אולימפיאדת החורף? היכונו למונדיאל החורף!
פיפ"א תאשר בקרוב את קיום מונדיאל 2022 בנובמבר-דצמבר, דבר שיוביל לכאוס בלו"ז של הכדורגל האירופי באותה עונה. איך זה יתבטא, מהן ההשלכות הכלכליות ומדוע זו הייתה האפשרות היחידה
אבל זה לא אומר שהרעש נפסק. וזה לא נוגע להליך הבחירה השערורייתי, או אפילו לסוגיית תנאי העבודה של הפועלים שנקברה בצורה מבזה. כי החוליה הבאה בשרשרת היא ההפסקה הכפויה שתונחת על הליגות באירופה בגלל ההחלטה המסתמנת לקיים את הטורניר בנובמבר דצמבר.
ההחלטה עוד לא סופית, אך ההמלצה של הוועדה המיוחדת שביקרה בקטאר אמורה להפוך לרשמית בישיבת הוועד המנהל של פיפ"א ב-20 במארס. השאלה היחידה תהיה התאריכים הספציפיים, כאשר נשיא פיפ"א ספ בלאטר אמר שהמועד המאוחר ביותר לגמר צריך להיות ה-18 בדצמבר.
שמונה ימים מאוחר יותר, ב-26 בדצמבר, מתחיל באופן מסורתי מרתון חג המולד באנגליה. ותשכחו מזה שיבטלו אותו. שחקנים שהגיעו עד לשלבים הגבוהים במונדיאל יושלכו מיד לגוב האריות הספורטיבי הזה.
בדרך כלל, לוח הזמנים הצפוף של הכדורגל האנגלי מוביל לביקורת כלפי ההתנהלות של הליגה. אותו עומס גורם, לדעת רבים, לנפילה של נבחרת אנגליה בטורנירים הגדולים. רק שנראה שהפעם לא תהיה לליגות המתחרות פריבילגיה לקחת הפסקה משלהן.
תשכחו מהפגרה
בואו ניקח כדוגמה את הבונדסליגה. בגרמניה נוהגים לקיים את פגרת החורף הארוכה ביותר מבין חמש הליגות הבכירות, והשנה היא נמשכה מה-20 בדצמבר עד ה-30 בינואר. מצד שני, המונדיאל מתקיים במשך קרוב לחודש - גם אם המארגנים יורידו ארבעה ימי מנוחה כמתוכנן כדי לקצר אותו (היבט משמעותי נוסף מבחינת העומס המצטבר על השחקנים). הכנה סבירה של נבחרת דורשת בערך שלושה שבועות לפני הטורניר.
עם ביס כזה שלוקח המונדיאל מהעונה, כנראה שבגרמניה ייאלצו להזיז את הפגרה הרגילה כך שתתקיים בזמן המונדיאל, ולשחק בכפור של ינואר (בלי שהשחקנים ייהנו מהמנוחה הרגילה). במקומות מסוימים באירופה, כדורגל בינואר-פברואר, מועדים הגיוניים להשלמת המחזורים האבודים, כלל לא יהיה אפשרי בגלל מזג האוויר הקפוא ‑ ההפך מהאקלים הלוהט בקיץ הקטארי ממנו ניסו להימנע בפיפ"א.
בכל הליגות באירופה ייאלצו להתחיל את העונה מוקדם יותר ‑ או לשחק אל תוך הקיץ ולקצר את ההכנות והמנוחה לעונה שלאחר מכן. על הפסקה נורמלית בין המונדיאל לחזרה לשגרה אין מה לדבר.
עכשיו קחו את כל הסלט הזה, ותבלו אותו במפעלים האירופיים. התאריכים המתוכננים של המונדיאל חופפים גם לליגת האלופות ולליגה האירופית. ועוד לא דיברנו על משחקי מוקדמות יורו 2024 שצריכים להתקיים. לא נראה שיש סיכוי לקיצור מפעל כלשהו או ליגה ביבשת, בגלל הסכמי השידורים היקרים שמכניסים כסף גדול על כל משחק ‑ ויובילו לבעיה גם בארה"ב, משום שכעת הטורניר ייפול על שלבי ההכרעה בעונה הסדירה של ה-NFL וחודשי הפתיחה של ה-NBA. אגב, חשוב לציין שלא רק הליגות באירופה ייפגעו, וגם ביפן רותחים.
נשמע די בעייתי, לא? רק שנראה שמבחינת פיפ"א, לא הייתה ברירה. רעיון האצטדיונים הממוזגים היה נחמד, אבל אי אפשר לקרר את מה שמחוץ להם ‑ כך שהקיץ ירד מהפרק. אביב 2022 נופל על הרמדאן, ובינואר-פברואר תתקיים אולימפיאדת החורף.
פיצוי הולם
באירופה כבר הבינו שלא יצליחו לשנות את ההחלטה, וגם הדיבורים המיליטנטיים על אפשרות להחרמת הטורניר לא החזיקו מעמד. המוקד עכשיו הוא היערכות והתמודדות. יו"ר באיירן מינכן קרל היינץ רומניגה
, שמכהן גם כיו"ר איגוד המועדונים האירופיים, הודיע כי הקבוצות מצפות לפיצוי. הוא יצר תגובת נגד ממזכ"ל פיפ"א ג'רום ואלקה, שהשיב: "מדוע אנחנו צריכים להתנצל בפני הקבוצות או לפצות אותן? הן מקבלות סכום קבוע מאיתנו על השתתפות השחקנים בטורניר".
אבל לפי ה"דיילי מייל", מילים לחוד ומעשים לחוד, ופיפ"א כבר החלה בבקרת נזקים וסיכמה על הגדלה ניכרת של הסכום שמקבלים המועדונים. אם במונדיאל 2014 חולק לקבוצות סך של כ-60 מיליון יורו, בהסכם המתגבש הסכום יגדל לכ-190 מיליון יורו.
מעבר לכך, ב"ניו־יורק טיימס" טענו שכדי להימנע מתביעה של רשת "פוקס", שרכשה את זכויות השידור לשני המונדיאלים הקרובים ותיפגע מההזזה, בפיפ"א מכרו לרשת במחיר נוח גם את הזכויות לטורניר ב-2026. פיפ"א, כרגיל, תרוויח בגדול מהטורניר. גם קטאר קיבלה את שלה ותארח את הטורניר היוקרתי. אבל בשבע השנים הקרובות, באירופה ישברו את הראש בניסיון למצוא פתרון לבלגן שינחת עליהם בחורף 2022.