שתף קטע נבחר

 

בום כלכלי במקום פצצה? סלפי עם אובמה ותקוות גדולות לצעירי איראן

שר החוץ האיראני מוחמד זריף התקבל כמו כוכב רוק עם שובו מלוזאן. צעירי איראן הגיבו להסכם בציוצי שמחה - צביטות ללחי של אובמה ונשיקה לג'ון קרי. איראן כבר נערכת לחדש את ייצוא הנפט במלוא התפוקה ולייבא סחורות באיכות גבוהה. כלכלן איראני: "עכשיו הכוח שלנו יגדל"

השבוע, מספרים באיראן, נרשמה הפעם הראשונה שבה שידרה הטלוויזיה הממלכתית נשיא אמריקני מדבר בשידור חי מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979. זה קרה כשהנשיא ברק אובמה התייצב בבית הלבן להגיב על ההסכם שהושג בלוזאן שבשווייץ. העיתונאי פדראם אלוונדי צייץ "סלפי עם אובמה", ובציוץ אחר נראה צעיר איראני צובט את לחיו של אובמה בטלוויזיה. בלילה יצאו צעירים רבים לחגוג ברחובות טהרן. ככלות הכול, זו לא רק תוכנית הגרעין. עבור אותם צעירים מדובר בתקווה של ממש לשיפור החיים.

 

צביטה בלחי לאובמה. איראנים מצייצים בטוויטר   ()
צביטה בלחי לאובמה. איראנים מצייצים בטוויטר

ציוץ של העיתונאי פדראם אלוונדי ()
ציוץ של העיתונאי פדראם אלוונדי

נשיקה לג'ון קרי  ()
נשיקה לג'ון קרי
 

"לא משנה מה יהיו התוצאות הסופיות של הדיונים - אנחנו יצאנו מנצחים", אמר בהרנג אלאבי, בן 30, באמצע החגיגות בשדרה המרכזית של טהרן, ואל-א-אסר. "כעת נוכל לחיות באופן רגיל, כמו שאר העולם". ציוצים מקומיים בטוויטר תיארו כיצד רוקדים האיראנים ברחובות של צפון טהרן ומחלקים ממתקים לעוברים והשבים. באחד מהסרטונים שפורסמו בפייסבוק נשמעה קבוצת נשים מוחאת כפיים וקוראת "תודה לך, רוחאני", בשבחו של נשיא איראן.

 

בין החוגגים השבוע ברחובות איראן בעקבות ההסכם בלוזאן הייתה גם וסאל האשמזאדה, בעלת סלון יופי בת 34: "השם של איראן קשור לפיגור, אבל עכשיו יש לה מוניטין טוב". הכלכלן האיראני סעיד ליילז סיכם ש"איראן תוכל להתמקד בבעיות הכלכליות שלה ותבריא את עצמה מבפנים. איראן לא הייתה יכולה לפעול בזירה הבינלאומית והאזורית. עכשיו הכוח שלה יגדל".

 

שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף שחזר לארצו התקבל ביום שישי בבוקר כמו כוכב רוק. רבים התגודדו מסביב למכוניתו והוא עצמו נופף להם לשלום מחלון הגג. בראיון טלוויזיוני אמש ביקש זריף לציין כי במסגרת ההסכם הסופי יבוטלו כל הצעות ההחלטה של מועצת הביטחון של האו"ם בעניין תוכנית הגרעין של ארצו. זריף התנער מ"מסמך עובדות" אמריקני שפורסם זמן קצר אחרי ההודעה על הסכם העקרונות, שבו הודגשו הוויתורים של טהרן. "האמריקנים שמו מה שהם רוצים במסמך, ואני התלוננתי על כך בפני מזכיר המדינה ג'ון קרי". שר החוץ האיראני ציין שבמקרה של הפרת תנאי ההסכם, יכול כל צד להשהות את צעדיו. "ניתן לחדש כל פעילות של תוכנית הגרעין שלנו... לא ניתן לקחת מאיתנו את הידע בנושא", ציין זריף. הנשיא חסן רוחאני אמר בסוף השבוע כי הקווים המנחים של המנהיג הרוחני האייתוללה עלי חמינאי הובילו להישג בשיחות הגרעין.

 

החגיגות בטהרן בליל ההסכם בלוזאן    (צילום: רויטרס)

החגיגות בטהרן בליל ההסכם בלוזאן    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

זריף מתקבל בתשואות בטהרן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
זריף מתקבל בתשואות בטהרן(צילום: MCT)

צעירים חוגגים את הסכם המסגרת ברחובות הבירה (צילום: AP) (צילום: AP)
צעירים חוגגים את הסכם המסגרת ברחובות הבירה(צילום: AP)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

מצפים לחידוש ייצוא הנפט

באיראן מצפים לשיפור כלכלי משמעותי לאחר תקופה ממושכת של סנקציות כלכליות כואבות. הלחץ של הקהילה הבינלאומית הגביל את המוצרים שיובאו בשנים האחרונות לסחורות זולות מסין ומהודו. ל-80 מיליון איראנים נמאס מזה, והם מייחלים כעת לייבוא סחורות מערביות באיכות גבוהה יותר, והסוחרים נערכים בהתאם. ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח שהבידוד הכלכלי חונק את איראן מאז ההצבעה במועצת הביטחון של האו"ם על הקפאת נכסים איראניים לפני חמש שנים וההחלטה של ארצות הברית ומדינות המערב לנתק ב-2012 את מערכת הבנקים של איראן מ"סוויפט" - רשת שבסיסה בבלגיה, להעברת כספים בין הבנקים ברחבי העולם.

 

איראן היא מספר ארבע בעולם ברזרבות הנפט, ולאחר שייצאה שני מיליון וחצי חביות ביום בשנת 2011, מצאה את עצמה נחנקת בהדרגה ובשנת 2013 ירד ייצוא הנפט שלה ל-1.1 מיליון חביות. סין, הודו, דרום קוריאה ויפן, שהתבססו על נפט איראני, הסכימו להפחית את הייבוא האיראני אך לא לבטלו לחלוטין. בהיעדר יכולת לקבל תמורה כספית עבור הנפט, עברה איראן לשיטת הבארטר של חילופי מוצרים. הסחר עם סין לדוגמה כלל תשלום במזומן של 40 אחוזים מרכישות הנפט והיתרה בחילופי מוצרים. בשנה האחרונה למשל ייצאה איראן לסין נפט ב-52 מיליארד דולרים.

 

"אנחנו לא יכולים לעשות דבר אחר חוץ מבארטר עם סין", קבל חמיד חוסייני, איש עסקים הקשור לעסקי מוצרי נפט וטקסטיל. ובאיראן לא אוהבים את המוצרים הזולים תוצאת סין, שהתחרו במוצרים המקומיים. הצניחה של ערך הריאל לעומת הדולר הקשתה עוד יותר על אניני הטעם בטהרן. ב-2011, דולר אחד באיראן היה שווה ל-10,000 ריאל. ב-2012 כבר נדרשו 34 אלף ריאל תמורת דולר אחד.

 

סגן שר הנפט האיראני חוסיין זמאני-ניה אמר שמשרדו כבר נערך למלא מחדש את מכסת ייצוא הנפט שנקבעת על-ידי אופ"ק. לדבריו, ענקיות הנפט וחברות מערביות כבר הביעו עניין בתעשיית הנפט האיראנית. הוא ציין שאיראן מתכוונת להגביר את קצב הפקת הנפט בזמן קצר. אתר Russiatoday דיווח כי בידי איראן 30-20 מיליון חביות נפט שהיא עשויה לייצא לשוק העולמי כבר ביולי 2015 אם הסנקציות יוסרו ב-30 ביוני - תאריך היעד להסכם. צעד שכזה עשוי לגרור ירידה נוספת במחירי הנפט בעולם, שנמצאים בצלילה חדה מאז תחילת השנה.


פורסם לראשונה 04/04/2015 23:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיקה לג'ון קרי
צילום: AP
חגיגות בטהרן בעקבות הסכם הגרעין
צילום: AP
מומלצים