בנט. נטלי בנט
בחירות גם בבריטניה: מפלגת הירוקים של נטלי בנט גונבת מצביעים ללייבור, ועלולה להרוס לכל השמאל את התוכנית לכבוש את השלטון. בינתיים היא מסתפקת בתואר אחר: המתראיינת הגרועה בהיסטוריה
בזמן שבישראל עשויה חלוקת המנדטים בין הליכוד לבין הבית היהודי של נפתלי בנט להכריע את המאבק על ראשות הממשלה בבחירות בשבוע הבא, בבריטניה זאת עשויה להיות נטלי בנט שתכריע, בעוד פחות מחודשיים, אם מפלגת הלייבור תחזור לשלטון אחרי חמש שנים באופוזיציה, או שהמפלגה השמרנית של דיוויד קמרון תמשיך להנהיג את הממלכה.
עוד חדשות בעולם :
- הבדלנים חגגו את יום האישה - בתחרות יופי
- ילד מצרי לא שינן והוכה למוות על ידי המורה
- "נמצוב היה תחת מעקב". היכן היו השוטרים?
- תשוש ביפן: איך עובדים 80 שעות בשבוע? צפו
"מפלגת הירוקים" בראשותה של בנט, שמחזיקה כיום במושב אחד בפרלמנט, זוכה בחודשים האחרונים לתמיכה הולכת ומתחדשת, ונכון לעכשיו הסקרים מנבאים לה 6%-8% מקולות הבוחרים. לא בטוח שהתמיכה הזו תספיק כדי להגדיל את מספר המושבים שלה, אבל כעת היא ניצבת במקום החמישי מבין המפלגות הגדולות, הרחק אחרי השמרנים, הלייבור ו"מפלגת העצמאות" האירו-סקפטית וקרוב למפלגה הליברל-דמוקרטית. הקולות שהיא סוחפת מהשמאל פוגעים מאוד בסיכוייו של מנהיג הלייבור, אד מיליבנד, לנצח את השמרנים.
הסקרים האחרונים נותנים לשמרנים יתרון של בין אחוז אחד לשלושה אחוזים על פני הלייבור, והקולות מהשמאל שבורחים לעבר הירוקים עלולים להקשות על
מיליבנד לזכות בניצחון בבחירות ב-7 במאי.
בנט בת ה-49 היא עיתונאית לשעבר שנולדה באוסטרליה וטיפסה לעמדת מנהיגת מפלגת הירוקים ב-2012. בוועידת מפלגת הירוקים שנערכה בשבוע שעבר בליברפול היא התעקשה שהעלייה של מפלגת הירוקים בסקרים מסמלת סחף מצביעים של ממש לטובת מפלגתה, ואינה מסתכמת רק ב"האשטאגים" בטוויטר. בנט קראה למצביעים לכונן "מהפכה פוליטית בדרכי שלום", והתחייבה בין השאר להעלות מסים לעשירים, להעניק שירותי רווחה בחינם לבני 65 ומעלה - וכמובן לנקוט מדיניות ידידותית יותר לסביבה.
בנט לא טועה בהבחנה שלה לגבי התחזקות כוחה: הירוקים בבריטניה אמנם מעולם לא היו כוח פוליטי משמעותי כמו במדינות אחרות דוגמת גרמניה, שם יש לירוקים יותר מ-60 מושבים בבונדסטאג, אבל מאז תחילת השנה עלה מספר החברים במפלגה ליותר מ-50 אלף, ויש לה כעת יותר חברים מאשר למפלגת העצמאות ולליברל-דמוקרטים. אם בשנות ה-50 השמרנים והלייבור היו זוכים יחד ל-95%, כעת הם זוכים יחד לכ-65%, והירוקים, הליברל-דמוקרטים ו"מפלגת העצמאות" נוגסים בכוחם.
"אנשים רוצים להצביע לשינוי, זו תקופה מרתקת", אומר דיוויד גילספי בן ה-29 שהצטרף למפלגת הירוקים בינואר. "אני מרגיש שאנשים עייפים והירוקים מציעים משהו שונה". הוריו של גילספי הם תומכי הלייבור, והוא יצביע בפעם הראשונה. הירוקים נשענים במידה רבה על צעירים כמוהו - משכילים, ליברלים ובמצב כלכלי טוב.
הבעיה של בנט, כפי שהסתמן בימים האחרונים, היא הפה שלה. בשבוע שעבר היא העניקה לרדיו LBC ראיון שהוכתר בבריטניה לאחד הראיונות הגרועים ביותר שנתן פוליטיקאי אי פעם. המראיין ניק פררי שאל אותה על מדיניות השיכון של מפלגתה, ונענה בהתקף שיעול, מלמולים והודאה מגומגמת בכך שאין לה באמת מושג.
פררי שאל את בנט כיצד מתכוונת מפלגתה לממן 500 אלף יחידות דיור נוספות, מעמודי התווך של מצע המפלגה, וכל שהצליח פיה להפיק היה "אהמממ... ובכן... זה...". הראיון ששם את בנט ללעג ניתן ממש ביום שבו השיקה מפלגת הירוקים את הקמפיין שלה, ובאותו הערב היא נאלצה להתנצל בפני חברי
המפלגה. "זה קורה", אמרה, "אני רק בן אדם".
בשבועות שנותרו עד הבחירות יתמקדו בלייבור בהתקפות נגד הירוקים לא פחות מאשר בהתקפות נגד השמרנים בראשות קמרון. בין השאר, תנסה מפלגת הלייבור להביא לידיעת הציבור הרחב חלקים מוכרים פחות במצע של הירוקים, כמו למשל התמיכה בבואם של מהגרים לבריטניה והרצון לבטל את הגרעין.
סדיק חאן, חבר פרלמנט בכיר מהלייבור, הזהיר לאחרונה את מצביעי השמאל: "כל קול שאתם נותנים למפלגת הירוקים יקל על דיוויד קמרון להישאר בתפקיד ראש הממשלה. אם לא תצביעו ללייבור, אם תצביעו לירוקים, ייתכן שתסייעו לחבר פרלמנט שמרן לחזור".