מזכ"ל שמזכ"ל: הגיע זמן אישה בראש האו"ם
הליך בן 70 שנים. חשאי. שכותרתו גברית לחלוטין: כך נקבע מי יהיה הדיפלומט החשוב בעולם. ולמה לא דיפלומטית? בראש הארגון הבינלאומי המפציר בעולם לקדם זכויות נשים עמדו עד היום רק גברים. המרוץ למזכ"לית הראשונה החל
ארוחת צהריים פרטית של חמשת חברי המדינות החזקות ביותר במועצת הביטחון של האו"ם, הפכה מבלי שתוכננה לדיון ראשוני בשאלה - מי יהיה מזכ"ל האו"ם הבא. שגריר מאחת ממדינות אירופה הזכיר לחבריו את ההחלטה בת ה-70 של העצרת הכללית של האו"ם, שהגדירה את הליך הבחירה של מזכ"ל האו"ם - הליך שנותר חשאי וגברי לחלוטין. לפי לשון ההחלטה מינואר 1946, על "גבר בעל מעמד ורב-הישגים" לעמוד בראש הארגון.
אולי, הציע השגריר, כדאי להוסיף לקריטריון זה את המילים "או אישה". אין ספק בכך, רק שלוש נשים נכללו כמועמדות אפשריות בהצבעות בדלתיים סגורות שנערכו במועצת הביטחון במשך העשורים שעברו, אך לאחרונה הושקו שני קמפיינים כדי לוודא כי הפעם תהיה זו מזכ"לית.
"שמונה גברים ואף לא אישה אחת. לדעתי, זה הזמן", טוענת ג'ין קרסנו, מרצה מאוניברסיטת ייל שמובילה את הקמפיין החדש לבחירת אישה לתפקיד מזכ"לית האו"ם.
כמה פעמים באן קי מון מודאג? 2014: הספירה
באן קי מון יישאר בתפקידו עד 31 בדצמבר 2016, אך השיח על יורשו כבר החל. מחליפו צפוי להיבחר בשנה הבאה אף שאין כרגע תאריך רשמי לכך. ביום ראשון ישיק הקמפיין את האתר WomanSG.org שיציע כתריסר נשים שעשויות להיות מועמדות יוצאות דופן לתפקיד שמאחוריהן ניסיון פוליטי. כל כמה שבועות, קבוצה אחרת של מועמדות אפשריות תפורסם באתר.
בחודש הבא ישיק ארגון זכויות הנשים הבינלאומי "שוויון עכשיו" קמפיין דומה בשם "זה הזמן לאישה" שיפציר בציבור להפעיל לחץ על האו"ם ועל המדינות החברות בו להפוך את נושא המגדר "לשיקול רציני בפעם הראשונה", לדבריה של היועצת המשפטית של הארגון, אנטוניה קירקלנד.
הארגון נקב בשמות נשים כמו הלן קלארק, ראשת ממשלת ניו זילנד לשעבר והעומדת בראש התוכנית לפיתוח של האו"ם; הנציבה האירופית לתקציב ולמשאבי אנוש, קריסטלינה גיאורגייבה הבולגרית; נשיאת ליטא דליה גריבאוסקאיטה; ראשת ממשלת דנמרק הלה תורנינג-שמידט ונשיאת צ'ילה מישל באשלה.
"כמובן, ישנם גם חלומות רחוקים על קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל", אמרה לורה ליסווד, מזכ"לית המועצה לנשים מנהיגות בעולם, אוסף של 53 ראשות מדינה לשעבר ובהווה שאינו לוקח חלק בשום קמפיין.
שם נוסף שעלה בשיחות הוא של יו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד, אף שבשל היותה אזרחית צרפת, יהיה למינויה סיכוי קלוש. המועמדים מחמשת החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם - ארה"ב, בריטניה, צרפת, רוסיה וסין - נפסלים באופן מסורתי.
הסוגיה הפכה לפופולרית כשנציגי ארגוני נשים מרחבי העולם התכנסו באו"ם השבוע לישיבה של הנציבות למעמד האישה ולאירועים נוספים שבהם הופיעו המועמדת האפשרית לנשיאות ארה"ב הילרי קלינטון ויו"ר קרן הצדקה הגדולה בעולם מלינדה גייטס.
בעולם ישנן פחות מ-20 ראשות מדינות וממשלות, ונשים מחזיקות רק ברבע מהתפקידים ברמות הבכירות ביותר של מזכ"לות האו"ם. מזכ"לית או"ם תהיה "הדובדבן שבקצפת", אמרה פומזיל מלמבו-נג'וקה, ראש סוכנות האו"ם לקידום שוויון לנשים, לעיתונאים ביום שישי האחרון.
המרוץ למזכ"לות האו"ם, כמו לנשיאות ארה"ב, נמשך זמן רב ורצוף ספקולציות, כפי שהוכח בארוחת הצהריים שנערכה בשבוע שעבר, ועליה סיפר מקור באו"ם, שידע על קיומה, עם סוכנות AP בעילום שם.
נוהג בארגון קובע כי כל אזור גיאורגפי כמו אפריקה או אסיה, יציע בתורו מועמדות למשרה הבכירה, אף שאמנת האו"ם לא מציינת נוהל זה בשום מקום. כהונת מזכ"ל האו"ם נמשכת חמש שנים ולרוב מוארכת לקדנציה נוספת. הפעם יהיה זה תור מזרח אירופה, שנציג מטעמה מעולם לא כיהן במשרה. ראשת סוכנות התרבות של האו"ם, מזכ"לית אונסק"ו אירינה בוקובה, כבר נחשבת לפייבורטית במרוץ מטעם מולדתה בולגריה.
אולם לצד הקולות למינוי אישה לתפקיד, נשמעות דרישות רמות-דרג לעדכן את הליך הבחירה למזכ"לות האו"ם בכללותו, צעד שעשוי לאפשר מאגר גדול יותר של מועמדות מרחבי העולם.
קמפיין אחד ל-7 מיליארד, שהושק בשנה שעברה בתמיכתם של עשרות ארגונים ועמותות כמו "אמנסטי אינטרנשיונל", מנסה להשמיע את ייאושם של רבים מנציגי 193 המדינות החברות באו"ם שחשים כי קולם לא נחשב בהליך בחירת המזכ"ל.
בסופו של דבר מועצת הביטחון, הנשלטת על ידי חמשת החברות הקבועות וזכות הווטו שלהן, "צצה" ומגישה לעצרת הכללית מועמד
יחיד עבור אישורו על ידי כל המדינות החברות. "מספיק", אומר הקמפיין. הוא דורש יותר שקיפות ומשקל גדול יותר לציבור בבחירת המועמד המתאים ביותר "מבלי קשר לארץ מוצאו". אולם אף שקמפיין "אחד ל-7 מיליארד" לא דורש שאישה תכהן בתפקיד, הוא מציין כי אישה מעולם לא זכתה במשרה.
בפברואר האחרון הצטרף מזכ"ל האו"ם לשעבר קופי אנאן לאחת משלוש הנשים היחידות שהוצעו לתפקיד על ידי מועצת הביטחון, בקריאתה לאו"ם "חזק יותר". אנאן וראשת ממשלת נורבגיה לשעבר גרו הארלם ברונדטלנד אמרו כי המועצה צריכה להפוך את הליך בחירת המזכ"ל לפתוח ומעמיק יותר. הם ציינו שכדאי שהשינוי יקרה בזמן לבחירת יורשו של באן.
"אחרי שמונה 'הוא' זה הזמן ל'היא'", כתבו במאמר דעה משותף שפורסם ב"ניו יורק טיימס".