סעודיה פתחה במבצע צבאי בתימן
מבצע "סופה נחרצת": סעודיה הודיעה כי החליטה להיענות לבקשת ממשלת תימן ולסייע לה במלחמתה נגד החות'ים, הנתמכים על ידי איראן. מטוסי חיל האוויר הסעודי הפציצו בצנעא. החות'ים: "עשרות אזרחים נהרגו. נתנקם ב'משטר הסעודי הציוני'". דיווח: "מסמכי ביון המכילים מידע אמריקני הועברו לאיראן"
עוד חדשות בעולם :
דיווח: "הטייס ננעל מחוץ לתא הטייס"
רשימת אסירים מאושוויץ נמצאה בבי"ס פולני
בהצהרתו מסר השגריר כי סעודיה, המנסה להציל את תימן מהקבוצות הקיצוניות, החליטה לסייע לממשלה התימנית לבקשתה. הוא הוסיף כי התייעץ עם הממשל האמריקני בנוגע למבצע, ואמר שהמבצע כולל תקיפות אוויריות. בהודעה משותפת הודיעו המדינות כוויית, איחוד האמירויות, בחריין וקטאר כי הן מגנות על תימן מפני "התוקפנות החות'ית". הטלוויזיה הממלכתית במצרים הודיעה כי קהיר מספקת סיוע צבאי ופוליטי לסעודיה ובעלות ברית במבצע בתימן, ולאחר מכן אישר משרד החוץ המצרי כי המדינה משתתפת במבצע הצבאי בתימן.
השגריר הסעודי בארה"ב, עדל אל-ג'וביר, מסר כי המיליציה החות'ית השתלטה על חיל האוויר התימני, וסירב לומר מה מיקומו של הנשיא האדי. לדבריו, המבצע הצבאי מתבסס על תמיכתם של הליגה הערבית והאו"ם המצדדים בממשלתו של האדי. הוא הוסיף כי המבצע הצבאי לא מוגדר לעיר או לאזור מסוים בתימן. "נפילת תימן בידי קיצוניים אינה אופציה עבורנו", אמר אל-ג'וביר, והבהיר כי ארצות הברית אינה שותפה במבצע.
100 מטוסי קרב ו-150 אלף חיילים
רשת "אל-ערבייה" דיווחה כי מצרים, פקיסטן, ירדן וסודן הביעו נכונות להשתתף במתקפה קרקעית בתימן. עוד דווח ברשת כי סעודיה מקבלת מטוסים ממצרים, מרוקו, ירדן, סודן, כוויית, איחוד האמירויות, קטאר ובחריין עבור המבצע הצבאי. הרשת מסרה גם כי סעודיה מקדישה 100 מטוסי קרב ו-150 אלף חיילים למבצע.
מאוחר יותר אמר בכיר אמריקני לסוכנות רויטרס כי ההתייעצויות בין סעודיה לארה"ב באשר למבצע בתימן נערכו ב"דרג הבכיר ביותר" לפני תחילתו. הוא הוסיף כי הנשיא האמריקני ברק אובמה היה מודע לתוכנית המבצע. הבית הלבן אישר כי אובמה אישר תמיכה מודיעינית ולוגיסטית במבצע הסעודי בתימן. עוד נמסר כי כוחות ארה"ב אינם משתתפים ישירות בפעילות הצבאית, אך מקימים "צוות תכנון משותף" עם הסעודים כדי לתאם את התמיכה האמריקנית. הבית הלבן ציין כי ארה"ב נמצאת בקשר עם נשיא תימן ועם שותפותיה של וושינגטון באזור.
שר החוץ הסעודי ריאד יאסין אמר כי מטרת התקיפות האוויריות היא למנוע מהמורדים שימוש בנמלי התעופה ובמטוסים כדי לתקוף את העיר עדן וחלקים אחרים בתימן וכן למנוע מהם שימוש בטילים. הוא ציין כי חלק מהיעדים שנגדם מכוון המבצע הוא בסיסי חיל האוויר דולאימי, תאיז וחודיידה "משום שעליהם השתלטו החות'ים". סעודיה הכריזה על המרחב האווירי בתימן "אסור לטיסה".
החות'ים מגיבים: נתנקם ב"משטר הסעודי הציוני"
בתגובה לתקיפות הסעודיות אמר מוחמד אל-בחית'י, חבר המועצה הפוליטית של החות'ים, בראיון לרשת "אל-ג'זירה" כי "התוקפנות המפרצית תגרור את האזור למלחמה". הוא גם אמר: "אנחנו נאיים עליכם בבתים שלכם", וטען שהמורדים מסוגלים להגן על תימן ללא סיוע מאיראן. כאשר הוא נשאל אם המורדים יצרו קשר עם איראן מאז תחילת המבצע של כוחות הקואליציה הערביים או אם החות'ים יבקשו מטהרן סיוע צבאי, השיב הבכיר החות'י: "לא. העם התימני מוכן להתמודד מול תוקפנות ללא התערבות זרה".
גורם אחר בארגון המורדים השיעים צייץ בטוויטר: "סעודיה פתחה עליה את שערי הגיהנום". הוא טען כי הם יתנקמו ב"משטר הסעודי הציוני" ואיים כי בשנה הבאה לא תהיה עלייה לרגל למכה. רשת "אל-מנאר" של חיזבאללה וגם ערוץ "אל-עאלם" בשפה הערבית, התומכים במורדים השיעים, כינו את המבצע בתימן "תוקפנות" - תואר שבדרך כלל מדביקים לישראל.
בתוך כך, בניגוד לדיווחים כי הנשיא ברח בספינה מעדן, עוזרו אמר לרויטרס כי האדי נשאר בבסיסו בעיר הדרומית ומצב רוחו טוב, במיוחד לאחר שסעודיה ומדינות נוספות החלו לתקוף את המיליציות החות'יות. "המבצע החזיר לעם את נחישותו להילחם בחות'ים", אמר מוחמד מרם, ראש לשכת הנשיאות. "הנשיא מודה למדינות המפרץ, למצרים, לירדן ולסודן".
נאמני הנשיא השתלטו מחדש על נמל התעופה בעדן
מוקדם יותר הלילה דיווח העיתון "לוס אנג'לס טיימס" כי מסמכי מודיעין תימניים, המכילים מידע על מבצעים שנערכו בשיתוף כוחות אמריקניים וכן שמות של מודיעים משתפי פעולה, נלקחו על ידי החות'ים, המורדים הנתמכים על ידי איראן.
העיתון, המצטט גורמים רשמיים בממשל האמריקני, אמר כי המידע נתפס כשהמורדים השתלטו על מטה הביטחון הלאומי של תימן, שעבד עם ה-CIA וסוכנויות המודיעין. בנוסף, דווח כי גורמי מודיעין מאמינים שמסמכים נוספים ניתנו ליועצים איראניים על ידי גורמים בתימן התומכים במורדים.
אף שנכתב כי אין כל סימן שהחות'ים מחזיקים במסמכי מודיעין אמריקניים, נאמר כי אובדן המידע ככל הנראה היה זה שגרם לממשל אובמה לפעול לפינוי כל הכוחות האמריקניים מתימן בסוף השבוע שעבר, בהם גם 100 אנשי יחידות המבצעים המיוחדים. העיתון לא ציין מתי נתפסו המסמכים. סיום הנוכחות האמריקנית במדינה פגע קשות ביכולת של וושינגטון לפקח על פעילות שלוחת אל-קאעידה במדינה ולהילחם בפעיליה.
אמש הצליחו כוחות החות'ים ויחידות הצבא הנאמנות להם לכבוש את נמל התעופה בעדן ואת בסיס חיל האוויר הסמוך, ובכך הידקו את אחיזתם בפרברי העיר הדרומית לאחר שהנשיא האדי ברח מארמונו למיקום בטוח יותר. הבוקר הודיעו גורמים ביטחוניים בתימן כי הכוחות הנאמנים לנשיא האדי השתלטו מחדש על נמל התעופה.
ארצות הברית הודיעה כי האדי, שהתבצר בעדן לאחר שנמלט מהבירה צנעא בחודש שעבר, אינו במתחם שאותו הפך לבסיסו. אך הממשל האמריקני לא מסר פרטים על מקום הימצאו.
לאחר בריחתו של הנשיא האדי מעדן, סיפרו עדי ראייה לסוכנות הידיעות רויטרס כי תושבים בעיר בזזו את ארמון הנשיאות, שממנו נמלט הנשיא כמה שעות קודם לכן. גורמים בתימן דיווחו לסוכנות הידיעות AP כי האדי נמלט מהמדינה דרך הים. לפי הדיווח הוא יצא בספינה מעיר הנמל עדן.
התרחיש הגרוע: מלחמה אזורית שתכלול את איראן
הסכסוך בתימן והתערבות סעודיה הלילה עשויים למשוך למערכה את איראן ולהפוך את המשבר למלחמה כוללת על חצי האי ערב, שבו שוכנים שדות הנפט הגדולים בעולם. משבר כזה באזור עלול גם לתדלק את השסעים העדתיים שכבר מניעים כמה מלחמות במזרח התיכון. הטלוויזיה הממלכתית באיראן טענה הבוקר כי המבצע הצבאי שמנהלות סעודיה ומדינות ערביות נוספות בתימן הוא "תוקפנות בתמיכה אמריקנית". רשות השידור האיראנית שידרה תמונות שבהן נראה הרס רב, עשרות גופות וכמה אנשים פצועים מהתקיפה האווירית בתימן. "תימנים רבים נהרגו בתוקפנות בתימן שנתמכת על ידי ארה"ב", דיווחה הטלוויזיה האיראנית. איראן מכחישה את טענות תימן וגורמים במערב לפיהן היא מעבירה כסף למורדים החות'ים או מאמנת אותם.
מומחים לאסטרטגיה במערב, המתעסקים עם המחלוקות המורכבות בעיראק ובסוריה, יצטרכו כעת להתמודד עם אי-יציבות חדשה
בנקודת זמן רגישה ביותר לקראת חתימה אפשרית על הסכם הגרעין האיראני בין טהרן למעצמות.
התחזקותם הפתאומית של החות'ים, הנתמכים על ידי איראן, משמעה ששכנותיה של סעודיה - תימן ועיראק - נשלטות כעת על ידי היריבה הגדולה ביותר של הממלכה הסונית - טהרן השיעית.
מציאות זו מעמידה קשיים בפני ריאד, שרואה בתיאוקרטיה השיעית בטהרן כ"עושה צרות" אזורית. התרחיש הגרוע ביותר יהיה מלחמה עדתית עם כוחות זרים שתומכים בשני הצדדים - דבר שיעמיק עוד יותר את המצב ההומניטרי הקשה בתימן ויסכן נתיבי תנועה ימיים אסטרטגיים.