מסע ייסורי נפגעי אש"ף תם: "הצדק ניצח"
קביעת בית משפט פדרלי לחייב את הרשות הפלסטינית ואש"ף לשלם 655 מיליון דולר למשפחות נפגעי טרור שימחה את התובעים. "הדרך להביסם היא לחנוק את ערוץ הכסף של הטרור. הפלסטינים רוצים מדינה? שיכירו בחוב"
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
עוד חדשות בעולם :
נשיא צרפת לקהילה היהודית: כאן זה ביתכם
אישום: בן 94 סייע לרצח 3,681 באושוויץ
עשר משפחות ישראליות עם אזרחות אמריקנית היו אלה שהגישו את התביעה האזרחית נגד הרשות הפלסטינית ואש"ף בבית משפט פדרלי בניו יורק. הן האשימו את הנהגת אש"ף והרשות הפלסטינית במימון, תמיכה, תכנון וביצוע פיגועי טרור וירי בשטח ישראל במהלך האינתיפאדה השנייה. לטענתן, גורמים מוסמכים ברשות הפלסטינית נתנו אישור מראש לכל פעולה ושימוש בטרור לקידום מטרותיהם המדיניות. מדובר בתביעה אזרחית לפיצויים שהוגשה כבר בשנת 2004, ומאז ניהלה הרשות מאבק משפטי עיקש לבטל אותה, תוך שימוש בעורכי דין אמריקניים בכירים.
עו"ד ניצנה לייטנר-דרשן, ראש ארגון "שורת הדין", שניהלה את הקרב המשפטי עבור המשפחות, משוכנעת כי בידה האמצעים לאלץ את הפלסטינים לשלם את מאות המיליונים. "הליך מימוש הפסיקה ידרוש זמן ועקשנות ואנחנו ניחנו בשניהם", אמרה לייטנר-דרשן ל-ynet. "היינו בטוחים בניצחון, אבל לא חשבנו שההליך יימשך כל כך הרבה זמן".
סוקולוב, אשתו ושתי בנותיו נפצעו בפיגוע התאבדות שאירע בירושלים בינואר 2002. "אנחנו נלהבים ושמחים שהמערכת המשפטית האמריקנית פעלה", הוא אמר, וציין כי המסר ששלח בית המשפט בניו יורק הוא משמעותי וחשוב. "זה מסר למחבלים ועונש על הפשעים שלהם. אני לא יודע אם נראה כסף אבל הוא החמצן של הטרור, ואם אתה חונק את הכסף, שמשמש לביצוע פיגועים, זוהי הדרך להביס אותם", כך סוקולוב.
ראש "שורת הדין" התייחסה לדרכים שיינקטו כדי להשיג את הכסף מהפלסטינים. "יש להם נכסים כמו בניין הנציגות שלהם באו"ם, נכסים נוספים, חשבונות בנק והשקעות. ישנם גם כספי מסים בישראל ונכסים אחרים בארץ שנוכל לשים עליהם יד. בין ישראל לארה"ב יש אמנה שמאפשרת אכיפה הדדית של פסקי דין. עשינו את זה בעבר כשעיקלנו כספי מסים לטובת נפגעי טרור בפסקי דין קודמים", אמרה עו"ד לייטנר-דרשן.
אמש הודיעה הממשלה הפלסטינית כי היא מקבלת באכזבה את החלטת בית המשפט. "זהו רק ניסיון נוסף של גורמים קיצוניים בישראל לנצל ולהשתמש לרעה במערכת המשפט האמריקנית כדי להצדיק את הקיצוניות של הממשלה הישראלית ולשיבוש פתרון שתי המדינות". עוד נמסר כי זהו המשכו של ניסיון להוליך שולל את העולם ולסלף את השקפתו על העוולות היום-יומיות שבפניהן עומדים הפלסטינים. "אנו ממשיכים להתנגד לקיצוניות ולאלימות ושומרים על המחויבות החזקה שלנו להתנגדות עממית לא אלימה".
על כך אמרה לייטנר-דרשן כי ברגע שהרשות הפלסטינית תגיש את הערעור, היא תצטרך להפקיד ערבות בגובה פסק הדין. "יכול להיות שעדיף להם לא לערער בכלל", היא מסבירה. "אנחנו נפנה גם לערוצים הדיפלומטיים כדי לדרוש מהפלסטינים לשלם. הם יסרבו? אם הם רוצים מדינה, שיתנהגו בצורה אחראית ובוגרת ויכירו בחוב שלהם. ישנם גם כספי סיוע אמריקני. אי אפשר לעקל אותם, אך אפשר לפנות לקונגרס".
מארק סוקולוב ובני משפחתו עדיין סוחבים פציעות מאותו פיגוע שבו יצא עם אשתו ושתי בנותיו לטיול בישראל כדי לבקר את בתם שלמדה בבירה. "ביום האחרון של הביקור יצאנו לקנות סנדלים לג'יימי, בתנו בת ה-12. יצאנו לחכות לבן משפחה ואז אירע הפיצוץ", הוא משחזר.
רעייתו של מארק, רינה, סובלת עד היום מפציעה ברגלה. אחת הבנות נפצעה קשה בעינה, ואב המשפחה יחד עם בתו השנייה נאלצו לעבור ניתוח באוזניהם. "השנים הללו לא היו קלות. אנחנו רוצים שהמחבלים ישלמו פיצויים על הנזקים שהם גרמו לנו", דרש סוקולוב.