שתף קטע נבחר

 

שייק ולזניה. טרנד אכילת שלייה גואה בארה"ב

מחקר מדעי שיוכיח את יתרונות אכילת הרקמה שנותרה מההריון - עדיין אין, אך זה לא מונע מאימהות רבות לשלבה בתפריט היומי. גם כוכבות הוליווד מצטרפות לטרנד, שלטענת מצדדותיו, מחזיר לגוף אנרגיות ודוחה דיכאון

שיגעונות חולפים בעולם הבריאות כתוארם כן הם - חולפים, אך טרנד פוסט-לידה אחד צובר תאוצה בארצות הברית בקרב אימהות טריות שמעוניינות לנצל את היתרונות הטמונים באכילת שלייה.

 

עוד חדשות בעולם :

פעוט קפא ברחוב. "קנדה לא הצליחה להצילו"

האו"ם: 89 נערים נחטפו מבתיהם בדרום סודן

לראשונה בעיראק: ראשת עיר לבירה בגדד

 

האימהות הטריות משוכנעות שאכילת השלייה מעניקה אנרגיה, עוזרת לייצר חלב בריא יותר ומסייעת בהדיפת דיכאון לאחר לידה, והטרנד תופס תאוצה בקרב נשים שמעדיפות להימנע מתרופות מודרניות ומעדיפות רכיבים טבעיים או בקרב סלבריטאיות מהוליווד שלהוטות לאמץ אופנות חדשות מזן ה"ניו אייג'".

במראה הנעים יותר - קפסולות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
במראה הנעים יותר - קפסולות(צילום: AFP)

הטרנד נקרא "פלסנטופגיה" - אכילת השלייה המלאה בברזל בכל צורה שהיא: נוזל, מוצק או בקפסולה. במהלך 40 שבועות ההריון הרקמה המדממת והספוגית מספקת לעובר רכיבים תזונתיים, חמצן והורמונים דרך חבל העובר. אולם כמה מיילדות מקדמות שימוש ברקמה זו גם לאחר הלידה הודות למעלותיו המזינות.

 

"השלייה עוזרת לגוף להשיב לעצמו ויטמינים, מינרלים והורמונים", מספרת קלאודיה בוּקר לסוכנות הידיעות הצרפתית. "אכילת שלייה לא מחדשת נעורים, אלא גורמת לאישה להפסיק להרגיש כמו מכונה משומשת", סיפרה בעודה מכינה קפסולות משלייה טחונה על כיור מטבחה בוושינגטון.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בוקר חותכת שלייה מיובשת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בוקר חותכת שלייה מיובשת(צילום: AFP)

בעבור 270 דולרים, בוקר מעבדת ומכינה את הרקמה המלאה בכלי דם לכדי קפסולות שעמידות לכמה שבועות. תהליך הפיכת השלייה לקפסולות עשויה להיות מוכרת יותר לשפים מאשר למדענים: בוקר מנקה את הרקמה, מוציאה ממנה את הדם ומאדה אותה. לאחר מכן היא משאירה אותה במכונה לייבוש ללילה שלם. או אז, נחתכת השלייה המיובשת לרצועות ומוכנסת למטחנת קפה על מנת להפוך אותה לאבקה שתטעים לקפסולות הקטנות - טכניקה שאותה למדה בוקר ממדקר סיני.

 

שייק, לזניה ואפילו טראפלס

בעולם הרפואה לא קיימים נתונים רשמיים על מספר האמהות הטריות שנוהגות לאכול את השלייה, וישנם רק מעט מחקרים על אודות השפעותיה - אך כל זה לא מונע מהתופעה להגיע למעגלים חברתיים שונים, שעמם נמנות גם מפורסמות.

 

כוכבת סרט הקאלט "קלולס", אלישיה סילברסטון, ניסתה את זה. כך גם ג'נוארי ג'ונס, שמשחקת בסדרה "Mad Men", שאף זכתה לכינוי "Mad Mom" (אמא משוגעת) בכלי תקשורת בארה"ב. התופעה גם זכתה להגיע לספרי בישול ולבלוגי אימהות שמכינות מהשלייה לזניה, טאקו ואפילו טראפלס שוקולד.

סילברסטון וג'ונס. טומנות ידן בצלחת (צילום: getty images, AP) (צילום: getty images, AP)
סילברסטון וג'ונס. טומנות ידן בצלחת(צילום: getty images, AP)

לעכברות זה עשה רק טוב. שלייה מיובשת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לעכברות זה עשה רק טוב. שלייה מיובשת(צילום: AFP)
 

קתרין, אם לשבעה, מספרת כי רצתה לנסות לאכול את השלייה לאחר הלידה האחרונה. היא חתכה את הרקמה לקוביות וערבבה אותה בבלנדר עם חלב שקדים, דבש ואוכמניות לכדי "שייק שלאחר לידה". לדבריה, בחרה גם בגרסת פירה של השלייה "כדי להסוות את הטעם" ואף טענה כי הקפיאה את השאריות לשימוש עתידי.

 

בשל העובדה כי השלייה היא רקמה נדירה, כמה אימהות מוודאות ששום חלק בה לא יתבזבז: יש שבוחרות לשלב את השלייה בממתקי שוקולד. "זה רעיון מעולה כי אני נוטה לשכוח את הוויטמינים שלי, אבל אני אף פעם לא שוכחת לרצות לאכול שוקולד", העידה מליסה אם לשלושה לסוכנות הצרפתית.

 

נגד דיכאון אחר לידה ותשישות

בוּקר טוענת כי היתרונות בשלייה הם גם פסיכולוגיים, ואכילתה יכולה לסייע לאימהות להתמודד עם דיכאון לאחר לידה שמשפיע - לפי נתונים רשמיים - על 19 אחוזים מהנשים בארה"ב. לדברי בוקר זה גם יכול להקל על תשישות וחרדה בתקופה שלאחר ההריון.

 

אולם חוקרים רק החלו לערוך מחקרים מקיפים בנושא, שצץ לראשונה בשנות ה-70. דניאל בנישק, אנתרופולוג באוניברסיטת נבאדה, אומר כי ההערכה היא שהנשים האמריקניות היו הראשונות לאכול את השלייה שלהן, אף

שברפואה הסינית קיימת שלייה מיובשת זה זמן רב.

 

חוקרים אחרים בדקו את השפעות אכילת השלייה אצל יונקים, שרבים מהם אוכלים אותה בדרך קבע. הפסיכולוג מארק קריסטל מאוניברסיטת באפלו מצא כי עכברות חוות פחות כאב בתקופה שלאחר הלידה אם הן אוכלות את השלייה שלהן.

 

אולם מחקרים על היתרונות באכילת השלייה באדם עדיין לא עומדים בסטנדרטים המדעיים הדרושים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עוזרת להדוף דיכאון אחר לידה. שלייה
צילום: AFP
מומלצים