שתף קטע נבחר
 

מסירת S-300 לא צפויה להגביל תקיפה באיראן

קשה להעריך כיצד תשפיע העברת מערכת הטילים מרוסיה לאיראן על אפשרות האופציה הצבאית מול תוכנית הגרעין. אבל חילות האוויר של ישראל ומדינות המערב התאמנו בעבר מול דגמים שלה, וייתכן שהם מכירים את יכולותיה

אחרי הצהריים (א') הודיעה רוסיה שהנשיא ולדימיר פוטין ביטל את האיסור על מכירת מערכת הטילים S-300 לאיראן . המערכת מיועדת נגד טילים, רקטות וכלי טיס, ויש לה כמה גרסאות שלכל אחת מהן יכולות שונות וכמה מהדגמים הם יותר מודרניים מאחרים. המערכת נמכרה לאיראן והתמורה בעדה שולמה כבר בין השנים 2010-2007, אבל לא נמסרה בגלל לחץ אמריקני וישראלי על פוטין.

 

 

באותן שנים נמנעה ישראל מלמכור מל"טים ומערכות נשק מתקדמות אחרות לגיאורגיה, יריבתה של רוסיה. אולם אנשי צבא איראנים ואנשי משמרות המהפכה התאמנו בהפעלת המערכת ברוסיה, ואם המערכת תועבר להם כעת - הם יוכלו לתפעל אותה בקלות רבה בתוך זמן קצר. יתרה מזאת, לא מן הנמנע שרכיבים של המערכת - כמו מכ"מים וקרונות שליטה ובקרה - כבר הועברו לאיראן על ידי הרוסים, אולם לא נמסרו משגרים וטילים.

סוללת S-300. אימונים במדינות עם ציוד רוסי (צילום: AP) (צילום: AP)
סוללת S-300. אימונים במדינות עם ציוד רוסי(צילום: AP)

קשה להעריך בדיוק איך תשפיע מערכת ה-S-300 על יכולות חילות האוויר של ישראל, של ארה"ב ושל מדינות מערביות וערביות לתקוף מתקני גרעין ומתקנים צבאיים באיראן. ראשית, איננו יודעים בדיוק איזה דגם של S-300 יימסר לאיראן ומה יהיה הטווח האפקטיבי שלו לגבי טילים בליסטיים, רקטות, טילי שיוט וחימוש אווירי שמשוגרים מטווחים העולים על 150 ק"מ.

 

שנית, חילות האוויר של ישראל וארה"ב, והאווירייה של הצי האמריקני, התאמנו בעבר בקפריסין, ביוון ובמקומות אחרים שמחזיקים בטכנולוגיה רוסית, וסביר להניח שלמדו את המערכת ופיתחו אמצעי שיבוש והטעיה נגדה.

 

מערכת ה-S-300 נמצאת בשימוש במספר רב של מדינות והיא מיוצרת ברישיון למשל גם בסין. הזמן הרב שעבר מאז נחתמה העסקה בין רוסיה לאיראן מאפשר להעריך שבמערב יש כיום אמצעי שיבוש והטעיה יעילים נגד מערכת זו. מכאן שמסירתה לא תגביל משמעותית את יכולת התקיפה גם של ישראל וגם של מדינות אחרות באיראן, בין השאר מפני ששיטות התקיפה שפותחו מאז במערב הביאו בחשבון את נתוניה ויכולות היירוט של מערכת ה-S-300 באיראן.

 

בגלל ארה"ב

רוסיה חתמה עם איראן כבר ב-2007 על הסכם שלפיו תספק לה את מערכת הטילים המתקדמת, אולם עד כה היא נמנעה מלספק אותה בפועל. פרשנים העריכו לאורך כל הזמן כי ההימנעות מהעברת הטילים קשורה ללחץ הישראלי-אמריקני על רוסיה. מערכת הטילים עלולה לפגוע קשות ביכולתן של ישראל או ארה"ב לתקוף את מתקני הגרעין האיראניים.

 

בסוכנויות הידיעות נכתב כי לא מן הנמנע שההודעה הרוסית נועדה להעביר מסר מאיים למערב על רקע המשבר באוקראינה והמתיחות במזרח אירופה כולה, מאז פלישת החיילים הרוסים למזרח אוקראינה.

 צעד זה וסיפוח חצי האי קרים גררו סנקציות קשות של אירופה וארה"ב על רוסיה, ובקרמלין הזהירו בעבר לא פעם כי צעדיו העוינים של המערב עלולים להשליך על התנהלותה של מוסקבה גם בסוגיית הגרעין האיראני. היחסים בין רוסיה למערב בימים אלה הם הקשים והמתוחים ביותר מאז ימי המלחמה הקרה.

 

ה-S-300 היא מערכת רבת-עוצמה ורב-גונית, והיא מסוגלת ליירט כלי טיס, טילי שיוט וגם ראשי חץ של טילים בליסטיים בטווח של 150 קילומטרים ובגובה של עד 27 קילומטרים. גורמים צבאיים רוסיים התגאו בעבר כי המערכת עולה על טילי הפטריוט האמריקניים. אם אכן תועבר המערכת הרוסית לאיראן, תשתפר מאוד היכולת של טהרן להגן על מתקני הגרעין שלה במקרה של תקיפה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים