שתף קטע נבחר

 

בפעם ה-5: תינוק מת ב"מחסן ילדים" בת"א

טרגדיה נוספת תוך כחודש וחצי בגן ילדי זרים. אמו של בן 4 חודשים הגיעה לאסוף אותו והבחינה שהוא לא מגיב. מותו נקבע באיכילוב, המשטרה חוקרת. ביקורת בארגוני חברתיים: "המדינה משותקת, יש עליה קלון"

שוב אסון בפעוטון של ילדי עובדים זרים בדרום תל אביב: תינוק כבן 4 חודשים, בן למבקשי מקלט מאריתריאה, מת אתמול (א') כתוצאה מחנק בגן בשכונת התקווה. אמו שהגיעה לאסוף אותו הבחינה שהוא לא מגיב ופינתה אותו לבית החולים איכילוב, שם נקבע מותו.

 

זהו מקרה המוות החמישי בשבועות האחרונים במסגרת המכונות "מחסני ילדים" בשל אופי הפעילות והצפיפות של גני הילדים לעובדים זרים. במשטרת תחנת שכונות פתחו בחקירה ותשאלו את מפעילי הגן. גופת התינוק הועברה לנתיחה באבו כביר לצורך בירור סיבת המוות.

 

 (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
(צילום: אלי סגל)

הדירה שמשמשת כגן לילדי זרים ()
הדירה שמשמשת כגן לילדי זרים

ארכיון. למצולמים אין קשר לכתבה ()
ארכיון. למצולמים אין קשר לכתבה

בתל אביב לבדה פועלות כ-80 מסגרות מסוג זה, שבהן שוהים בתנאים ביטוחיים ובריאותיים קשים כ-2,200 ילדים. הם נמצאים שם מאחר שהמסגרות הפורמאליות שמספקת העירייה לא מכסות את כל הגילאים ובכל שעות היום.

במקרים מסוימים שוהים הפעוטות ב"מחסני הילדים" מ-7:00 בבוקר עד 20:00 בערב.

 

בשנים האחרונות פורסמו ב-ynet מקרים שלפיהם חלק מההורים אף משאירים את ילדיהם במסגרות הללו למשך כמה ימים, על רקע אי גמישות במקומות העבודה או חוסר יכולת לטפל בהם. הילדים שוהים בצפיפות קשה, לעיתים מעל ל-40 במסגרת אחת, בגילאים שונים ועם צוות בלתי מקצועי. לעיתים מדובר על מטפלת אחת או שתיים בלבד.

 

מבקשת מקלט מאריתריאה המתגוררת בשכונה אמרה ל-ynet: "הבן שלי הולך לגן באזור. יש בו 30 ילדים בערך ומטפלת אחת מניגריה. קשה לה לטפל בכולם לכן כשאני יכולה אני נשארת איתו בבית. אבל שלוש פעמים בשבוע אני צריכה לעבוד אז אין ברירה ואני שמה אותו בגן".

 

באיגוד רופאי הילדים קוראים לרשויות לאמץ את ממצאי דו"ח מבקר המדינה מ-2014, שהצביע על הצפיפות הרבה וההזנחה בגנים אלו. "לא ניתן לקבל שילדים אלו לא יזכו לתנאי שהיה הולמים ולנגישות לטיפול רפואי כפי שמתחייב מהקודים המשפטיים והמוסריים שאנו פועלים לפיהם", אמרו באיגוד.

 

בשנים האחרונות מתו בנסיבות דומות יותר מ מ-10 ילדים. בשנים האחרונות התריעו ארגונים רבים על הצורך בהחלת אכיפה ופיקוח על המסגרות הללו. זאת, בין היתר, באמצעות הזרמת תקציבים או על ידי הכנסת ילדי הזרים למערכת החינוך העירונית לפני גיל שלוש.

אלא שהמדינה גילתה אוזלת יד ולנושא לא הוקצו תקציבים גדולים.

 

רותם אילן מהאגודה לזכויות האזרח מצביעה על מחדל הרשויות ברישוי, פיקוח ואכיפה על מחסני הילדים. לדבריה, "כמדינה שחתומה על האמנה הבינלאומית לזכויות הילד, יש לנו מחויבות חוקית ומוסרית לדאוג לשלומם של כל הילדים שחיים בישראל, בלי קשר לזהות הוריהם. כמה תינוקות צריכים לאבד את חייהם על מנת להעיר את משרד הכלכלה, שאחראי על ילדים בגילאי 3-0? התחום הזה פרוץ לחלוטין. המצב מחריף פי כמה כשמדובר באוכלוסיה שמלכתחילה פגיעה, כמו ילדי המהגרים ומבקשי המקלט שחיים במדינה משוללי זכויות בסיס. הגיע הזמן ליישם את הפתרונות שאנחנו מציעים לממשלה ולהבטיח את שלומם של ילדים שלא בחרו היכן ולמי להיוולד".

 

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, מתח ביקורת חריפה על התנהלות הרשויות: "אין כבר מילים ואפילו הזעקות כבר לא נשמעות. תמותת הילדים החפים מכל פשע ב'מחסני הילדים' הפכה למגיפה, ועדיין, מדינת ישראל על שלל משרדיה שותקת, משותקת, מתנערת ומפנה את גבה. מדינה שמרשה להחזיק ילדים, יהיה מעמדם אשר יהיה, בתנאים מחפירים שלא ראויים לבעלי חיים, היא מדינה עם קלון שלא ראויה לבוא במשפחת העמים. איפה המוסר היהודי? איפה המצפון האנושי? איפה החמלה?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים