יום הולדת שישים לסטיב ג'ובס
כולנו חיים את המהפכה הדיגיטלית 24 שעות ביממה. חלקנו אוהבים אותה וחלקנו שונאים אותה, אך להתעלם ממנה לא ניתן. סטיב ג'ובס שינה את חיי כולנו מן הקצה אל הקצה והביא לנו את המהפכה הדיגיטלית קרוב קרוב. היום יום הולדתו לו היה חי
הכל התחיל בשנת 1976 בעמק הסיליקון שבקליפורניה, בנו סטיב ג'ובס וסטיב ווזניאק (WOZ) את מחשב האפל הראשון במוסך ביתו של ג'ובס. מאתיים יחידות יוצרו ממחשב האפל 1 שהכיל מעבד פשוט מסוג MOS6502, 4KB של זיכרון, הוכנס לקופסת עץ מאולתרת ונמכר במחיר מציאה של 666.66$. מחשב זה היווה את אבן הפינה לחברה החדשנית והרווחית עלי אדמות גם יחד – אפל.
אפל בניצוחו של ג'ובס, גדלה, התפתחה והיתה לחברת מחשבים מובילה, בנתה קווי ייצור מתקדמים ומכרה מיליונים רבים של מחשבים ביתיים ועסקיים בכל העולם.
חלונות
בשנת 1979 ביקר ג'ובס במעבדות הפיתוח של Xerox בפאלו אלטו. שם גילה לראשונה את ממשק החלונות והעכבר. ג'ובס כה התלהב והתרשם מהתגלית, עד שמאותו רגע עבדו הוא ואנשיו על הנדוס הרעיון לאחור ופיתוח מחשב מבוסס חלונות. מחשב זה יחליף חמש שנים לאחר מכן את הממשק הטקסטואלי המוכר והמיושן. ב-24 בינואר 1984, הוצג סוף סוף המקינטוש – מחשב מונובלוק עם מסך מונוכרום אינטגרלי בעל כונן "3.5. המחשב נמכר במחיר של 2,495 דולר לציבור וכלל שתי תוכנות בלבד: Macwrite ו-MacPaint. ייחודו של המחשב היה בעיצובו המיוחד ושובה הלב.
אפל קורסת
שנה לאחר השקת המקינטוש, אפל מאבדת כיוון וגובה ובעקבות חילוקי דעות במועצת המנהלים וביצועים חלשים, מפוטר ג'ובס מאפל ע"י מועצת המנהלים שלה. ג'ובס בתמימותו הרבה עוד שואל, "כיצד אדם יכול להיות מפוטר מהחברה אותה הקים?". בעשר השנים הבאות אפל לא מצליחה להתרומם ומגיעה למצב של חדלות פירעון.
ג'ובס עושה חיל
לאחר כחצי שנה בבית, מתאושש ג'ובס המולטי מיליונר בן ה-31 מהמפלה ומקים את חברת NEXT לייצור מחשבים לתעשייה ולאקדמיה ובמקביל רוכש את חטיבת האנימציה של Lucas Film מג'ורג' לוקאס, הלוא היא PIXAR.
בפיקסר משקיע ג'ובס את מיטב זמנו וכספו והופך אותה מחברה לייצור חומרה לתעשיית האנימציה, לאולפן הפקות מתקדם המפיק את הסרט "צעצוע של סיפור" ועוד עשרות רבי מכר נפלאים נוספים.
ואז ג'ובס חזר.
בשנת 1996, לאחר עשור בלעדיו, נקרא ג'ובס לחזור לאפל ולנהלה. ג'ובס המהוסס מגיע לקמפוס של אפל בקופרטינו ומזדעזע מהשינוי שחל בחברה. החברה הפכה מסטארט-אפ ענק של חדשנות ואנשים העובדים סביב השעון, לאסופה של אנשים בירוקרטיים המייצרים מחשבים למחייתם ו"דופקים שעון" בשעה חמש.
לאחר מספר חודשים בתפקיד מנכ"ל זמני, הוא מקבל על עצמו את תפקיד המנכ"ל ועושה רה-ארגון כללי בחברה הכולל בין היתר את השבת החדשנות, רוח היצירה ואת התשוקה ליצור מוצרים חדשים ומדליקים.
אפל משיקה סדרה של מחשבים מדליקים, עדכניים וסקסיים המחליפים את המחשבים האפורים והמיושנים שיוצרו עד כה. יחד עם חזרתו לאפל, מחליט ג'ובס להפוך את החברה מיצרנית מחשבים בלבד ליצרנית של חוויה צרכנית דיגיטלית מושלמת.
בזה אחר זה משיק ג'ובס על הבמה את הגדג'טים החדשים של אפל: האייפוד יחד עם האייטונס המשנים את חוקי המשחק של המוזיקה בן לילה, האייפון, האייפד ועוד המצאות ופיתוחים מדליקים מבית היוצר של אפל.
המחלה הארורה
בשנת 2003 קורה הנורא מכל. בבדיקה שגרתית מאובחן ג'ובס כחולה בסרטן הלבלב הנדיר. בתחילה מתעלם ג'ובס מהממצאים ומהמלצות רופאיו והמשיך לעבוד כרגיל (מה שגרם למותו בטרם עת לפי עדות רופאיו). בהמשך נאלץ להתאשפז מספר פעמים בבתי חולים לטיפולים כימותרפיים אכזריים. ג'ובס היה משוכנע כי נפטר מן המחלה הארורה, אך זו שבה ותקפה ביתר שאת.
אפילוג
סטיב ג'ובס משאיר אחריו מורשת מרתקת אשר כולנו נהנים ממנה יום יום. סטיב ג'ובס לא היה רק מנכ"ל. הוא היה אב ודמות לחיקוי, כהן החדשנות הגדול ומנטור למיליוני מאמינים.
טים קוק מחליפו של ג'ובס הנו אדם אפרורי המגיע מתחום התפעול ורחוק מאוד מעולמו של סטיב ג'ובס. למרות החולשה ונעליו הגדולות של ג'ובס אליהם נכנס, קוק מבין היטבה בכספים ויצירת ערך ורווח לבעלי מניותיו. קוק ידע לגייס סביבו מומחי חדשנות, פיתוח עסקי ושיווק ואפל סגרה את הרבעון האחרון של שנת 2014 שהיה הטוב בתולדותיה עם מכירות של 75 מיליון מכשירי אייפון וברווחי שיא של 18 מיליארד דולר. זהו גידול של 30% לעומת אותו רבעון בשנה שעברה.
יריב ענבר הוא מנכ"ל מכללת מדיאטק – ג'ון ברייס, מרצה לחדשנות וניהול לפי שיטותיו של סטיב ג'ובס ומייסד המוזיאון לתולדות המחשב האישי בישראל.