אם אין לחם: תעשיית המצות של כפר חב"ד
בליל הסדר בשבוע הבא יהנו רבבות בעולם מפירות המאפייה הגדולה בעולם למצות עבודת יד. "אין כפתור שיכול להחליף את הכוונה שיש ליהודי בלב"
לקראת חג הפסח שיחול בשבוע הבא, פועלות בכפר חב"ד שבמרכז הארץ שתי מאפיות של מצות במיוחד לרגל החג. האחת – מאפיית מצות עבודת היד הגדולה בעולם, והשנייה – מאפייה ייחודית לילדים. כל תהליך האפייה נעשה ללא שימוש מכני או אלקטרוני – אלא בידי אופים בלבד.
המאפייה הוותיקה בכפר חב"ד היא אחת מיצרניות המצות הגדולות בעולם. את המצות שנאפות במרכז הארץ ניתן לטעום באחד מאלפי סדרי הפסח שיערכו שליחי חב"ד ברחבי העולם. המצות מכונות "מצות שמורות בעבודת יד", והן נעשות בקפידה תוך פחות מ-18 דקות בעבודת יד לאורך כל התהליך, הכולל לישה, רידוד, חירור ואפיה, והכול ללא שום מגע עם מכונה מתקדמת. ניתן להבדיל בין המצות של כפר חב"ד למצות התעשייתיות בזכות צורתן העגולה והא-סימטרית ובמרקם הקשה והשרוף יותר.
"אחת הסיבות המרכזיות להקפדה דווקא על מצות בעבודת יד נעוצה לא בכוח היד אלא בכוח הנפש", הסביר הרב יוסף אהרונוב, יו"ר צעירי חב"ד. "נהוג שמי שמכין את המצה מכריז לפני עשייתה 'לשם מצת מצווה'. מצה גם מכוּנה 'מאכל האמונה' ועדיין לא הומצא הכפתור שיוכל להחליף את הכוונה שיש ליהודי בלב".
לא רחוק מהמאפייה הוותיקה הוקמה בידי צעירי חב"ד מאפיית המצות הלימודית לילדים, שם מתנסים אופים צעירים, דתיים וחילונים כאחד, בהכנת מצות. המצות הללו לרוב אינן כשרות לפסח, שכן רבים מהילדים מגיעים למקום עם כריך מהבית – שלרוב מורכב מלחם או לחמנייה שנחשבים כחמץ.