שתף קטע נבחר

 

כך משפיע האוכל שאנו אוכלים על מצב השיער

שיער דליל, קצוות שבורים ואפילו נשירת שיער נגרמים פעמים רבות בעקבות מחסור בוויטמינים חשובים. מה צריך לאכול כדי לשמור על שיער בריא, וגם - למה עדיף להרגיע עם שטיפת השיער ולמרוח על השיער אמצעי הגנה מהשמש, בדיוק כמו על העור. 7 מיתוסים שעירים - והאמת מאחוריהם

"יום שיער רע", הוא מושג שכולנו מכירים מקרוב. אנחנו קמים בבוקר והשיער לא מסתדר בשום צורה. אבל זה הרבה יותר מכך. שיער שנראה רע הוא בדרך כלל גם שיער לא בריא.

 

"אנחנו מטפחים את העור שלנו, ואת הגוף שלנו, אבל מתייחסים לשיער כלאחר יד", מסבירים מומחים לשיער מחברת "פנטן", במהלך כנס שנערך לרגל 70 שנה לשמפו המיתולוגי, שנערך בציריך בפברואר השנה.

 

ויש אמת בדברי המומחים שרבים מהם רופאים וחוקרים בתחום העור. אנחנו חרדים לנזקי העור על העור ומקפידים למרוח מסנני קרינה על כל חלקת עור חשופה במהלך הקיץ, אבל השיער נשאר חשוף. אבל יש תקווה, שכן המומחים מסבירים שאם אנחנו מטפלים בשיער נכון - ניתן להבריא אותו וליהנות מימי שיער טובים בכל יום. אז מה באמת אנחנו יודעים על טיפול נכון בשיער?

 

קראו עוד

שיער בריא: איך למזער נזקי פן, צבע או החלקה

לחפוף כל יום או פעם בשבוע? 30 עצות לשיער יפה

16 שינויים קטנים שיסייעו במניעת נשירת שיער

  

1. צריך להגן על השיער מפני השמש, בדיוק כמו על העור

נכון.

 

חוקרים מהאקדמיה לחקר השיער של פנטן בשוויץ, הוכיחו כי אחד מגורמי הנזק העיקריים לשיער הוא האקלים. לחות, זיהום האוויר ובעיקר השמש הם האויבים הגדולים ביותר של השיער. 

 

אחד מהחוקרים, ד"ר ג'ון גריי, בדק את בריאות השיער בארצות שונות בעלות אקלים שונה, בדרך מיוחדת למדי. הוא אסף כמויות שיער ונסע איתן ברחבי העולם, כדי לראות מה קורה לשיער.

 

והתוצאות הוכיחו את מה שכבר ידענו - נזק סביבתי לשיער הוא הנזק החמור ביותר. "אנשים לא מבינים עד כמה זה מהותי. אנשים מקפידים על שטיפה וטיפוח של השיער, וזה מעולה, אבל אז יוצאים החוצה בלי להגן על השיער".

 

ומהם ההבדלים בין מצב השיער בתנאי לחות שונים? ד"ר גריי מסביר כי באזורי לחות גבוהה, מים נכנסים לשיער ולכן הוא מתקרזל ומתקצר. לעומת זאת, באזורים חמים (כמו בארץ) המים עושים את הדרך ההפוכה ו"עוזבים את השיער", מה שגורם לו להיות יבש ושבור ומלא בחשמל סטטי.

 

הפתרון הוא פשוט, להגן על השיער מפני הקרינה ונזקי הסביבה, בדיוק כמו שמגנים על העור. 

  

כל חפיפה מורידה שכבת הגנה מהשיער (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כל חפיפה מורידה שכבת הגנה מהשיער(צילום: shutterstock)

 

2. מומלץ לשטוף את השיער כמה שיותר

לא נכון.

 

אנחנו מכירים את הדילמה, בעיקר בקיץ. לפני הים, אחרי הים, לפני הבריכה, לפני העבודה ובכלל. אנחנו שוטפים את השיער בצורה אובססיבית למדי ובעצם די הורסים אותו.

 

לדברי המדענים שטיפה רבה מדי של השיער מייבשת אותו. "ובכל מקרה אין צורך להשתמש בשמפו בכל שיער, אלא רק על הקרקפת. הרי שורש השיער נמצא בקרקפת. שטיפה מרובה מדי יוצרת את אותו האפקט כמו שטיפה רבה מדי לעור - מייבשת".

 

אבל מה לעשות כשתנאי האקלים לא מותירים לנו כמעט ברירה?  "מספיק לשטוף את השיער במים רגילים. אין צורך לסבן את כל השיער כל יום. ובכל מקרה צריך להקפיד על הזנת השיער בוויטמינים ובחומרים מגנים", מסבירים המומחים.

 

3. האוכל שלנו משפיע ישירות על מצב השיער

נכון.

 

מחסור בוויטמינים ומינרלים עלולים לגרום לנשירת שיער, ולמראה דליל ואפילו לקצוות מפוצלים ושבורים, כאשר מחסור בברזל הוא הגורם העיקרי לתופעה. בנוסף, כמות נמוכה או לחילופין גבוהה מדי של חלבונים בדיאטה עלולה לגרום לנשירה.

 

מחקרים מצאו כי למחסור בוויטמין ביוטין, יש קשר ישיר לנשירת שיער. ביוטין הוא ויטמין המצוי בעיקר בכבד, במוצרי חלב, בשמרים ובחלמון (אך לא בחלבון) הביצה.

 

גם דיאטות דלות קלוריות מקושרות לנשירת שיער. כך למשל, נתונים מצביעים על כך כי כבר לאחר חודש מתחילת הדיאטה: הגבלה קלורית של 25% גרמה ל- 57% עיכוב בפעילות זקיקי השיער.

 

ומה כדאי לאכול לבריאות השיער? מומלץ מאוד להוסיף לתפריט היומי אפונה, גזר, פולי סויה ומאכלים נוספים שמהווים מקור טוב לוויטמין B6, חומצה פולית וביוטין, כאמור, כל אלה מאטים את ההתקרחות ומעודדים צמיחה של השיער.

 

החומרים המזינים לשיער ( ) ( )
החומרים המזינים לשיער

 

4. שיער מתוח באמצעות גומיות וג'ל עלול להישבר ולהיהרס

נכון.

 

זה אולי נראה יפה ואופנתי, אבל זה לחלוטין הורס את השיער. רופאת העור, ד"ר מריה הרדינסקי, מסבירה כי מתיחת השיער עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים לשיער. "משיכת השיער אחורנית, שוברת ופוגעת בסיבים שמרכיבים את השיער. הפגיעה גורמת לסיב להתקצר, וכתוצאה מכך לשיער להתפצל ולאבד מהגמישות והברק שלו".

 

ומה עושה מי שבכל זאת לא יכול לצאת מהבית בלי קוקו מתוח? הפתרון הוא שימוש בגומיות רכות יותר והדוקות פחות, מה ששומר על השיער לטווח ארוך.

 

ד"ר הרדינסקי מוסיפה ואומרת כי משיכת שיער הנמשכת לאורך זמן עלולה לפגוע גם בקרקפת, עד למצב של אלופציה סביבתית - תסמונת המתרחשת בדיוק בגלל טיפול לא נכון בשיער.

 

מצד שני, יש גם מקום לאופטימיות, אם מצליחים לתפוס את זה מספיק מוקדם, ניתן לשקם את השיער בסופו של דבר. אבל מדובר בנזק הפיך - אם תופסים את זה בזמן.

 

5. לא ניתן לשקם קצוות מפוצלים (מבחן חוד המחט)

לא נכון.

 

שיער פגום המלא בקצוות מפוצלים, הוא מסוכן מאוד. בעיקר בשל העובדה שקצוות מפוצלים לא נעצרים במקום אלא ממשיכים להתפצל ועלולים להגיע עד שורש השיערה. במצב כזה מדובר בנזק בלתי הפיך שעלול לפגום בבריאות ובשלמות השיער.

 

בחברה פיתחו מדד שיבדוק עד כמה השיער פגום ומתי עוד ניתן להציל את המצב. מדובר במבחן שנקרא "מבחן חוד המחט". קצוות מפוצלים לא מצליחים להיכנס לחוד המחט, ולכן אם השיער כבר בשלב השיקום ומצליח להיכנס, אז יש תקווה.

 

שיער מפוצל לא ייכנס בחוד המחט ( )
שיער מפוצל לא ייכנס בחוד המחט

 

6. ככל שאנחנו מתבגרים - יש לנו פחות שיער

לא מדויק.

 

אמנם אנחנו מאבדים שיער במהלך השנים, כי השיער מזדקן כמונו בדיוק. אבל מדובר בתהליך מורכב. מספר הסיבים שיש לנו מגיל 20, מידלדל אבל הקוטר השיערה גדל בהדרגה עד גיל 40. כלומר, אולי יש פחות שיער אבל הוא עבה יותר.

 

לעומת זאת מגיל 40, יש גם ירידה במספר הסיבים וגם הידקקות של הסיבים. כך שיש פחות שיער והוא גם דק יותר. במצב כזה אנחנו יכולים לראות גם ירידה בברק של הזוהר, החיות שלו ובאופן כללי ללא טיפול והזנה קבועים, הוא מתחיל להיראות פחות טוב.

 

7. לקבלת שיער בריא יותר - צריך לגזור אותו מדי פעם

לא נכון.

 

זה אחד מ"סיפורי הסבתא" הידועים ביותר, אבל אין בזה אמת כלל. מומחי פנטן מסבירים כי קצוות השיער הם למעשה שיער מת, כך שגזירתם לא תועיל למעשה לבריאות השיער.

 

"יש צורך באנרגיה עצומה לגדל שיער, שכן במצב רגיל יש לנו על הראש כ-300 גר' שיער וזה לא מעט", הם אומרים. "אבל חשוב להבין שכדי להבריא את השיער,  גזירת הקצוות היא לא רלוונטית. מה שבאמת ישקם את השיער הוא טיפוח נכון ועקבי של השיער".

   

בכל מקרה, במיוחד לקראת הקיץ, הדבר הכי חשוב הוא הגנה מפני השמש, הזנת השיער והגנה נגד פגיעת אנטי אוקסידנטים. "השיער שלנו הוא זה שיוצר ומקבע את המראה שלנו ואת הביטחון העצמי שלנו.

 

"יש לנו הוכחות לעוצמה ולהשפעה של השיער עלינו כבר בסיפור המקראי של שמשון ודלילה. מאז אנחנו רק מחפשים דרכים להיטיב עם השיער ולגרום לו להיות בריא יותר וכך גם זוהר יותר", מסכמים המומחים.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כל הדרכים להשיג שיער בריא
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים