שתף קטע נבחר

 

אשת הקולנוע ליה ון ליר הלכה לעולמה

ליה ון ליר, מייסדת הסינמטקים בירושלים, תל אביב וחיפה, שיזמה גם את פסטיבל הסרטים בירושלים, הלכה לעולמה בגיל 90. היא מותירה אחריה מורשת קולנועית עשירה, עליה זכתה בפרס ישראל ב-2004

אבידה לתרבות הישראלית: ליה ון ליר, מחלוצות הקולנוע המקומי, הלכה לעולמה בגיל 90. ון ליר הקימה את הסינמטקים בתל אביב, ירושלים וחיפה, ייסדה את פסטיבל הסרטים בירושלים והמשיכה בפעילות עד לימיה האחרונים. לפני כחודש אף התארחה בפסטיבל הקולנוע היוקרתי בברלין, שם קיבלה טיפול לאחר שחשה ברע. עם שובה ארצה התאשפזה בבית החולים שערי צדק בירושלים, ושם מצאה את מותה.

 

ליה ון ליר מקבלת את עיטור הנשיא משמעון פרס (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
ליה ון ליר מקבלת את עיטור הנשיא משמעון פרס(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

 

לאחר עלייתה ארצה מרומניה בשנת 1940, החלה בלימודים באוניברסיטה העברית בירושלים. בתל אביב פגשה בווים ון ליר, טייס מתנדב מהולנד, בעל משיכה גדולה לקולנוע. אחרי שנישאו ב-1952, עברו השניים לחיפה והקרינו בביתם סרטים שרכשו בעצמם. היוזמה צברה פופולאריות והפכה למערך של מועדוני סרטים ברחבי הארץ. ב-1960 הקימה את ארכיון הסרטים הישראלי. בשנות ה-70 הובילה את הקמת הסינמטקים בחיפה, תל אביב וירושלים.

 

פעילותה הנמרצת של ליה ון ליר למען הקולנוע בישראל קיבלה כיוון חדש ב-1984, כשייסדה את הפסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים. על כך ועל הישגים רבים אחרים בזירה המקומית הוענק לון ליר פרס מפעל חיים מטעם האקדמיה הישראלית לקולנוע ב-1998. שש שנים מאוחר יותר זכתה גם בפרס ישראל על מפעל חיים. בשנת 2011 קיבלה פרס הוקרה מיוחד גם מהברלינלה בבירת גרמניה.

 

מאז מות בעלה וים ב-1991, ליה ון ליר המשיכה בכוחות עצמה בקידום תעשיית הסרטים בישראל. למרות הידרדרות מצבה הגופני בשנים האחרונות, המשיכה כאמור להיות פעילה והיתה נוכחת בכל אירוע קולנועי משמעותי בארץ. לפני שלוש שנים שודר בערוץ 10 הסרט הדוקומנטרי "ליה" שיצרה הבמאית דליה קרפל.

 

"ידעתי שהיא מאושפזת והייתי אצלה בבית החולים אבל זה שוק ואבידה גדולה לקולנוע הישראלי", מספר אלון גרבוז, מנהל סינמטק תל אביב. "היא הייתה אם הסינמטקים. אני מכיר אותה עוד מ-1973 כשהייתה בצוות ההקמה של הסינמטק, אישה אצילית בת 50, גבוהה יפה ומאוד מרשימה. במרוצת הזמן הקשר הפך לאישי, היא סיפרה לי על חייה וגיליתי שיש לה חוש הומור מפותח. בפסטיבל ברלין היא הספיקה להיות בחמשת הימים הראשונים ואז אושפזה", הוסיף גרבוז.

 

״ליה הייתה החלוצה של תרבות הקולנוע בישראל, והמשיכה להיות פעילה עד יומה האחרון ולעבוד מתוך אהבה לקולנוע ואהבת אדם למען תרבות הקולנוע בירושלים, בישראל ובמרחב הבינלאומי", מציינת נעה רגב, מנכ"לית סינמטק ירושלים. "היא תחסר לי עד מאוד כאישה מעוררת השראה ותקווה בחיי. היא תחסר לכולנו כאשת תרבות שהובילה והנהיגה במשך עשרות שנים את העשיה הזאת בישראל״. 

 

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, ורעייתו, נחמה ריבלין, התייחסו הערב (שבת) ללכתה של ליה ון ליר ז"ל: "ליה ון ליר הייתה מלכת הקולנוע הישראלי האיכותי. אנו זוכרים את ליה מהיום בו הקימה את הסינמטק ואת מכון ון ליר. את אמונתה בקולנוע הישראלי כמפעל המבטא את הישראליות על כל פניה. היא ראתה בקולנוע כלי שאין שני לו ליצירת דו שיח. עולם התרבות הישראלי והירושלמי בפרט, חב לליה חוב אדיר, וקשה לדמיין אותו בלעדיה. היא תחסר לכל אוהבי התרבות ואוהבי ירושלים באשר הם".

 

טקס הקבורה של ליה ון ליר יתקיים ביום שני 16.3 בסינמטק ירושלים בשעה 13:00. בשעה 15:00 תתקיים ההלוויה בחלקת יקירי ירושלים בבית העלמין גבעת שאול

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ליה ון ליר
צילום: גיל יוחנן
לאתר ההטבות
מומלצים