מחקר ישראלי: ריח רע מהפה מנבא רעלת הריון
חוקרים מהמרכז הרפואי "העמק" מצאו כי הבל פה עלול להיות סמן מקדים לרעלת הריון. תוצאות המחקר עשויות לסייע לגילוי מוקדם של המחלה ולמניעתה. רעלת הריון פוגעת ב-10% מהנשים ההרות
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
קראו עוד:
רעלת הריון: הסימנים הראשונים ומתי לרוץ למיון
רעלת הריון מקפיצה הסיכון לחלות אחרי הלידה
מחקר: נוגדי חימצון מורידים הסיכון לרעלת הריון
תרכובות גזים מובהקות בהבל הפה
עד היום אין כלי יעיל לאיתור נשים המועדות להיכלל בקבוצת הסיכון לפתח רעלת היריון. עקב כך, המחלה מתגלה לעיתים באיחור רב, לאחר שהאישה כבר פיתחה יתר לחץ דם והפרעה בתפקודי כבד או כליה.במחקר שבוצע במרכז רפואי העמק נבדקו שלוש קבוצות של נשים: נשים הרות המאובחנות כסובלות מרעלת הריון, קבוצה של נשים הרות שאינן לוקות ברעלת הריון וקבוצה נוספת של נשים שאינן הרות.
המחקר התבצע על ידי גניקולוגים במחלקת נשים ויולדות במרכז רפואי העמק, ד"ר שירה ברעם ופרופ' משנה ראיד סלים, מנהל חדרי הלידה במרכז רפואי העמק, בשיתוף עם ד"ר מרואן חכים מבית החולים הסקוטי ועם פרופ' חוסאם חאיק מנהל המעבדות להתקנים מבוססי ננו-חומרים בטכניון.
דגימות נשיפה נאספו, באמצעות מכשיר מיוחד, מכל הנשים בקבוצות המחקר. הדגימות הועברו למעבדה בטכניון לשם קטלוג תרכובות הגזים שנמצאים בהבל הפה של כל אחת מהנשים.
מהממצאים עולה כי בקרב 88% מן הנשים הסובלות מרעלת הריון נמצאה תרכובת זהה של גזים, והתרכובת שונה בהרכבה לעומת שתי הקבוצות האחרות.
בקרוב: בדיקה פשוטה לזיהוי מוקדם של רעלת הריון
לדברי פרופ' סלים, מדובר בממצא שעשוי להפוך בעתיד הקרוב לשיטת ניבוי, שתאפשר לאתר נשים בקבוצת הסיכון כבר בשליש ראשון של ההיריון. זיהוי מוקדם יאפשר מעקב צמוד יותר אחר האישה כדי שלא תתפתח מחלה מסכנת חיים לאם ולעובר, וטיפול מונע באספירין לדילול הדם.לדבריו, בקרב 10% מכלל הנשים ההרות מתפתחת רעלת הריון, המעלה את הסיכון לתחלואה ואפילו לתמותה של האם והיילוד. מדובר במחלה עם מספר תסמינים אפשריים, כאשר הבולט בהם הוא יתר לחץ דם.
מצבים מתקדמים עלולים לפגוע באיברים נוספים כמו הכליות, כבד, ראות, תאי הדם ומערכת העצבים המרכזית. מבחינת העובר, קיים סיכון להאטה בגדילה, דימום במהלך ההיריון ולידה מוקדמת כתוצאה מהיפרדות שליה.
"ברפואה העממית היה ידוע שאנשים חולים פולטים בהבל הפה שלהם ריחות בעלי מאפיינים שונים לעומת אנשים בריאים" מסביר פרופ' סלים, "היום אנחנו יודעים להגיד שהסיבה לכך היא שאצל אנשים חולים תרכובות הגזים במערכת הנשימה שונה מזו של אנשים בריאים".
בשלב הבא מתכוונים החוקרים לפתח בדיקה פשוטה וזולה, שניתנת לביצוע במרפאה בקהילה, שתאפשר לאתר נשים בסיכון לפתח רעלת הריון החל מהשליש הראשון של ההיריון..
מהי רעלת הריון?
רעלת הריון (פרה־אקלמפסיה) מתאפיינת ביתר לחץ־דם (מעל 140/90) בשילוב עם נוכחות של חלבון בשתן. רעלת עלולה להוביל לסיבוכים הקשורים בתפקוד של מערכות שונות בגוף כמו כליות, מוח, שליה, דם וכבד, ולגרום לתחלואה ואף לתמותה של האם והעובר.התסמינים האופיינים של המחלה הם כאבי ראש, טשטוש הראייה, כאבים ברום הבטן, הופעת בצקות (צבירת נוזלים) ועלייה חדה במשקל בעקבות הבצקות. סיבוך נוסף העלול להופיע הוא אקלמפסיה – התכווצויות כמו בהתקף אפילפטי.
המחלה קיבלה את השם רעלת הריון, משום שבעבר חשבו שהגורם הוא רעלן בגוף, אולם עד היום לא ברור מה הסיבה האמיתית להופעתה. הספרות מרבה לעסוק בחקר גורמי הסיכון לתופעה. המחשבה הרווחת כיום היא שחומר המופרש מהשליה לגוף האישה הוא הגורם להופעת המחלה.
מחקרים שנערכו בעבר מצאו כי המחלה שכיחה יותר בקרב נשים בהריון ראשון, יולדות צעירות מאוד או מבוגרות מאוד, נשים בהריון מרובה עוברים, נשים עם יתר לחץ־דם כרוני ונשים עם מחלות הפוגעות בכלי־דם, כגון סוכרת טרום הריונית, ומחלות כליה.
רעלת הריון לרוב מתפתחת החל בשבוע ה-20 להריון. אם היא מתרחשת עד השבוע ה-32, היא נקראת רעלת הריון מוקדמת. כאשר היא מתפתחת בשבועות מתקדמים יותר, היא רעלת הריון מאוחרת. במקרים נדירים, עלולה הרעלת להתפתח גם לאחר הלידה.
עד כה ידוע לא ברור האם קיימות השלכות ארוכות טווח בקרב נשים שחלו בה.