שתף קטע נבחר
 

דלקת קרום הלב: מהם הסימנים - ואיך לטפל נכון

היא גורמת לכאבים חדים בחזה, כאלו שמזכירים התקף לב. הכירו את דלקת קרום הלב, מחלה שעל-פי ארגון הבריאות העולמי, ישראל מובילה במספר החולים בה. מה הסימנים ומהו הטיפול הנכון

קרום הלב (פריקרד) הוא שק הבנוי משתי שכבות ועוטף את הלב. במקרה של דלקת, הקרומים הללו עוברים תהליך היכול להיות מלווה בהתנפחות של שק הלב והופעת נוזל בין שתי השכבות הגורם לכאב רב עד כדי חוסר תפקוד. דלקת קרום הלב, הנקראת גם בשם פריקרדיטיס, גורמת לכאב חד בחזה. במידה והסימנים מופיעים במשך יותר מ-3 חודשים המצב נחשב כרוני.

 

הגורמים לדלקת בקרום הלב רבים ומגוונים, וברוב המקרים הנחת הרופאים היא שמדובר בזיהום ויראלי. הטיפול בדלקת קרום הלב תלוי כמובן במצב המחלה – במקרה שמדובר במחלה קלה, פעמים רבות היא עוברת מעצמה, אך במקרים של מחלה קשה יותר יש צורך בטיפול תרופתי ולעיתים אף כירורגי.

 

כאבים הדומים להתקף לב

הסימנים האופייניים ביותר של דלקת בקרום הלב הם כאב חד בדיוק מאחורי עצם החזה. חלק מהחולים אף מתלוננים על כאב "כמו דקירת סכין". הכאב המדובר עלול גם להקרין לכתפיים, והוא מחמיר בשכיבה או בזמן נשימה מאומצת.

 

כמו כן, שיעול, בליעת מזון או מצבים אחרים הגורמים ללחץ בבית החזה גורמים להחמרת הכאב ולעומת זאת, ישיבה עם גב זקוף או הישענות קדימה גורמים להקלה. לעיתים הכאבים דומים לכאבים של התקף הלב, ולכן יש לבצע בדיקות מקיפות כדי לדעת במדויק את סיבת הכאבים.

 

הסימן האופייני ביותר באבחנת דלקת בקרום הלב בבדיקה גופנית נקרא Pericardial Rub – זהו קול החיכוך בין שתי שכבות הפריקרדיום המופיע במהלך האזנה ללב. ממצא זה טיפוסי לדלקת בקרום הלב ומופיע בהרבה מהמקרים. מלבד זאת, יש לבצע בדיקות נוספות על מנת להעריך את חומרת המצב ולשלול בעיות לב נוספות. ביצוע אקו לב חיוני במקרה זה על מנת לבדוק הימצאות נוזל בשק הלב.

 

כמו כן, תמיד מבצעים גם בדיקת אק"ג על מנת לשלול התקף לב וצילום חזה על מנת להתרשם מגודל הלב. כאשר החשד לדלקת בקרום הלב אינו מוצק, ניתן לבצע בדיקת CT או MRI על מנת לאתר מצבים רפואיים אחרים היכולים לגרום לכאב בחזה, כמו מפרצת באבי העורקים או תסחיף ריאתי. לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, ישראל מובילה בעולם במחלת הפרדיקטיס.

 

נזקים בלתי הפיכים

מלבד כאב החזה, פריקרדיטיס עלול להסתבך ולגרום לנזקים בלתי הפיכים. ללא טיפול מתאים, קרום הלב עלול לעבור שינויים צלקתיים ולהתעבות. כתוצאה, נגרמת פגיעה באלסטיות של קרום הלב, הוא הופך לנוקשה ולא מאפשר ללב לפעום בחופשיות ובצורה תקינה. מצב זה גורם לסימנים דמויי אי ספיקת לב כמו קוצר נשימה, בצקות ברגליים ובבטן ודורש טיפול כירורגי.

סיבוך נוסף שייתכן בדלקת קרום הלב הוא טמפונדה לבבית – מצב בו מצטבר נוזל רב בשק הלב המונע מהלב לפעול כראוי. טמפונדה לבבית עשויה להיות מצב מסוכן מאוד הגורם לירידה בלחץ הדם וללא טיפול על ידי ניקוז אף עלול לסכן חיים. דלקות חוזרות של קרום הלב הינם הסיבוך השכיח ביותר של המחלה.

 

הסיבוך השכיח ביותר של המחלה הינו התלקחויות חוזרות של דלקת קרום הלב עם שכיחות של עד ל-50% מהמקרים לאחר הדלקת החדה, הסיבה לאותן התלקחויות חוזרות לא ידועה ובמשך השנים הטיפול בהתלקחויות כלל תרופות נוגדות דלקת שאינו סטרואידים (כמו אספירין) וסטרואידים.

 

לא לתת סטרואידים

כמי שחוקר את המחלה במשך כ-25 שנה הצלחתי להוכיח כי הטיפול הנכון במחלה הינו בתרופת הקולכיצין (תרופה אנטי דלקתית) שמונעת הן את חזרת המחלה והן את ההתקף החד, ואף עמדתי מאחורי פרסומים בעיתונות המובילה בעולם ברפואה את יעילותה למניעת דלקות קרום הלב לאחר ניתוחי לב פתוח (סיבוך שכיח של הניתוחים הללו).

 

בנוסף, במסגרת המהפכה הטיפולית במחלה, הוכיח המחקר בעולם את העובדה שיש להימנע עד כמה שניתן מטיפול בסטרואידים במחלה לא רק בשל השפעות הלוואי הקשות של הסטרואידים אלא גם ובעיקר כי הסטרואידים עצמם שניתנו שנים רבות לטיפול במחלה הם הם שגרמו במקרים רבים לחזרת המחלה.

 

פרופ' יהודה אדלר, ס.דיקן המרכז ללימודים אקדמיים (מל"א), הנהלת בי"ח שיבא, מנהל פרויקט תלפיות





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המרכז ללימודים אקדמיים
פרופ' יהודה אדלר
צילום: המרכז ללימודים אקדמיים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים