3 לפנות בוקר, כדי לא לתת לג'יהאדיסטים זמן להתערבב עם אוכלוסייה אזרחית כפי שהם רגילים (שיטת "המגן האנושי" - השווה לזו של חמאס). המטוסים טסו מעל הים ולא מעל המדבר כדי שאיש לא ידווח על התקרבותם, והתפצלו לשני יעדים - דרנה וטריפולי. הם פגעו בפעילים רבים ובמחסני נשק שמקורם לדברי העיתון בקטאר ובטורקיה. ההפצצה בוצעה בתאום עם חיל האוויר הלובי.
אויבים מבחוץ ומבפנים
התגברות הטרור במזרח התיכון יוצרת מצבים חריגים. ירדן מפציצה בצפון סוריה ומצרים מפציצה בלוב, אירועים שלא היו בגדר האפשר רק לפני ארבע שנים. ההפצצה המצרית בלוב היא בהחלט אירוע חריג ביותר. הפעם האחרונה שמצרים הפציצה בלוב הייתה בשנת 1977, כאשר כמעט פרצה מלחמה בין מצרים בראשות אנואר סאדאת ללוב בראשות מועמר קדאפי על רקע הסכם השלום עם ישראל. מאז, כמעט 40 שנה לא הייתה מצרים מאוימת מצפון או ממערב. מצב זה השתנה לאחרונה, בעיקר מאז הפיכת עבד אל-פתאח א-סיסי בקיץ 2013. הצבא המצרי עסוק מאז ללא הרף באיומים של ארגונים איסלאמיים מסיני ומלוב, משני מדבריות המקיפים את מצרים. בשני המקרים מדובר אמנם בזרועות של דאעש המעוניינות להקים אמירויות איסלאמיות, אך ברור כי פעילותן גם מונעת מתוך רצון לנקום את נקמת "האחים המוסלמים" אותם הדיח א-סיסי מהשלטון.
מאז עליית א-סיסי גל הטרור המכה את מצרים אינו מפסיק וכמובן לא ניתן לנתק תופעה זו מניסיון "האחים המוסלמים" לשוב אל כס השלטון. גורמים בתקשורת המצרית הביעו זעם רב על האופן בו בחרה קטאר להגיב לטבח 21 הפועלים הקופטים. עיתון "אל-ג'זירה" הקטארי פרסם תמונות של שלושה ילדים שכביכול נהרגו בלוב כתוצאה מההפצצה של חיל האוויר המצרי. כתבים מצרים חשפו מהר כי תמונות אלה נלקחו מבית החולים "אל-בידא" וכי הילדים בתמונה מתו ממחלות בשל המצב הקשה השורר במדינה. השימוש השקרי בתמונות כדי לתקוף את מצרים דווקא בשעה קשה זו, עורר זעם רב. נסיכות קטאר נתפסת במצרים כתומכת עיקרית, יחד עם טורקיה, לא רק ב"אחים המוסלמים", אלא גם בדאעש. אחד השדרנים הבכירים בתוכנית "קהיר היום" דרש מהנשיא לנתק מיד את היחסים עם קטאר שהיא לדבריו "האויבת העיקרית של מצרים", והצהיר בכעס כי "קטאר ואל-ג'זירה הם כלב ההולך אחר כלב" והוסיף "שלא יעז נסיך קטאר תמים בן חמד אל-תאני להניח את כף רגלו על אדמת מצרים".
דאעש 2 - קואליציה 2
הנשיא א-סיסי קורא עתה להקמת קואליציה נגד בסיסי הטרור בלוב, בדומה לקואליציה נגד דאעש בסוריה ובעיראק. הקואליציה השנייה דחופה ביותר לאירופה לדבריו, כי בסיס טרור בלוב לא יאיים רק על מצרים אלא על אירופה כולה. אכן, אחד הרוצחים בסרט של טבח 21 הקופטים איים כי ארגונו יכבוש את רומא. הנשיא המצרי התריע בפני מנהיגים מערביים על הסכנה לפני חודשים רבים אך ארה"ב ואירופה ממשיכים להזניח את הסוגיה הלובית, אף שהיא קרובה לאירופה הרבה יותר מאפגניסטן, עיראק או סוריה.
המערב עדיין לא הפנים כמה חשובים דבריו של א-סיסי לעתידם של המזרח התיכון ואירופה. בראיונותיו האחרונים הוא קרא ליזום פעילות מתואמת בינלאומית
נגד הטרור האיסלאמי שתהא לא רק במישור הצבאי, אלא גם במישורים הסוציאלי, הדתי והחינוכי. מוסד אל-אזהר (האוניברסיטה המוסלמית החשובה בעולם הסוני) בתקופת הנהגתו של א-סיסי קרא למוסלמים בעולם יותר מבכל תקופה אחרת להתנער מתופעת הטרור שמכתימה את דת האסלאם.
אין ספק כי א-סיסי הוא אויב הטרור מספר אחת באזור. הוא נלחם בדאעש, ב"אחים המוסלמים" ובג'יהאדיסטים בסיני, חוסם את מנהרות החמאס, מגן על מיעוט הנוצרי וקורא לחידוש המשא ומתן לשלום במזרח התיכון. נשיא מצרים מהווה נכס חשוב לעתיד המזרח התיכון. האם מנהיגי ישראל נותנים את הדעת לכך?
ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010