מפוטרי הדרום חסמו כביש מרכזי בתל אביב - "נמות מרעב לפני איראן"
יומיים לאחר כניסת מכתבי הפיטורים לתוקף, הגיעו מאות מעובדי כיל להפגין מול מטה החברה בתל אביב והאשימו את הממשלה באטימות. לאוניד, נשוי ואב לשלושה, שפוטר: "חיים מ-3,000 שקל בחודש". יו"ר אחד הוועדים: "נסגור את הנגב ביום הבחירות"
המאבק נמשך: מאות מעובדי כיל חסמו הבוקר (יום ג') את רחוב אבן גבירול בתל אביב - ציר תנועה מרכזי. קודם לכן הפגינו מול מטה החברה יומיים לאחר כניסתם לתוקף של חלק ממכתבי הפיטורים שהוגשו לעשרות עובדים. תחת הכותרת "ביבי מאבד את הדרום" הפגינו העובדים והאשימו את הממשלה באטימות. "אין לממשלה בושה", צעקו העובדים.
המשא ומתן בין כיל לעובדים הסתיים לפני כניסת חג הפורים ללא תוצאות, וסלע המחלוקת היה נושא הפיטורים. ראשי הוועדים הציגו כתנאי להמשך השיחות את ביטול המכתבים. מנגד, יו"ר כיל ניר גלעד התעקש ליצור את התקדים בקבוצה, שעד כה עובדים פרשו ממנה רק מרצון. כיל מעוניינת לפטר 60 עובדים במפעלי ים המלח, להוציא בכפייה לפנסיה מוקדמת עוד כ-55 ובתרכובות ברום לכפות פרישה לפנסיה מוקדמת על עוד 140 עובדים.
אחד מהעובדים שפוטר מתרכובות ברום של קבוצת כיל בבעלות עידן עופר הוא לאוניד לוטמן, בן 52 נשוי ואב לשלושה ילדים מבאר שבע. ילדיו בני 14, 24 ו-27 ולטענתו אף אחד מהם לא עובד כי אין בדרום עבודה. "אין לנו יום ואין לנו לילה", סיפר לאוניד. "אנחנו חיים מהשכר של אשתי שעומד על 3,000 שקלים בחודש. יש לנו ילדה שאנחנו לא מספרים לה את כל האמת. ההנהלה מתנהגת ללא רחמים והשכר שלהם רק עולה".
אמיל, שעבד במפעלים 46 שנים, האשים את ההנהלה בפיזור שקרים. "אנחנו לא רוצים להיות עבדים. מציעים לי 8,000 שקלים משכורת, שעבורי זה בושה אחרי 46 שנה. כולם צריכים להשתחוות אליי עם תיק אישי כמו שלי. הכסף שלי ואני עבדתי בשבילו. אנחנו שק החבטות של הממשלה", אמר אמיל.
את העובדים מלווים נציגי ההסתדרות. יו"ר מרחב תל אביב בארגון, גרשון גלמן, הגיע עם העובדים לתל אביב ואמר: "המאבק הזה איננו פוליטי אלא על פרנסה. ככה לא מנהלים משק. ההסתדרות תהיה איתכם לאורך כל הדרך ואל תישברו", ביקש גלמן מהעובדים.
אבנר בן סניור, יו"ר מועצת עובדי תרכובות ברום, קרא לממשלה שתקום להפעיל את מניית הזהב של המדינה נגד הנהלת החברה. "ההנהלה מפעילה מכבש לחצים על העובדים ואז כל אחד מאיתנו יהיה אחר כך ברשימת המפוטרים. המאבק יסלים ונסגור את הנגב ביום הבחירות", הזהיר בן סניור.
בהפגנה השתתף גם ארמונד לנקרי, יו"ר ועד עובדי מפעלי ים המלח. נגד לנקרי הופנתה ביקורת לאחר שלא הגיע לנאום בעצרת השמאל בכיכר רבין ונפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו במקום הופעתו בעצרת. לנקרי הסביר כי לא הגיע לנאום בשל היות העצרת פוליטית.
היום מבהיר לנקרי כי המאבק לא ייפסק. "אתמול היינו בדיון של בית משפט ומחר הוא ימשיך. אנחנו לא מתכוונים להפסיק ובשבוע הבא נעלה מדרגה ונבעיר את כל הדרום. אני מקווה שבית המשפט יאפשר לנו ביום חמישי להשבית את כל הדרום", אמר לנקרי.
לטענתו, נתניהו הבטיח לו שאם יהיה צריך להפעיל את מניית הזהב נגד כיל, הוא יעשה זאת. "ישבנו עם ראש הממשלה שעה וחצי במוצאי שבת ואמרנו לו שההנהלה פועלת בניגוד למניית הזהב ומשנה את מבנה החברה בכך שהיא מוציאה את המידע מחוץ לישראל ומקימה מטה בחו"ל. נתניהו התחייב להוציא מכתב ולקבל מחר תשובות לגבי כל השאלות ומשם נראה מה עושים", הסביר יו"ר הוועד.