העליון: זועבי ומרזל יוכלו להתמודד לכנסת
שופטי בית המשפט העליון הפכו את החלטת ועדת הבחירות וקבעו כי חנין זועבי וברוך מרזל יוכלו להתמודד על מקום בכנסת. השופט רובינשטיין היה בדעת מיעוט. השר ליברמן על אישור זועבי: "אות קלון לדמוקרטיה הישראלית"
שופטי בית המשפט העליון הפכו את החלטת ועדת הבחירות של הכנסת וקבעו כי חנין זועבי וברוך מרזל יוכלו להתמודד על מקום בכנסת. בשני המקרים, שמונה שופטים פסקו נגד ועדת הבחירות המרכזית ואילו השופט אליקים רובינשטיין היה בדעת מיעוט וקבע כי יש לפסול את מועמדותם של מרזל וזועבי. הנימוקים יינתנו במועד אחר.
בדעת הרוב היו הנשיאה מרים נאור והשופטים אסתר חיות, חנן מלצר, יורם דנציגר, ניל הנדל, עוזי פוגלמן, יצחק עמית וצבי זילברטל, כנגד דעתו החולקת של המשנה לנשיאה, אליקים רובינשטיין.
חברת הכנסת חנין זועבי אמרה אחרי החלטת בית המשפט: "בית המשפט ראה בדבריי ומעשיי כמעשים הכלולים בחופש הביטוי ובתוך מסגרת החוק. אני מקווה שהפסיקה תפתח פתח של הקשבה לדבריי כפי שאני אומרת אותם ולא לדברי ההכפשה השקריים. בית המשפט חשף את הפער העצום שבין מה שיוחס לי לבין דברי כהווייתם". מרזל אמר לאחר פסילתו: "הוכח שאין גזענות בעמדתי. מדובר בסתימת פיות של השמאל. אנשי שמאל שהתנגדו לפסילת זועבי תמכו בפסילתי. כל מי שחושב שזועבי בסדר שיילך איתה, מי שבעד תורת ישראל שיילך איתנו. אני מניח שבסוף אוכל לשלוח זר פרחים לכל מי שעושה לי פרסומת. אמשיך לומר את מה שאני חושב, הכול במסגרת החוק".
ועדת הבחירות המרכזית החליטה ביום חמישי האחרון לפסול את ח"כ חנין זועבי (הרשימה הערבית המשותפת), מהתמודדות בבחירות לכנסת ה-20 בחודש מרס הקרוב. 27 חברים בוועדה תמכו בבקשה ושישה התנגדו. גם לפני בחירות 2013 פסלה ועדת הבחירות המרכזית את מועמדותה של זועבי לכנסת, אולם בית המשפט העליון הפך אז את ההחלטה. הבקשה לפסול את זועבי נעשתה על ידי יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, שטען כי "מקומה של זועבי הוא יחד עם הטרוריסטים מהחמאס".
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין הגיש לוועדת הבחירות המרכזית את עמדתו. הוא ציין כי חלק מההתבטאויות של זועבי שהוצגו במסגרת הבקשות לפסילתה הן קשות ומטרידות מאוד, ויכולות להתפרש אף כדי תמיכה במאבק מזוין של ארגון טרור. עם זאת ציין וינשטיין כי "בחינה קפדנית של כלל הראיות מטה את הכף - לא בלי היסוס - נגד פסילת של זועבי".
לאחר פסילת זועבי, ועדת הבחירות פסלה גם את מועמדותו של ברוך מרזל שהוצב במקום הרביעי ברשימת אלי ישי, בטענה כי הוא מסית לגזענות ומעולם לא התנער מדרכה של כ"ך. 17 תמכו בפסילה, 16 התנגדו לה. המטה למאבק בגזענות, אשר הגיש את הבקשה לפסול את מרזל, מסר בעקבות ההחלטה כי "ועדת הבחירות קיבלה החלטה ערכית, חשובה ומוצדקת לפסול את מועמדותו של התלמיד ברוך מרזל, בדיוק כפי שנפסל בזמנו המורה הרוחני כהנא. לגזענות אין מקום בכנסת".
ליברמן: אישור חנין זועבי - אות קלון
השופט אליקים רובינשטיין אמר במהלך הדיון שהתקיים אתמול בבית המשט העליון: "אני שומע את הדברים לגבי שתי העתירות וכאילו שכולם צוחקים כל הדרך לכנסת, מתחפשים נוכח חודש אדר. לגבי זועבי אתם אומרים שקשה להבין שהיא תומכת בטרור, ומרזל - קשה להבין שתומך בגזענות. הייתי מצפה מכם להבין איפה הגבול בעניין הזה? הייתי מצפה מכם לענות מה הרף, השאלה היא האם לא מה שנראה ומגעגע כברווז הוא לא ברווז?".
יו"ר ישראל ביתנו שר החוץ אביגדור ליברמן אמר בעקבות החלטת בית המשפט העליון: "מתן האפשרות לחנין זועבי לכהן שוב בכנסת ישראל היא אות קלון על מצחה של הדמוקרטיה הישראלית, שאינה יודעת לנהוג כדמוקרטיה
מתגוננת בעת הצורך. החלטת בית המשפט העליון היא מצערת ומקוממת משום שכל מי שעיניו בראשו יודע שזועבי עברה על החוק, האוסר על מי שתומך בטרור ובמאבק מזוין נגד מדינת ישראל או שולל את קיומה כמדינה יהודית לכהן בפרלמנט שלה. ההחלטה החוזרת ונשנית של בית המשפט העליון לשנות שוב ושוב את החלטת ועדת הבחירות בנוגע לפסילת מועמדותם של ח"כים ערבים שתומכים בטרור נגד ישראל, מחייבת לחוקק את החוק מחדש בצורה כזו שבית המשפט לא יוכל לעשות זאת יותר, וישראל ביתנו תעשה זאת מיד עם כינונה של הכנסת החדשה".
מנגד אמר מנכ"ל מרכז עדאלה עו"ד חסן ג'בארין שייצג את ח"כ זועבי נגד הפסילה, כי "הפער שבין השיח המתלהם והגזעני בועדת הבחירות, שמתייג את חברי הכנסת הערבים כתומכי טרור, לבין החלטות בית המשפט אשר מבטלות את הפסילות פעם אחר פעם, מעיד על השיקולים הפסולים העומדים בבסיס החלטות הועדה. דיוני ועדת הבחירות והחלטותיה גורמות נזק עצום לא רק למפלגות ולמועמדים הערבים, אלא פוגעת קשות בזכויות הבסיסיות של האזרחים הערבים, ובראשן הזכות לייצוג פוליטי, לחופש ביטוי, לשוויון ולכבוד".
יו"ר הרשימה המשותפת, איימן עודה (חד"ש): ״אני שמח שבית המשפט העליון הגן על הערכים הדמוקרטיים ומנע את הניסיון הדמגוגי והמסוכן של הימין, לפסול את מועמדותה של חברת הכנסת חנין זועבי. ניסיון הפסילה הוא דרך נוספת שבה הימין מנסה לדחוק ולהדיר את האוכלוסייה הערבית מהכנסת וממעגלי ההשפעה. לצערם, הצלחת הרשימה המשותפת, כפי שהיא מתבטאת היום בסקרים, זה הניצחון שלנו על הגזענות והשנאה".
עו"ד איתמר בן גביר שייצג את ברוך מרזל: "החלטת בית המשפט בעניין זועבי ומרזל היא חצי צודקת. לעניות דעתי לא היה ספק שיש לפסול את זועבי ולא לאפשר לשונאת ישראל להתמודד בבחירות לכנסת. אין מקום להשוות אותה עם אוהב ישראל כמו ברוך מרזל, מה גם שחומר הראיות נגדה היה חזק ומבוסס ואילו נגד מרזל לא היה כלום, רק עתירה קנטרנית ופוליטית של אנשי שמאל קיצוני שלא יודעים דמוקרטיה מהי".
ח"כ דני דנון מהליכוד הגיב ואמר ש"מקרה עזמי בשארה חוזר על עצמו בשנית. כך טעה בית המשפט העליון בעבר ואפשר לבשארה להתמודד לכנסת, וכך טעו גם היום עם אישור התמודדותה של חנין זועבי. אמשיך לפעול לשינוי חקיקה שיאפשר את פסילתם של אויבי ישראל מלהיכנס לכנסת".