שתף קטע נבחר

 

מנקים אחרי החג: אלפי טונות של זבל

יערני קק"ל מדווחים על כמויות זבל גבוהות באתרים, אך מציינים לטובה את רוב המטיילים שאספו את האשפה. באזור ים המלח עבדו מסביב לשעון כדי לשמור על אתרי הנופש נקיים. בגליל העליון חל זינוק של 33% בכמויות האשפה ובטבריה ובכנרת נאספו מעל 1000 טון של זבל

אחרי החג - אוספים את הזבל: אלפי טונות של אשפה פונו בימים האחרונים מאתרי הנופש ברחבי הארץ.  בקרן הקיימת לישראל אמרו כי במהלך חג הפסח פונו מהיערות והפארקים 550 טון אשפה. מיער בן שמן פונו 60 טון אשפה, מאזור יער ביריה 40 טונות, מפארק רמות מנשה 80 טון, מאזור הגלבוע 30 טון ומיערות הדרום 120 טון.

 

עוד בקיימות ובכלכלה ירוקה

למה מצניחים זבובים ממטוס?

200 שנה להתפרצות ששינתה את העולם

הרוצח הביתי השקט בהודו: תנור הבישול

 

יערני קק"ל מדווחים על כמויות זבל גבוהות, אבל במרבית האתרים המטיילים השאירו את האשפה בפחים ולא מפוזרת באזור הפיקניק. במהלך החג יערני קק"ל הסתובבו בין המטיילים, קיבלו את פניהם בכניסה ליערות או בתחנות המידע, חילקו שקיות אשפה וביקשו מהמטיילים להקפיד ולשמור על הניקיון.

 

דני גיגי, מנהל אזור נגב צפוני בקק"ל, אמר: "יש לנו כמה וכמה תובנות בנושא. הקמנו רק לאחרונה יחד עם מנהלת נחל שקמה ארבעה חניונים, שבהם יש שילוט כי באתר אין פינוי אשפה ואנו קוראים למבקרים לקחת את האשפה איתם. זה מפתיע, אבל זה עובד. יש היענות שמפתיעה לטובה. אנשים שהגיעו לחניונים החדשים ונהנו ממה שהחניונים מציעים גם שיתפו פעולה ולקחו את האשפה. הם השאירו את השטח די נקי".

 

שקיות אשפה שנאספו מיער בית קשת בצפון (צילום: אלון גוטר, קק"ל) (צילום: אלון גוטר, קק
שקיות אשפה שנאספו מיער בית קשת בצפון(צילום: אלון גוטר, קק"ל)

 

אבל עדיין יש אזורים מועדים לפורענות, גם מקומות הסובלים מוונדליזם וחוסר שמירה על ערכי הטבע, כמו ביער כרמים ויער להב. "אנו מזהים פגיעה בציוד של קק"ל ויותר לכלכוך. במקומות האלה יש אוכלוסייה מגוונת, ויש פגיעה בשולחנות ומתקנים וכמעט מדי שבוע יש לנו אירועים", הוסיף גיגי.

 

במועצה האיזורית תמר פינו 360 טון אשפה מערב חג ראשון עד היום. "ים המלח גדל משנה לשנה. אם זה במוקדי התיירות וכמות המטיילים והאוכלוסייה. השנה הצבנו יותר פחים ויותר פיקוח. יותר עובדי ניקיון. נערכנו בהתאם למצב", סיפר אבי גילס, אחראי פינוי אשפה של המועצה. הוא הוסיף כי "יש כאלה שמלכלכים ויש ששומרים. אנחנו מכירים את הטיפוס הישראלי ונערכנו בהתאם. היו כמעט 300 מנגלים שנזרקו. ואוהלים שזרקו. הגדלנו את תדירות פינוי האשפה, וכל 5 שעות היה פינוי. ברגיל זה מתבצע פעם ביומיים. השקענו כסף רב בשביל הפינוי. לי לא היה חג. לא שישי ולא שבת. רק עכשיו אני נהנה מהשקט".

 

יחד עם זאת ציין כי לא הגיעו למראות הקשים של צפון הארץ מבחינת הלכלוך. "הייתי מקבל התקף לב אם היינו רואים אצלנו את מה שהיה בכנרת. החופים היו נקיים ואפילו לא נתנו לאנשים קנסות", אמר גילס.

 

33% יותר אשפה בגליל העליון

גידול של 33 אחוזים נרשם בכמות האשפה שפינתה המועצה האזורית גליל עליון בימי הפסח, מהנחלים, שמורות הטבע והיישובים בתחומה. במועצה אומרים כי את הגידול יש לייחס לגידול העצום במספר המטיילים השנה לעומת הפסח שעבר, שבא אחרי חורף שחון, שבו הזרימה בנחלים הייתה אפסית. השנה הזרימה בנחלים חזקה, חול המועד היה ממושך ומזג האוויר במהלכו היה נוח ואף שרבי, דבר שהוציא מדי יום עשרות אלפים לאתרי המים.

 

במועצה ציינו עוד כי לא ניתן לקבוע כמותית, כמה מהאשפה נאספה באתרי הטבע וכמה בקיבוצי המועצה. בסך הכל פונו במהלך החג 346 טון של אשפה. בגליל העליון טיילו בחג ובחול המועד מאות אלפים. "היו המוני מטיילים והשנה הורגש לחץ גם בחלק הדרומי של אצבע הגליל", אמרו במועצה. "לצערנו הציבור לא שמר על ניקיון בשמורות ובפארקים".

 

מטיילים אוספים זבל בכנרת (צילום: רשות ניקוז ונחלים כינרת) (צילום: רשות ניקוז ונחלים כינרת)
מטיילים אוספים זבל בכנרת(צילום: רשות ניקוז ונחלים כינרת)

ערימות של זבל בחופי הכנרת בחול המועד (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
ערימות של זבל בחופי הכנרת בחול המועד(צילום: אביהו שפירא)

 

ב-19 החופים במערב הכינרת, השייכים לעיריית טבריה, נפשו במהלך החגים וחול המועד קרוב ל-100 אלף איש. בעירייה אומרים כי קרוב ל-1,000 טון של אשפה - לא כולל גזם - נאספו מהעיר והחופים וכי עובדי אגף התברואה עבדו במהלך חול המועד "מסביב לשעון" כדי לפנות את כמויות האשפה.

 

ב-14 החופים של איגוד ערים כינרת, רובם במזרח האגם וצפונו, נפשו במהלך החג קרוב לרבע מיליון מטיילים. אפילו בימים הגשומים של החג השני שהו בחופים בין 10,000 ל-15 אלף איש. במהלך החג, פינו עובדי האיגוד כמות של כ-250 טון אשפה. באיגוד ציינו כי רוב האשפה - שחלק מהזמן הייתה פזורה על החופים עצמם -נאספה בחופים שבהם שוהים נופשים צעירים. באזורים שבהם נופשות משפחות וציבור מבוגר יותר, הייתה כמות האשפה מועטה יותר, והיא גם נאספה על ידי הנופשים לנקודות ריכוז.

 

ברשות ניקוז ונחלים כינרת, ציינו בנוסף לטובה דווקא את המטיילים שלא רק הותירו את השטח נקי, אלא אף אספו פסולת של אחרים.

 יעל סלע, מנהלת אגף חינוך והסברה ברשות, אמרה כי על אף העומס הרב, במרבית חופי האיגוד נשמר הסדר והניקיון והאשפה נאספה באזורים המיועדים לכך ופונתה בצורה מסודרת מידי יום.

 

"פעילות ההסברה והאכיפה הנרחבת אותה אנו מבצעים בחופים לאורך כל השנה ובמיוחד בחגים ובעונת הרחצה מחלחלת אט אט לציבור, מידי שנה אנו רואים שיפור בהתנהגות הנופשים בחופי הכינרת, הן מבחינת השמירה על הניקיון והן מבחינת השמירה על התנהגות נאותה בחופים המאפשרת לכולם ליהנות מהכינרת ויופיה. יש עדיין מספר מקומות בעייתיים, בעיקר החופים האהובים על החבר'ה הצעירים, במקומות אלו אנו נדרשים לפיקוח נרחב יותר ואכיפה מוגברת", סיכמה סלע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלון גוטר, קק"ל
מפנים אשפה מיער בית קשת
צילום: אלון גוטר, קק"ל
מומלצים