שתף קטע נבחר

 

נעלם: מה עובר על ערן זהבי?

הוא ממעט לכבוש, כמעט ולא מבשל ונראה עצבני על הדשא. אחרי פתיחת העונה המסחררת, ערן זהבי נתקע ואיתו כל מכבי ת"א. למה זה קורה, איך קשור לכך המאמן ומה הסיכוי שהוא ייצא מהמשבר דווקא הערב (19:30) מול קריית שמונה?

בדצמבר האחרון ערן זהבי עוד פינטז לשבור את שיאו של ליונל מסי, שלפני שנתיים כבש ב־21 משחקים ברציפות. האקדוחן של מכבי תל אביב כבר עמד על 17 כיבושים ברצף, אלא שאז הגיע המשחק נגד הפועל רעננה במחזור ה־15 (28 בדצמבר), מכבי ת"א ניצחה 0:2, אבל זהבי לא כבש. מאותו רגע עושה רושם שהמומנטום של הכדורגלן הלוהט בליגה השתנה וחילק את העונה שלו לשניים.

 

 

מאז סיום העונה שעברה ועד לאותו משחק מול רעננה הפך זהבי למכונת שערים מטורפת - התקופה שהחלה אי שם באפריל 2014 והסתיימה בדצמבר כללה 25 שערי ליגה ברציפות. אף אחד לא חשב שהמעצור הרגעי נגד רעננה יהפוך למגמה שנמשכת כבר עשרה משחקים. "משבר, אני לא בכושר", התבדח זהבי בסיום המשחק נגד רעננה והבטיח: "אחרי 17 משחקים רצופים, זו הפסקה קטנה. עכשיו אתם יכולים להגיד שמכבי ת"א מסוגלת לנצח בלעדיי".

 

צפו בתקציר: הפועל חיפה - מכבי ת"א    (צילום :ONE)

צפו בתקציר: הפועל חיפה - מכבי ת"א    (צילום :ONE)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ערן זהבי. דעיכה (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
ערן זהבי. דעיכה(צילום: גיל נחושתן)

 

הפסקה קצרה? במושגים ובסטנדרטים שהציב זהבי עצמו מדובר בדעיכה מקצועית ויהיו שיגדירו אפילו משבר. אם ב־12 משחקי הליגה הראשונים בהם שותף העונה הוא כבש 16 שערים - מהם תריסר שערי שדה וארבעה פנדלים - בעשרת המשחקים האחרונים (כולל בגביע נגד אשקלון), הוא כבש שער שדה אחד בלבד (נתניה) והוסיף שניים מהנקודה הלבנה (מכבי חיפה ועכו). תוסיפו החמצת פנדל בבלומפילד נגד באר־שבע ותקבלו מד לחץ במגמת עלייה.

 

והערב מחכה למכבי ת"א הפועל קריית־שמונה לקרב במסגרת רבע גמר גביע המדינה. האם הדעיכה של זהבי תימשך? הוא אוהב את המשחקים בהם יש כסף על השולחן (למרות שמדובר במשחק ראשון מבין שניים) וייתכן שכבר הערב הוא יתפוצץ עם הופעה גדולה, אבל ברור שמשהו עובר עליו.

 

קריית-שמונה. קרב בגביע (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
קריית-שמונה. קרב בגביע(צילום: אורן אהרוני)

 

אז מכבי ת"א עדיין מסוגלת לנצח בלי הכיבושים הקבועים של זהבי, אבל ניכר שהיא תלויה בו בצורה משמעותית. עד אותו משחק מול רעננה כבשה האלופה 36 שערים שהם 2.4 בממוצע למשחק. מאותו רגע היא עומדת על 13 שערים בלבד, שהם 0.69 למשחק. קו ישיר עובר בין התפוקה של מספר 7 צהוב לביצועים של הקבוצה כולה - והתלות הזו צריכה להדאיג את הצוות המקצועי, למרות שאי אפשר להפיל רק עליו את התיק של התקופה הפחות טובה שעוברת על מכבי.

 

המספרים מדברים

זהבי הוא קודם כל איש של מספרים, זה המדד האמיתי ליכולות שלו. כשבודקים את שתי התקופות המדוברות מגלים פערים משמעותיים: זהבי כבש כאמור 16 שערים בתקופה הראשונה, מול שלושה בתקופה שבאה אח"כ. כלומר אם בתחילת העונה הוא כבש כל 67 דקות, עכשיו הוא חוגג את הפיו־פיו כל 258 דקות. עד המשחק מול רעננה ממוצע הכיבושים שלו עמד על 1.33 שערים למשחק. מאותו רגע הוא תקוע על 0.3 למשחק.

 

אחוזי הפיו-פיו ירדו (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
אחוזי הפיו-פיו ירדו(צילום: עוז מועלם)

 

ומה עם הביצועים שמעבר לכיבושים? בחינה מעמיקה של הסטטיסטיקה האישית מחזקת את ההבנה שהשחקן במגמת ירידה: בתקופה הראשונה הוא בעט לשער בממוצע 6 פעמים במשחק, לעומת 3.7 בעשרת המשחקים הבאים, ירידה של 40 אחוז. הוא גם מדייק הרבה פחות וסובל מירידה של 36 אחוז בבעיטות למסגרת - 2.5 מול 1.6.

 

זה אמנם קשה למדידה, אבל זהבי נראה במשחקים האחרונים הרבה יותר עצבני ושפת הגוף שלו משדרת לחץ. זה יכול להסביר את השינוי בנתון של מסירות בלתי מדויקות במשחק. אם ב־12 המשחקים האחרונים הוא עמד על ממוצע של 6.5 מסירות שלא הגיעו ליעדן למשחק, עכשיו הוא עלה ב־38.5 אחוזים, עד ל־9 לא מדויקות במשחק.

 

שפת הגוף משדרת לחץ (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
שפת הגוף משדרת לחץ(צילום: ראובן שוורץ)

 

זהבי הוא אמנם לא הדריבליסט האולטימטיבי, אבל גם בקטגוריה של כדרורים מוצלחים יש לו ירידה של 50 אחוז למשחק, 2.4 בתקופה הראשונה לעומת 1.2 בשנייה. עוד נתון מעניין שגם בו סובל זהבי מירידה נוגע למסירות מפתח (מסירה שסידרה מצב לכיבוש): עד רעננה הוא חילק 2 כאלה למשחק. מאז הוא ירד ל־1.4. במצב הזה אין פלא שהוא עומד על בישול בודד בתקופה הנוכחית, לעומת 5 בחלק הראשון של העונה.

 

כל הנתונים היבשים הללו מצביעים על ירידה ברורה בתפוקה של זהבי, אבל שני פרמטרים נוספים מצביעים על תפקודו כשחקן בתקופת משבר: על פי פענוח תוצאות ה־GPS שמוצמד לכל אחד משחקני מכבי ת"א באימונים ובמשחקים, הוא במקום הראשון בפער משמעותי משאר חבריו - כלומר: הלחץ והתסכול לא גורמים לו להפסיק לרוץ ואין ירידה במספר הקילומטרים שהוא עושה במשחק. נתון מעודד נוסף מבחינת הצוות המקצועי: לא חלה אצלו נסיגה בנתון של חילוצי כדור.

 

לא מפסיק לרוץ (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
לא מפסיק לרוץ(צילום: עוז מועלם)

 

ומה לגבי התלות של מכבי ת"א בזהבי? בתקופה הראשונה הקשר היה אחראי ישיר ל־58 אחוז משערי הקבוצה (16 שערים ו־5 בישולים), בעוד ב־10 המשחקים שבאו אח"כ הוא ירד ל־28 אחוז (3 שערים ובישול). הבעיה הגדולה של המאמן פאקו אייסטראן היא שממוצע השערים הקבוצתי ירד ב־42 אחוזים (מ־2.4 ל־1.4 למשחק) וזה מוכיח תלות בעייתית בכוכב שלו. עם כל הכבוד לדור מיכה, טל בן־חיים ועדן בן־בסט, מתחילת העונה זהבי הוא האחראי הישיר על למעלה ממחצית שערי הקבוצה (25 מתוך 49).

 

בתור הכוכב הגדול של מכבי ת"א ברור שזהבי מושך את עיקר תשומת הלב וגם את עיקר האש. אין לו בעיה להתמודד עם הלחץ הזה ואחרי ההפסד האחרון להפועל חיפה הוא אמר: "יש גם תקופות כאלו, אין שום לחץ. ברגע שייכנס השער, הכל יהיה בסדר. אנחנו בתקופה לא הכי טובה, אבל מפה אפשר רק לעלות. כל אחד צריך לעשות חושבים עם עצמו. אי אפשר לשים את האצבע על מה לא עובד".

 

מכבי ת"א תלויה בכוכב (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
מכבי ת"א תלויה בכוכב(צילום: עוז מועלם)

 

ואם בכל זאת מנסים לשים את האצבע על גורמים שמשפיעים לרעה על התפוקה של זהבי (וכפועל יוצא מכך על תפוקת הקבוצה) אפשר להצביע על ירידה דרסטית בהכנסת כדורי עומק ע"י ניקולה מיטרוביץ', שהיה אחד המפעילים הקבועים של זהבי, ובמקביל גם ירידה בהכנסת כדורים לאזורים המסוכנים ע"י מהראן ראדי. בנוסף, קבוצות התחילו ללמוד את מכבי ת"א ואת התנועה לעומק שמבצע הקשר־חלוץ וחלקן מצליחות לנטרל אותו.

 

זהבי, כאמור, שחקן של תנועה. הוא מחובר לאינפוזיית הכדורים של השחקנים מאחוריו, והיא כרגע מרוקנת. אי אפשר להפיל את כל תיק התקופה הרעה של מכבי, מדובר בירידת תפוקה כללית.

 

גם החיבור של השחקן למאמן אייסטראן הוא פחות טוב מזה שהיה לו עם פאולו סוזה למשל. לאייסטראן היה חשוב להראות, לפחות כלפי חוץ, שזהבי הוא כאחד השחקנים והוא מתעקש שהקבוצה לא תלויה רק בו.

 

זהבי וסוזה. חיבור טוב (צילום: ראובן שוורץ ) (צילום: ראובן שוורץ )
זהבי וסוזה. חיבור טוב(צילום: ראובן שוורץ )

 

בגמר גביע הטוטו מול מכבי חיפה, למשל, בחר המאמן להשאירו מחוץ לסגל ואף הכריז: "רציתי להראות לשחקנים שהקבוצה לא תלויה רק בזהבי. קבוצה זה כמו סרט הוליוודי, יש כוכב ויש שחקנים משניים,

אבל גם אלה יכולים לגנוב את ההצגה". הבעיה היא שכשזהבי בינוני, אין אף אחד אחר שגונב את ההצגה.

 

אבל גם המאמן מקפיד על יחס מיוחד לכוכב שלו. פאקו נוהג לפרסם את ההרכב שלו כשעה ורבע לפני המשחקים. אם בגמר גביע הטוטו נגד מכבי חיפה, זהבי הגיע לנתניה ומצא עצמו מחוץ לסגל, מה שלא מצא חן בעיניו, המאמן כנראה למד לקח וכשבחר לא להרכיבו נגד מכבי נתניה זימן אותו לשיחה אישית, דבר שלא נהוג אצל הצהובים. זהבי לא שיתף את השחקנים בתוכן השיחה ושידר עסקים כרגיל, אבל נראה כי התבשר בה כי לא יפתח.

 

פאקו גם נוהג להחליף לזהבי עמדות בשכיחות גבוהה. ב-13 המשחקים הראשונים (כולל הדרבי שפוצץ), זהבי פתח כחלוץ בחמישה משחקים וכבש חמישה שערים, ובשמונת המשחקים האחרים שיחק כקשר וכבש 11 שערים. בעשרת המשחקים האחרונים הוא שיחק בשבעה משחקים קשר ובשלושה משחקים כחלוץ, ואת שער השדה היחיד הבקיע כקשר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים