שתף קטע נבחר

 

נתניהו ב-1993: עד 1999 לאיראן תהיה פצצה גרעינית

כבר יותר מ-20 שנה שנתניהו מתריע נגד איראן. על פי התחזית שלו, לאיראן הייתה אמורה להיות פצצת גרעין בסוף שנות ה-90. נקמת הארכיון

"האיום המסוכן ביותר לקיומה של ישראל אינו מצוי היום במדינות ערב - אלא באיראן ", כך כתב ח"כ בנימין נתניהו בטור ב"ידיעות אחרונות" בפברואר 1993. "שליטי איראן חוזרים ומבהירים שזו תהיה פצצה איסלאמית ויעדה הראשון - ישראל", הוא כתב בתחילת המאמר, שכותרתו "הסכנה הגדולה", שההערכה הרווחת היא שעד 1999, לפני 16 שנה, תייצר איראן את הפצצה הגרעינית הראשונה שלה.

 

לקראת הנאום בקונגרס:

 

 

נתניהו ציטט אז במאמר כי נשיא איראן דאז רפסנג'אני אמר באוקטובר 1991 כי "המוסלמים חייבים לשתף פעולה בייצור פצצות אטומיות". הוא גם את ציטט את סגן נשיא איראן באותה תקופה מהג'רני שאמר: "מטרת ההתחמשות הגרעינית של איראן היא לבנות יחד עם אחיותה המוסלמיות פצצה אטומית, כדי להציבה מול האטום הישראלי".

 

 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

נתניהו, שכיהן אז כחבר כנסת, כתב לפני 22 שנה על המשטר באיראן: "חובתנו לדאוג בעוד מועד שלא יימצאו בידיו הכלים הדרושים למימושה של שאיפה זו. אסור לנו לסמוך על ההנחה ששיקולים רציונליים בדבר תגובה ישראלית אפשרית ירתיעו מנטליות קנאית זו. כוח הרתעה בלבד אינו תשובה ישראלית מספקת לסכנת הפצצה המוסלמית. על ישראל לפעול באופן נמרץ לסיכולה של סכנה זו לעצם קיומנו".

 

הוא קרא לגייס את ארצות הברית והמדינות המתועשות לביצוע מדיניות שתמנע את היכולת לרכוש טכנולוגויות הדרושות לפתח יכולות גרעיניות: "כן אנו חייבים לפעול גם במישורים אחרים כדי לצמצם את יכולתה של איראן לבנות את התשתית המדעית והתעשייתית לייצור פצצה גרעינית".

 

עודד ינון מירושלים הגיב לנתניהו וכתב במכתבים למערכת: "ח"כ בנימין נתניהו מהלך על כולנו אימים עם סיפורי הפצצה הגרעינית של איראן והאיום האיראני על העולם כולו. במאמרו הוא מתאר לנו איום, שבמקרה הגרוע הוא רק פוטנציאלי, שעה שהרמטכ"ל אהוד ברק מצהיר שאין איום ממשי איראני כיום. עיתונות העולם, כמו ה'ניוזוויק', דנה בהרחבה בחולשתה של איראן. אך הפרשן לענייני איראן נתניהו סבור אחרת. זו זכותו, אך למה לרתום את איראן לצורכי הבחירות שלו? האם אין לנו מספיק בעיות - אבטלה, כלכלה, חברה - שאותן אפשר לרתום לעגלת המרוץ לראשות הליכוד?"

 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

ב-1996, לאחר שנבחר לראשות הממשלה, כתב ארנולד ביכמן, חוקר ובעל טור ב"וושינגטון פוסט", כי נתניהו לא יירתע מהנחתת מהלומת פתע על איראן. הוא ציין כי האיראנים קרובים מאוד ליכולת של הנחתת מכת טילים קונבנציונאליים ולא קונבנציונאליים על תל אביב. בעל הטור הוסיף לפני יותר מ-18 שנה: "נתניהו לא יוכל להתעלם מהאיום האיראני".

 

אגב, גם לפני הבחירות ב-1999 - בזמן שכיהן כראש ממשלה - יצא נתניהו לביקור במוסקבה בנושא הגרעין האיראני. הנסיעה נערכה כחודשיים לפני הבחירות ובה ביקש נתניהו מראש ממשלת רוסיה דאז, יבגני פרימקוב, למנוע מחברות בארצו להעביר טכנולוגיות שנועדו לסייע לתוכניות הגרעין והטילים של איראן.

 

לפני הנסיעה פורסם ב"ידיעות אחרונות" כי נתניהו יקצה חלק ניכר ממנה לפעילות שנועדה להגביר את סיכוייו בקרב יוצאי חבר המדינות בישראל בבחירות. בנוסף למוסקבה הוא גם ביקר באוקראינה ובגאורגיה.

 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

עוד ב-1984 פורסמו הערכות שלפיהן איראן קרובה לפצצה גרעינית. הסנאטור הדמוקרטי אלן קרנסטון אמר אז כי הן איראן והן עיראק מתכננות ייצור נשק גרעיני שבו יבקשו להשמיד זו את זו - ושתיהן את ישראל. לדברי הסנאטור לפני 31 שנה, "איראן תהיה מסוגלת לייצר נשק גרעיני בעוד כשבע שנים" - כלומר ב-1991.

 

ב-1987 גם טען חבר פרלמנט איטלקי כי ארצו מסייעת לאיראן לייצר פצצה גרעינית. פלקו אקאמה - אדמירל לשעבר בצבא איטליה - אמר כי חברה איטלקית תספק שמונה גנרטורים לכור גרעיני באיראן. לדבריו, איראן נמצאת במצוקה והיא עושה כל מאמץ כדי להגיע לפצצה גרעינית.

 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")
   

טוקבק. תגובה של קורא כמכתב למערכת (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
טוקבק. תגובה של קורא כמכתב למערכת(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נתניהו, אתמול בוועידת איפא"ק
צילום: AP
מומלצים