שתף קטע נבחר

 

אני אוסקר פוליטי. שחורים מחו, נשים ניצחו

הטקס החשוב ביותר בהוליווד סיפק השנה כמה רגעים מכוננים שאינם קשורים בהכרח לקולנוע אלא דווקא לסוגיות הבוערות ביותר בחברה האמריקנית: שוויון מגדרי, גזענות כלפי שחורים והתאבדויות בקרב בני נוער. לא עוד שאלות על לבוש הכוכבות וייצוג שווה לשחורים בטקס הלבן? עדיין לא, אבל בדרך לשם

לצד הפרצופים השמחים והמנסים-להיות-שמחים בחגיגת הקולנוע השנתית שנערכה הלילה (יום ב') בלוס אנג'לס, נרשמו גם לא מעט רגעים מנצחים בסוגיות חברתיות ופוליטיות בוערות באמריקה של שנת 2015. זה החל לקראת הטקס במחאה על מיעוט מועמדים אפרו-אמריקנים שלוותה בהאשטאג #OscarSoWhite, המשיך בדרישת כוכבות הוליווד לגיוון בשאלות המופנות אליהן על השטיח האדום (מעבר ל"איזה מניקור עשית?") והגיע לשיא בנאומים חוצבי להבות על גזענות ושוויון מגדרי.

 

המנצח הגדול באוסקר: הסרט "בירדמן"

 

עוד חדשות בעולם :

קייטנת טרור: דאעש מציג בסרטון את "גוריו"

אוסטרליה נגד הטרור מבית: שלילת קצבאות

70 נהרגו בטביעת מעבורת: "עוד גופות בנהר"

 

נשיא ארצות הברית ברק אובמה מרבה בשנה האחרונה להתייחס לנושא צמצום הפערים בחברה, אלה שבין עשירים לעניים ואלה שבין נשים לגברים בשוק עבודה. אובמה אף ציין זאת כאחת ממשימותיו להמשך הקדנציה בנאום מצב האומה שנשא בחודש שעבר. אולם התייחסותה של השחקנית פטרישה ארקט לנושא - במהלך דברי קבלת הפרס על שחקנית המשנה הטובה ביותר עבור הסרט "התבגרות" - הייתה אחד הרגעים הפמיניסטיים בהיסטוריה של הטקס שנערך זה 87 שנה.

הפעם באמת ריגשה. ארקט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפעם באמת ריגשה. ארקט(צילום: EPA)

סטריפ מביטה בגאווה (צילום: מתוך יוטיוב) (צילום: מתוך יוטיוב)
סטריפ מביטה בגאווה(צילום: מתוך יוטיוב)

"אנחנו נלחמנו כדי שלכל אישה שילדה, כל משלם מסים וכל אזרח האומה הזאת יהיו זכויות שוות. עכשיו זה הזמן לשוויון בשכר ולזכויות שוות לנשים בארצות הברית", אמרה בעוד הקהל נשבה בדבריה, והשחקנית מריל סטריפ יצאה מגדרה להריע לה. לפי נתונים רשמיים, נשים בארצות הברית שעובדות במשרה מלאה במשך שנה שלמה השתכרו בשנת 2013 כ-22 אחוזים פחות מגברים. "עכשיו זה הזמן לנקוט עמדה", חתמה ארקט.

 

נאומה של ארקט:

 

תשאלו אותן משהו אחר

עוד לפני הטקס התהלכה סוגיית השוויון בין נשים לגברים על השטיח האדום. כוכבות הוליווד רבות החליטו הפעם כי נמאס להן מהשאלות הסקסיסטיות והרדודות שהן נשאלות בהליכה על המרבד בעוד עמיתיהן הזכריים דנים בסוגיות קולנועיות משמעותיות עם כתבי הטלוויזיה.

והשנה הדברים אכן נראו אחרת.


לא התעסקו רק בלבוש. ווית'רספון (צילום: MCT) (צילום: MCT)
לא התעסקו רק בלבוש. ווית'רספון(צילום: MCT)

הפוסט של ווית'רספון לפני הטקס (צילום: מתוך אינסטגרם) (צילום: מתוך אינסטגרם)
הפוסט של ווית'רספון לפני הטקס(צילום: מתוך אינסטגרם)

סלבריטאיות וצופי האוסקר החלו לבטא את כעסם על הסקסיזם הפושה בשטיח האדום בטוויטר בצירוף ההאשטאג AskHerMore#. הגדילה לעשות השחקנית ריס ווית'רספון שהעלתה לאינסטגרם תמונה ועליה אופציות לשאלות אחרות שהיא תשמח לענות עליהן כמו "אם היית יכולה לשחק כל דמות בכל סרט, מי זאת הייתה?" ו"מהו ההישג שאת הכי גאה בו?".

 

הקמפיין הושק לראשונה לקראת טקס האוסקר ב-2014 אך הצליח ביתר שאת השנה. גם כשהעיתונאים עסקו שוב בענייני אופנה, הצליחו כוכבות רבות לשנות את כיוון השיחה. ווית'רספון ורובין רוברטס, מגישת תוכניות אירוח ב-ABC, דיברו גם על חשיבות ההאשטאג והדגישו כי השחקניות אינן האביזרים של האוסקר אלא הן אמניות שעבודתן ראויה להכרה ולדיון מעמיק.

תשאלו אותן על תמיכתן בסוגיות ולא על התמיכה של שמלותיהן. לנה דנהאם מצייצת  (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
תשאלו אותן על תמיכתן בסוגיות ולא על התמיכה של שמלותיהן. לנה דנהאם מצייצת (צילום: מתוך טוויטר)

 

האוסקר הלבן

במקביל למחאת הטוויטר הנשית לקראת האוסקר, צמחה לה התנגדות בקרב אפרו-אמריקנים לייצוג המועט שלהם בטקס – אם זה בקרב חברי האקדמיה שבוחרים את הזוכים או אם זה בקרב המועמדים עצמם. גם מנחה הטקס, ניל פטריק האריס, התייחס לזה בבדיחות באחד מקטעי הקישור שלו. "היום אנחנו חוגגים את כוכבי הוליווד הטובים ביותר והלבנים ביותר", אמר האריס, לא לפני שתיקן את עצמו והוסיף: "סליחה המבריקים ביותר".

 

אולם דבריהם של הזמרים ג'ון לג'נד וקומון אחרי ששרו את שיר הנושא של הסרט "סלמה" - המגולל את הסיפור מאחורי הקמפיין של ד"ר מרטין לותר קינג למאבק למען שוויון זכויות ההצבעה לקהילה האפרו-אמריקנית וזכה להתעלמות האקדמיה – ניצחו את הטקס הלבן.

ניצחו את הלובן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ניצחו את הלובן(צילום: AFP)

השניים שזכו כצפוי בפרס השיר הטוב ביותר התייחסו בנאומם לגזענות מודרנית – נושא בוער בארצות הברית על רקע שנה של מחאות שחורים נגד אלימות שוטרים. "לאחרונה אני וג'ון ביצענו את השיר 'Glory' על אותו הגשר שבו ד"ר קינג ותומכיו צעדו לפני 50 שנה. הגשר הזה נבנה על גבי תקווה. הולחם עם חמלה. והתרומם על ידי האהבה של כל בני האנוש", אמר קומון.

 

לג'נד המשיך: "נינה סימון אמרה פעם כי זו חובתו של אמן לשקף את הזמן שבו הוא חי. כתבנו את השיר הזה על האירועים שאירעו לפני 50 שנה, אבל אנחנו אומרים היום כי 'סלמה' רלוונטית גם כיום משום שהמאבק עבור הצדק נמצא עדיין כאן. יש יותר אסירים שחורים כיום מאשר עבדים שחורים בשנת 1850. כשאנשים צועדים לצלילי השיר שלנו, אנחנו רוצים לומר להם כי אנחנו רואים אותם, אנחנו אוהבים אותם – המשיכו לצעוד".

 

"תישארו מוזרים. תישארו שונים"

הטקס הנוצץ, שבו צופים עשרות מיליוני אנשים מסביב לעולם, הפך כאמור לאסופה של קטעים מעוררי השראה שעסקו במכלול הזהויות של החברה האמריקנית. אחרי הנשים והשחורים, הגיע תורם של ההומואים לתבוע את שוויונם. גרהאם מור, זוכה פרס התסריט המעובד של סרטו "משחק החיקוי", שיתף בנאומו גם את הקשיים בדרך להצלחתו העצומה.

 

העלה דמעות. מור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
העלה דמעות. מור(צילום: רויטרס)

"כשהייתי בן 16 ניסיתי להתאבד כי הרגשתי מוזר, שונה ולא שייך. היום אני עומד כאן ולכן אני רוצה להקדיש את הרגע הזה לילדים שמרגישים שהם מוזרים, שונים או לא שייכים. אתם כן אבל תישארו מוזרים. תישארו שונים וכשיגיע

 התור שלכם ותעמדו על הבמה הזאת תעבירו גם את המסר הזה".

 

אך לא הכול לחלוחית בעיניים ומחיאות כפיים סוערות. על אף ההישגים החברתיים שנרשמו בטקס בדמות דברי תוכחה שאולי ייצרו שינוי כלשהו בקרב מעריצי הכוכבים, חשוב לזכור כי חוסר הייצוג לנשים ולשחורים בחגיגת הקולנוע עדיין קיים ושריר. 93 אחוזים מחברי האקדמיה עדיין גברים לבנים. גם בקרב המועמדים יש רוב לבן וגברי והמפסידות הגדולות ביותר הן נשים שחורות שסובלות הכי הרבה מתת ייצוג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
פטרישיה ארקט
צילום: gettyimages
מומלצים