שתף קטע נבחר

 

ריבלין על סערת "הערבים נוהרים לקלפי": אין מקום לאמירות פוצעות שכאלה

מצעד הממליצים החל: ריבלין אמר לנציגי הליכוד כי הממשלה שתתגבש "תצטרך לתת מענה לכולם - יהודים, ערבים, ימין ושמאל, מרכז ופריפריה". חברי הרשימה המשותפת אמרו כי יפנו ליועמ"ש בדרישה להעמיד לדין את נתניהו. ריבלין: גם השוואת הציונות לדאעש אינה מתקבלת על הדעת

הדרך לממשלה חדשה מתחילה: נציגי הסיעות שנבחרו לכנסת בבחירות 2015 מגיעים הבוקר (יום א') בזה אחר זה לסבב התייעצויות עם נשיא המדינה ראובן ריבלין. הוא ייפגש עם נציגי כל הסיעות, ישמע את המלצתם ולאחר סבב ההתייעצויות יטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על בנימין נתניהו. במהלך ההתייעצויות התייחס הנשיא לסערת "הערבים נוהרים לקלפי" ואמר כי אין מקום לאמירות "פוצעות" שכאלה.

 

הסיעה הראשונה שהגיעה לבית הנשיא היא הליכוד, שנציגיה - השרים ישראל כץ וגלעד ארדן וחברי הכנסת יריב לוין, זאב אלקין ואופיר אקוניס - הוזמנו לשעה 10:00 בבוקר. עם הגעת נציגי הליכוד להיוועצויות אמר הנשיא ריבלין: "עברנו מערכת בחירות סוערת ורוויית יצרים. זו העת להתחיל תהליך איחוי וריפוי של החברה הישראלית. הממשלה שתתגבש אמנם נבחרה על ידי רוב הציבור אך היא תצטרך לתת מענה לכל הציבור בישראל - יהודים, ערבים, ימין ושמאל, צפון ודרום, מרכז ופריפריה".

 

מצעד הממליצים אצל הנשיא    (צילום: עפר מאיר)

מצעד הממליצים אצל הנשיא    (צילום: עפר מאיר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עודה לריבלין: "לגנות את נתניהו"    (צילום: אסף מגל)

עודה לריבלין: "לגנות את נתניהו"    (צילום: אסף מגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ריבלין אמר עוד כי "אנחנו מבקשים להקים ממשלה בהקדם האפשרי. עם פתיחת ההתייעצויות אני קורא לנבחרי הציבור וראשונים לחברי הליכוד לעשות כל שביכולתם להשלים את המשא ומתן הקואליציוני ולאפשר למערכת לשוב ולתפקד". בתום המפגש אמר ח"כ אלקין כי הליכוד המליץ על נתניהו לראשות הממשלה: "אנחנו שותפים לדעתו של הנשיא שהעם אמר את דברו בצורה ברורה וחדה ואנחנו קוראים לכל ראשי המפלגות להמליץ על נתניהו כמועמד היחידי וגם להיות שותפים לבקשתו של הנשיא לנהל משא ומתן קואליציוני מהיר ככל האפשר".

 

השר ישראל כץ הביע קורת רוח מהחלטת הנשיא להקדים את הליך ההתייעצויות, ואמר: "אנו משוכנעים שיש צורך להקים במהירות ממשלה כמו שהבטיח ראש הממשלה עם נציגי המחנה הלאומי". הוא קרא לכל ראשי המפלגות שאמורות להיות שותפות בממשלה, "להבין את כובד האחריות ולפעול במהירות ובגמישות". כץ הביע "דאגה עמוקה מכך שיש חלקים שלא מקבלים באופן לגיטימי את החלטת הציבור ומנסים להטיל דופי בבוחרי הליכוד".

 

 (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
(צילום: נועם מושקוביץ)

ריבלין עם נציגי הליכוד (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
ריבלין עם נציגי הליכוד(צילום: מארק ניימן, לע"מ)
 

השר גלעד ארדן נשאל אם הליכוד שולח מסר מרגיע לציבור הערבי. לדבריו, "אנחנו מביעים צער רב על הפירוש הלא נכון שניתן לאמירתו של ראש הממשלה ביום הבחירות, כדי לעודד את המצביעים של המחנה הלאומי. כל אדם יודע שמדינת ישראל היא דמוקרטית. אנחנו גאים בכך ופועלים לשמור על זכויות המיעוטים. הממשלה היוצאת עמדה על כך שאפילו שזו הייתה תקופת בחירות תאושר תוכנית נוספת רב שנתית לצמצום הפערים והשקעה במגזר הלא יהודי".

 

ח"כ יריב לוין ביקש "להביע צער שהציבור הערבי במדינת ישראל בחר מראש ברשימה שהודיעה שלא תהיה בממשלה ואת הדבר הזה צריך לזכור כשבאים ובוחנים את השאלה של מקומם של נציגיו של הציבור הערבי בתוך הממשלה שתקום. אף על פי כן אנחנו מחויבים להקים ממשלה שתדאג לכל אזרחי ישראל".

 

בהמשך נפגש הנשיא עם נציגי סיעת המחנה הציוני, בראשות ח"כ איתן כבל. אליו יצטרפו ח"כ איציק שמולי, ח"כ עומר בר לב, איילת נחמיאס-ורבין ואייל בן ראובן. הנשיא אמר בפתח הפגישה: "אני מברך אתכם על ההישג שאליו הגעתם בבחירות. זכיתם לאמונו של ציבור גדול ויהא עליכם לשמש לו שופר".

 

 (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

הנשיא עם נציגי המחנה הציוני (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
הנשיא עם נציגי המחנה הציוני(צילום: נועם מושקוביץ)
 

אחרי נציגי המחנה הציוני הגיעו ללשכתו של ריבלין נציגי הרשימה המשותפת. הנשיא רמז לאמירתו מעוררת המחלוקת של נתניהו ביום הבחירות, לפיה "הערבים נוהרים לקלפיות", וברקע הסערה אמר: "שמענו אמירות קשות ופוצעות מהצד היהודי אבל גם מהצד הערבי. אין מקום לאמירות כאלה, לא בתוך מערכת בחירות ובוודאי לא לאחריה".

 

לצד דברים אלו ציין נשיא המדינה בפני חברי הרשימה המשותפת כי נאמרו דברים לא מקובלים גם מהצד הערבי, כמו השוואת הציונות לדאעש. "אלו דברים שאינם מתקבלים על הדעת", אמר לחברי הכנסת הערבים. בשיחה סגורה עם הנשיא סיפרו חברי הכנסת מהרשימה המשותפת כי יפנו ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה להעמיד לדין את ראש הממשלה על דבריו במהלך יום הבחירות.

 

הרשימה המשותפת: לא ממליצים על אף מועמד

חברי הרשימה לא המליצו על אף מועמד לראשות הממשלה. יו"ר המפלגה איימן עודה אמר: "הגענו לנשיא בתחושה של גאווה גדולה מאוד מהציבור הערבי במדינת ישראל יחד עם כוחות קדמה יהודיים. בפעם הראשונה בהיסטוריה אנחנו מגיעים ל-13 מנדטים, ובפעם הראשונה בהיסטוריה אנחנו הסיעה השלישית בגודלה". הוא ציין כי בבחירות אלה ניכר גם שיעור ההצבעה הגבוה ביותר מאז 99', והוסיף: "הדפנו את הגזענות בגישה דמוקרטית לחלוטין. הדפנו את מדיניות הניתוק בתפיסה של חיבור".

 

 (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
(צילום: נועם מושקוביץ)

נציגי הרשימה המשותפת בבית הנשיא (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
נציגי הרשימה המשותפת בבית הנשיא(צילום: נועם מושקוביץ)
 

עודה אמר: "התבקשנו להמליץ מי ירכיב את הממשלה הבאה. ראינו בבנימין נתניהו אדם מסוכן. הוא מסוכן לדמוקרטיה. הוא מכרסם בצורה שיטתית במרחב הדמוקרטי ופוגע בכל סיכוי לסיום הכיבוש ולהקמת מדינה פלסטינית. הוא מוביל להסלמה ברמה של האזור כולו". עוד ציין עודה כי נתניהו "פוגע שיטתית במעמדה של האוכלוסייה הערבית, מקדם חוקים גזעניים. ביקשנו מנשיא המדינה שיוקיע את עמדותיו הגזעניות של ראש הממשלה, במיוחד כשהסית נגד השתתפות הערבים בהצבעה, אבל הוא לא נקב בשם ולא במעמד של ראש הממשלה".

 

נציגי סיעת הבית היהודי הגיעו אף הם ללשכת הנשיא. ח"כ איילת שקד אמרה לריבלין כי אנשי הסיעה ימליצו על נתניהו להרכיב את הממשלה הבאה. הנשיא התייחס לאמירות שנשמעו מראש הממשלה לפיהן יטיל את הרכבתה על ראש הסיעה הגדולה ביותר, והסביר כי "מלאכת ההרכבה תוטל על הח"כ שיהיה לו הסיכוי הטוב ביותר להרכיב את הממשלה, ומכיוון שהחוק לא מפורט ולא ברור דיו, ייתכן שיהיה צורך לתקן אותו. הדיבורים שנשמעו במהלך מערכת הבחירות על כך שראש הסיעה הגדולה ביותר הוא שמרכיב היו ללא בסיס".

 

נציגי ש"ס שהגיעו לבית הנשיא המליצו כצפוי על בנימין נתניהו לראשות הממשלה. ח"כ יצחק כהן: "לאורך כל המערכה הכרזנו שנמליץ על נתניהו כמועמד. ראש הממשלה נתניהו יודע שהתנאים שלנו להצטרפות הם הסכמה לתוכנית הכלכלית-חברתית שלנו. גם המובן מאליו מוטב שייאמר". על הלחצים שלא לתת לש"ס את תיק הפנים ודברי יאיר לפיד נגד דרעי, אמר כהן: "נשאיר את זה למשא ומתן. לכל הטוענים כל מיני טענות, צריך להזכיר שיש חוקים במדינת ישראל והעם בחר. מאות אלפים הצביעו לש"ס והעומד בראשה, הרב אריה דרעי". כהן התייחס לדבריו היום של הנשיא ריבלין ואמר: "אנו מצטרפים לדאגה שלך מהאתגרים בכל החזיתות".

 

מעט לפני פגישתם של אנשי ש"ס עם הנשיא הודיע היו"ר אריה דרעי כי מינה צוות מו"מ קואליציוני מטעם המפלגה, שבו ייטלו חלק הח"כ לשעבר אריאל אטיאס, יהודה אבידן, עו"ד נדב עשאל ועו"ד שלמה דרעי. 

 

 

נציגי הבית היהודי עם הנשיא ריבלין (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
נציגי הבית היהודי עם הנשיא ריבלין(צילום: נועם מושקוביץ)

אנשי ש"ס עם ריבלין. המפלגה הקימה צוות משא ומתן (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
אנשי ש"ס עם ריבלין. המפלגה הקימה צוות משא ומתן(צילום: אוהד צויגנברג)

נציגי יהדות התורה. לא ישבו בקואליציה עם לפיד (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
נציגי יהדות התורה. לא ישבו בקואליציה עם לפיד(צילום: נועם מושקוביץ)
 

נציגי סיעת יהדות התורה המליצו לנשיא המדינה להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על בנימין נתניהו. בכך עלה מניין הממליצים על נתניהו ל-51. ח"כ ליצמן אמר לריבלין: "הייתה מערכת בחירות קשה מאוד וזה לא סוד שעברנו שנתיים קשות מאוד בממשלה הקודמת. לצד פגיעה בנושאים דתיים הייתה גם פגיעה בחלשים ובקצבאות ילדים. אנחנו מקווים שהממשלה שתוקם תהיה יותר חברתית, שנוכל לעזור לחלשים ולפריפריה ושהממשלה תחזיק מעמד קדנציה שלמה. זה לא מובן מאליו".

 

 

הנשיא התעניין האם נציגי הסיעה יתמכו בנתניהו גם אם הקואליציה תהיה רחבה מזו המסתמנת. "הנושאים המדיניים והלחצים שישראל תעמוד בהם בקדנציה הקרובה מצד חברינו הטובים ביותר באירופה ובארצות הברית, מחייבים ממשלה רחבה", אמר הנשיא. ליצמן ענה שהדבר תלוי בזהות המצטרפים. ח"כ משה גפני הבהיר כי אם יהיו שינויים בהרכב הממשלה המסתמנת, "יש כאלה שלא נהיה מוכנים לשבת אתם". מאיר פרוש אמר בנושא הממשלה הרחבה: "למען כבודם של הפוליטיקאים, אסור להריץ רעיון כזה".

 

בצאתו מבית הנשיא אמר ח"כ ליצמן: "מה שהיה בקדנציה הנוכחית לא היה כל כך חברתי, היה אפילו אנטי חברתי. נדרוש את הדברים בהסכם הקואליציוני כפי שכל המפלגות עושות. אני מקווה שיש אפשרות להקים ממשלה של 67 ח"כים שתאריך ימים, כי לא יהיו אינטריגות, פוטשים וכל מיני דברים שקרו בקדנציה הקודמת". ליצמן אמר כי יהדות התורה לא תשב בקואליציה עם יש עתיד של יאיר לפיד."מר לפיד היה בן אדם שהשפיל אותנו, הרביץ בנו והוריד אותנו מתחת לקו העוני. אין סיבה שנהיה חברים. גם אתם לא הייתם מסכימים שיהיו לכם חברים כאלה".

 

לשאלה האם ראשות ועדת הכספים היא תנאי לכניסה לקואליציה אמר: "למה להחליף

סוסים טובים? למה פתאום לשנות את זה? אני מבין ששר האוצר החדש צריך לבוא בדברים עם הרב גפני, אז אני בטוח שבפגישה אחת כל המחסומים יוסרו". לגבי תוצאות הבחירות אמר ח"כ גפני: "יש החלטה חד משמעית בסיעת יהדות התורה, שלא מחליפים את העם".

 

סבב ההתייעצויות יימשך גם מחר. הראשונים שיגיעו  לבית הנשיא ביום שני יהיו נציגי סיעת יש עתיד, ואחריהם נציגי הסיעות כולנו, ישראל ביתנו ומרצ.

  

חוק יסוד: הממשלה קובע כי מרגע שהטיל הנשיא את מלאכת הרכבתה על חבר הכנסת הנבחר, עומדים לרשותו 28 ימים לביצוע המשימה. אם נדרשת הארכה, בסמכות הנשיא לתת למועמד לראשות הממשלה 14 יום נוספים. בפועל, החוק מאפשר להמשיך את מלאכת הרכבת הממשלה עד 7 במאי, אך ריבלין סבור כי מדובר בתקופה ארוכה מדי ולכן גם הפציר ביו"ר ועדת הבחירות, השופט סלים ג'ובראן, לאפשר את תחילת ההתייעצויות עוד בטרם הוגשו התוצאות הרשמיות.

 

מנכ"ל בית הנשיא, הראל טובי, אף שלח מכתב לכל ראשי המפלגות ובו הבהיר את עמדת הנשיא לפיה יש לסיים את הרכבת הממשלה כמה שיותר מהר לטובת הציבור בישראל.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 22/03/2015 10:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם מושקוביץ
הנשיא ריבלין ונציגי הליכוד
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים